Aveţi cinci motive pentru a iubi România?

De ceva vreme încerc să găsesc cel puţin 5 motive pentru a iubi ţara asta şi când mă refer la ţară nu o fac în sens geografic. Sunt multe locuri minunate dar atunci când le vizitezi îţi dai seama ce fel de oameni calcă pe acolo. De la peturile de bere ieftină( că aşa îi place românaşului: ieftin şi mult) la şerveţele, pachete de ţigări, tampoane( da, dragii mei, am văzut ob-uri în anumite locuri), scutece, brichete. Se adună munţi de gunoaie care spun foarte multe despre cei care le-au lăsat în urmă.

Au dat anumiţi guvernanţi o lege prin care se interzic grătarele în anumite locuri dar degeaba au făcut asta. Mergetţi într-o Duminică la o pădure şi veţi vedea melteneala la ea acasă. Să nu mă înţelegeţi greşit: nu am nimic cu genul ăsta de oameni, nu îi judec, nu îi condamn, doar că eu evit asemenea companii sau modalităţi de a petrece timpul.

Îmi veţi spune că ar trebui să îmi iubesc poporul pentru marea noastră istorie şi pentru faptele glorioase ale strămoşilor noştri. Care fapte, dragii mei? Că noi mereu am fost vasali, ca şi acum. Că s-a mai găsit un Ştefan sau un Mircea care să le facă zile fripte turcilor asta e adevărat, dar degeaba. Pe lângă istoria Franţei, istoria noastră este o poveste pentru copii. Suntem în principiu un popor de agricultori nu de războinici sau cine ştie ce mari filosofi iar în vremurile astea nici măcar de asta nu mai suntem în stare.

Îmi veţi spune că avem mari scriitori, mari oameni de cultură care au marcat fenomenul ăsta la nivel mondial. De acord dar ţineţi cont că un Cioran, un Celibidache, un Ionesco şi mulţi, mulţi alţii au cam trăit şi creat peste hotare. Aici nu vă combat, doar vă aduc aminte că mulţi dintre marii noştri intelectuali au studiat la Paris, la Viena, la Londra, la Berlin, etc. Şi în definitiv îşi mai aduc aminte de ei doar vreo 5% din populaţie, procentul care citeşte, predă sau/şi chiar creează. Marea majoritate a poporului nu ştie cine a fost Ştefan Luchian, Constantin Noica, Lucian Blaga şi lista poate continua. Câţi români au luat premiul Nobel? Câţi români au marcat cultura universală? Mult prea puţini.

Să vă mai spun de marea majoritate a generaţiei tinere care nu e în stare să scrie corect, nu e în stare să lege două cuvinte, nu e în stare să ţină minte câteva poezii? Nu vă mai spun.

Să vă mai spun de sistemul medical, de sistemul de învăţământ, de preocuparea infimă pentru cultură a tuturor? Nu vă mai spun.

Pentru ce anume ar trebui să îmi iubesc ţara şi neamul? Pentru că plătesc taxe, muncesc de îmi ies ochii, îmi scuip plămânii în fiecare zi cu tot felul de oameni, îmi risc viaţa pe drumurile astea, pentru că suport mizeria şi rahatul de câine din parcuri, pentru nesiguranţa în care trăiesc?

Şi cea mai tare întrebare pentru voi: v-aţi vărsa sângele pentru neamul ăsta?

One thought on “Aveţi cinci motive pentru a iubi România?

 1. Oh dragule, Stefan a domnit aproape 50 ani dintre care mai mult de jumatate ca vasal Turciei (ca n-a avut incotro… insa turcu nu l-a deranjat ba din contra l-a mai ajutat cand a avut nevoie sa ciomageasca ceva polonezi, tatari…)
  Nu asta a fost problema noastra… Daca gadili istoria putin ai sa vezi ca „tradator” sau „vanzator” sunt atributele perfecte ale poporului. Ne-a lasat Ceasca cu toata industria de pe glob si agricultura pt toata Europa, bani garla si fara datorii.
  Amu handicapatii sufla in cur in gasca lu Ilici.
  La razboi, o gasca de cretini au lasat rusii sa intre in tara in conditiile in care 1 milioni de soldati romani erau acolo – a 3 sau a 4 forta combatanta in razboi… Aia au intrat si ne-au declarat pierzatori iar noi am platit daune de 10 mai mult decat s-a convenit.
  Iar daca aveam sa raman si printr-o minune as fi fost sa-mi mearga bine (100% legal) probabil mi-as fi facut casa (cetate)cu zid de 3 m in jurul ei, ca tot cartierul.. Ce d o b i t o c i …!!
  Nici cat pentru grupa sanguina n-as da sange pt tara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s