Miraj, necorectat- o mostră…

In romania asta postcomunista nu poti face mare lucru daca nu ai calitatile absolut necesare la care societatea te obliga sa faci apel in fiecare zi: tupeul, incompetenta, rautatea, duplicitatea si, in special, obedienta fata de sef, indiferent ce decizii ia sau ce mofturi are acesta. Odata cu partidul unic si conducatorul iubit au sfarsit disciplina, bunul simt, calitatea scolii romanesti, frica de a incalca legea si respectul fata de munca. Acum e o stare speciala in toata gloata asta care are cica o gandire capitalista, modelata dupa cerere si oferta. Pacat ca noi nu avem decat cereri nu si oferte.

Conditia de scriitor este mizerabila in romania contemporana si asta nu are drept cauza principala, asa cum va asteptati, banii, ci tocmai dezinteresul din ce in ce mai mare fata de carti, de autori, de cultura in general. Ocupandu-ma cu scrisul de ceva vreme, cunosc fenomenul din interior. La lansarile de carte vin aceeasi oameni, trecuti de varsta tineretii. oameni, care, pe timpul comunistilor, si-au facut o cultura solida, au savurat anumite romane ce au farmecul lor intr-o anumita etapa a vietii. Ce puteau sa faca, de fapt ce puteam face? Erau doar doua de program tv, fara certurile interminabile ale umflatilor de azi, fara promisiuni facute aiurea, fara hotia pe fata din banii publici. Acum nu ai drept la replica sau protest. Trebuie sa platesti pentru ca acesti asa zisi conducatori, aceste marionete ale istoriei, sa aiba ce cheltui. Am auzit din ce in ce mai multe voci pe strada care regereta timpurile lui ceausescu din diferite motive, dar numitorul comun este lipsa de incredere in institutiile actuale ale statului, incepand cu scoala, trecand prin politie, finante, justitie si terminand chiar cu medicina.

Sunt la volanul masinii mele, am ochelari de soare pe mutra, o tigara in mana stanga, si conduc prudent pe strazile pe care statul, cu costuri de 10 ori mai mari ca in finlanda, le-a dezapezit, facand din asta un motiv de mandrie nationala. Am avantajul de a fi oarecum deasupra mizeriilor astea deoarece, printr-o bunavointa a destinului, am semnat un contract cu o editura serioasa de peste ocean. Aceasta a cumparat drepturile de autor pentru urmatoarele mele romane, iar suma ce mi-a fost oferita mi s-a parut a fi un numar de telefon intergalactic.

Reclame

One thought on “Miraj, necorectat- o mostră…

  1. Pingback: Dialoguri literare în Bibliotecă… « Blogul Vindecătorului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s