Cornel Secu versus Mike Tyson sau Apologia unui tribun…

Cei care mă cunosc ştiu că una din marile mele pasiuni o constituie boxul. Sunt un tip sportiv, iar antrenamentele pe care le fac în timpul unei săptămâni includ violenţa şi inteligenţa specifice acestei discipline.

De-a lungul anilor, fără să vreau, am fost modelat şi în gândire de acest spirit de competiţie şi de anihilare a adversarilor. Cineva spunea că şi eschiva face parte din box, dar eu sunt ca Stalone, stau la bătaie.

Prin prisma acestor aspecte, am avut o reacţie la articolul semnat de Cornel Secu, ca răspuns la Hegemonia Gazetei SF.

E timpul pentru câteva precizări:

1. Eu sunt medic, am o viaţă agitată şi plină de neprevăzut.
2. Îmi pot permite să trăiesc la un nivel peste medie deoarece am o mare capacitate de a munci şi de a face bani, chiar şi din piatră seacă.
3. Nu îmi doresc o carieră în fandom şi in nici un caz nu pun preţ pe eventualele stipendii pe care le voi primi după ce voi scoate ceva cărţi, deci mi se rupe de oricine, mai puţin de cititorii mei, atat cei constanti cat si cei potentiali, deoarece scriu doar pentru ei.
4. Nu cerşesc mila nici unei edituri, costurile pentru tipărire şi promovare le voi suporta din buzunarul meu.
5. Nu vreau să mai fiu confundat cu Gazeta SF, ceea ce aberez eu aici e doar punctul meu de vedere, iar prietenia sinceră ce i-o port domnului George Sauciuc mă îndeamnă să îmi asum tot ceea ce scriu acum. Prin asta vreau să domolesc şi eventuala panică a domnişoarei redactor şef pe care o stimez şi o apreciez în mod deosebit. Sunt două flori în fandom: ea şi Cătălina Fometici.
6. Pentru acest din urmă înger gotic aş merge la Timişoara, la Romcon, dar, din păcate, nişte cursuri la Iaşi mă împiedică.

Toate astea îmi permit să observ fenomenul sf complet obiectiv. În vremurile astea în care cel mai bine se vinde mâncarea, benzina şi pornografia este greu să ieşi în evidenţă cu ceva ce ţine de cultură, trăiri interioare sau inocenţă. În sf este aceeaşi sărăcie ca peste tot. Sunt câteva edituri, câteva reviste on-line consacrate, care scot pe hârtie câte o antologie la 100 de ani, în rest multă anemie, multă lipsă de testosteron.

Condamnând comportamentul grobian al domnului Cornel Secu, mi-am dat seama că totuşi el mai face un pic de iureş, obligatoriu când vrei să fii cunoscut.

Aşa a făcut Mike Tyson în gala cu Lennox Lewis. L-a înjurat pe ăla de mamă, s-a luat de familia lui, a sărit chiar la cafteală în timpul unei conferinţe de presă. Bine, şi-a luat-o peste costum în ring, dar tot a câştigat câteva zeci de milioane de para.

Domnul Secu face la fel. Bătăuşul din curtea şcolii e cunoscut de toţi şi poate chiar să vândă tocilarilor ochelarişti un preş de uşă cu preţ ca lumea. Toţi cei din fandom, scuipaţi de acest domn, au boicotat Romconul organizat în fieful de la Timişoara, dar nu au fost indiferenţi şi reacţiile domniilor lor au obţinut trafic pe blogurile personale, deci publicitate.

Eu însumi am avut o explozie de accesări după Carevasăzică am ajuns la Socola. Nu spun că modul în care înţelege să-si vândă creaţia domnul Secu este cel potrivit dar măcar i-a adus 200.000 de vizitatori. Toţi îl blamăm pe Vadim, dar are audienţă şi orice copil, din orice cătun obscur, a auzit de el.

Am sfătuit fandomul să îl izoleze, dar sunt convins că nimeni nu va face asta. Cu toată grosolănia sa, va fi băgat în seamă mereu. S-a adaptat la vremurile astea maneliste.

Când mă gândesc la el îmi vin în minte versurile lui Villon:

Eu râd plângând şi mi-i speranţa vană
Din deznădejdi îi dau nădejdii hrană
Mă bucur dar nu aflu încântare
Primit frumos, zgonit de fiecare.

Secule, pune-ţi mănuşile pe mâini şi intră în ring. Sunt sigur că vei vinde gala pe un preţ bun.

Reclame

6 thoughts on “Cornel Secu versus Mike Tyson sau Apologia unui tribun…

 1. Doctore, mult succes in scris. Nici la mine nu e meseria principala, asa ca nu sunt eu cel care sa te judec de scrii bine sau rau. Dar cand esti in afara fictiunii, fiecare cititor se poate simti vizat de spusele tale. In cazul de fata eu sustin ca nu declamarea hegemoniei a declansat reactiile negative. Imi permit sa citez:
  „Acum căscați bine ochii, ștergeți-vă ochelarii și urmați-mă. Să nu care cumva să vă prind că adormiți pe parcurs pentru că mă voi vedea nevoit să vă aplic o corecție ce va lăsa urme adânci în estetica miraculoasă a fețelor voastre.”
  Personal, nu am apreciat aceasta figura de stil.

  • Sunt de acord. Am analizat si eu textul dupa tot iuresul si mi-am dat seama ca am facut cateva prostii.
   Eu trebuie sa va multumesc pentru ca imi acordati atentie si timp.
   Mult succes va doresc in tot ceea ce faceti.

 2. Pingback: Carevasăzică am fost la Romcon… | Blogul Vindecătorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s