Recenzia unei seri de primăvară…

În primul rând, am veşti bune. Am fost astăzi contactat de cineva care mi-a făcut oferta de a publica o povestirea a mea în revista Scriptum, revistă ce aparţine Bibliotecii Judeţene Suceava.

Tot această instituţie ne va permite să desfăşurăm în una din sălile sale o manifestare prin care să promovam literatura şi arta speculativă, autori, Gazeta SF. Această acţiune va avea loc după 15 Aprilie şi va fi ceva deosebit. Voi reveni cu precizări în cel mai scurt timp, pentru că vă aşteptăm în număr cât mai mare.

Am avut o discuţie în seara asta cu Maestrul George Sauciuc şi am decis să organizăm bilunar un Cenaclu de Literatură SF la Observatorul Astronomic. Vor fi lucrări, interacţiuni multiple cu publicul şi chiar o secţiune dedicată copiilor. De asemenea, voi reveni cu precizări.

Proiecte sunt multiple, locaţia este academică, ziua de şedinţă va fi Sâmbăta. Tot maestrul m-a rugat sa fiu profesionist şi să realizez recenzia serii de ieri.

Îi dau ascultare, datorită prieteniei pe care i-o port, aşa ca vom începe, ca de obicei, cu

Ilinca Rusu.

De data asta doamna psiholog ne-a propus mai multe creaţii, în ambele domenii care se promovează la Zidul de Hârtie: poezie şi proză. Pot spune că m-a impresionat cu prima parte, poeziile domniei sale fiind de o sensibilitate şi de o maturitate ce declanşează reacţii intense în auditoriu. Textele se numesc: Las moştenire, Joc secund, Mi-e dor de dragoste.

A primit aprecieri în mod special de la Maestrul Dan Iordache şi poetesa Deniz Ortay. Subscriu la ceea ce a afirmat domnişoara mai sus menţionată: Ilinca are un talent special de a scrie despre sentimentele materne, de a le înfăşura în cuvinte şi de a le expune în toată splendoarea lor.

Observăm la această doamnă un progres constant şi ne bucurăm în mod deosebit, deoarece, dacă va avea răbdarea şi forţa de a trece peste unele critici, îşi va construi în timp un stil propriu ce-i va aduce o recunoaştere în multe medii literare. Noi îi urăm succes şi ne dorim să o ţină tot aşa pentru că face bine ceea ce face.

Dumitraş Mihaela.

Înainte de a trece la recenzia propriu zisă trebuie să fac o precizare: nu prezint autorii în ordinea evoluţiei lor la cenaclu deoarece mi se pare cavaleresc să dăm doamnelor şi domnişoarelor prioritate.

Prestaţia acestei domnişoare a avut loc în cadrul rubricii Debut din Public. În primul rând vocea a fost fermă, cu tonalităţi încântătoare, toate astea punând în valoare creaţiile. A recitat două poezii: Testament şi Plictiseală. În aceste lucrări am simţit visul unei fete care vrea să se ia de piept cu zeii. Mi-a plăcut în mod special un vers: veşnicia s-a oprit pentru o secundă. În mod normal nu dau sfaturi referitoare la poezie dar acum voi face o excepţie pentru că autoarea chiar are talent: dacă va avea curaj să îşi disece sufletul şi să-l lipească la loc prin cuvinte va putea sta pe un loc onorabil în lumea celor care potrivesc rime.

Dorim să felicităm autoarea pentru faptul că şi-a depăşit emoţiile şi a îndrăznit să împărtăşească trăirile sale cu noi. Mult succes în continuare.

Deniz Otay.

Despre această poetesă am auzit numai cuvinte frumoase de la cei care se pricep aşa că nu voi insista foarte mult asupra ei. Cu speranţa ca vom mai avea privilegiul de a o auzi recitând mulţumim autoarei pentru faptul că ne-a acordat din timpul ei.

Florin Dan Prodan.

Putem spune că Maestrul ne-a făcut o frumoasă surpriză aseară citind proză. Pe parcursul lucrărilor a recitat şi poezie dar pe mine m-a impresionat cu O poveste din 8 Aprilie. Cuvântul de ordine a fost emoţia, atât cea din glasul autorului cât şi cea din cuvintele meşteşugit potrivite. Ne-a purtat în vremuri de război şi a descris cu fraze atent şlefuite modul în care un copil percepe ororile, oameni omorâţi în vremuri tulburi, fascinaţia soldatului, moartea ce se citeşte în ochii fiecărui militar, modul în care mitralierea devine mai uşoară în mâna lui pe măsură ce omoară…

Transmitem toată admiraţia noastră autorului şi îl sfătuim cu toată sfiala de care suntem în stare să se gândească serios la posibilitatea de a scrie mai multa proză pentru că are tot ceea ce îi trebuie.

Dan Cristian Iordache.

Poet consacrat, el este cel pe care îl luăm ca reper atunci când se comentează versuri. A venit cu o carte a unui autor canadian din care ne-a recitat. Calitatea strofelor, alături de vocea penetrantă a Maestrului, au completat tabloul unei seri poetice deosebite.

Demuth Robert.

Trecând peste afecţiunea pe care i-o port acestui drag prieten, trebuie să spun că m-a impresionat. De asemenea, el a prestat la rubrica Debut din Public. Am privilegiul de a-l cunoaşte de mic pe acest domn şi ştiu că are talent în a potrivi cuvintele în versuri. A început recitalul cu lucrarea Cuvânt de Încheiere. Pe tot parcursul lecturii eu am avut un mare nod în gât deoarece la emoţia, inocenţa şi disperarea din versuri, pentru mine s-a adăugat o suferinţă personală şi un imens regret pentru faptul că l-am pierdut pe cel căruia i-a fost dedicata: tatăl lui. Mi-a plăcut în mod special un vers: şi nu te gândeai la tine ci la mama şi la mine.

Suntem în asentimentul tuturor când afirmăm că ne-a făcut să conştientizăm că ne bucurăm de un mare privilegiu, acela de a avea părinţii în viaţă. Mulţumim, maestre, pentru această lecţie de demnitate, iubire, disperare si resemnare în faţa suferinţei.

Revenind, trebuie spus că a continuat cu câteva lucrări în care toţi poeţii au văzut talentul lui de a pune pamfletul în versuri.

Sfătuim autorul să continue pe acest drum deoarece este o încântare să îl urmărim.

Sorin Baciu.

În cadrul lucrărilor s-a intitulat Momentul Sorin Baciu. Acest om are un talent deosebit de a se exprima prin imagini. Asta a făcut şi cu noi ieri. Ne-a propus o fotografie şi ne-a invitat să avem un moment de creaţie la vederea ei, nu comentarii ci creaţii. Mi se pare o idee foarte bună şi cred că noi, ca autori, avem nevoie de orice tertip pentru a crea.

Felicităm această iniţiativă şi promitem că vom sta cu ochii pe tot ceea ce ne propune acest minunat om al imaginilor care, uneori, fac mai mult decât o mie de cuvinte.

Constantin Horbovanu.

Acest domn al umorului de bună calitate, acest senior al epigramelor ne-a încântat cu creaţii ce au smuls ropote de aplauze. Nu am să vă spun decât atât: a fost cel mai aplaudat autor.

De data asta vă sfătuiesc pe voi, cei ce citiţi aceste rânduri, să vă faceţi timp şi să veniţi la cenaclu pentru a-l asculta. Vă rog să mă credeţi că merită.

Victor Ovidiu Rusu.

Aici pot spune că am rămas fără cuvinte deoarece proza domniei sale, Animale, a fost o lucrare ce pe mine m-a impresionat în mod special. Vocea autorului, grija pentru detalii, stilul îngrijit, extraordinara capacitate de a nara, de a descrie evenimente sau situaţii, toate astea ne fac să spunem că această lucrare a fost proza serii.

Nu avem valoarea de a-l sfătui pe autor, aşa că vom sta cuminţi, învăţând doar de la el.

Liviu Huzdup.

Acest poet ne-a făcut bucuria de a veni cu cartea sa Toamna pe cer. Mi-a plăcut foarte mult. Are versuri pline de simbolism, are o capacitate de a sonda în sufletul uman ce numai experienţa, suferinţa, modestia şi chiar inocenţa ţi le pot conferi. În lectura lui Florin Dan Prodan: Poem fără titlu, Cruciada copiilor.

Mi-a plăcut: timpul se pierde abil, se naşte şi moare şi din nou se naşte. Menţionarea lui Villon, poetul meu de suflet, m-a făcut să fiu foarte atent la acest domn.

În final vreau să menţionez două evenimente ce au fost promovate aseară:

Suceava citeşte, prin amabilitatea doamnei Delia Ariciuc
Călătorie în Univers, emisiunea domnului Cezar Lesanu la radio online în fiecare Joi la ora 19 pe www.radio.usv.ro

Cam asta a fost ceea ce s-a întâmplat Vineri seara. Menţionez că voi frecventa cenaclul ca invitat în măsura în care îmi va permite timpul.

Voi mă cunoaşteţi, nu? E vară şi încep meciurile de tenis.

Cu bine, dragii mei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s