Plecaţi naibii din ţară!

Sunt meserii extrem de grele pe lumea asta. Sunt meserii care necesită pregătire continuă, necesită sacrificiu, necesită mult altruism. Sunt meserii care îţi cer să-ţi depăşeşti limitele fizice şi mentale. Sunt meserii care îţi impun să li te dăruieşti total. Trup şi suflet. Sunt meserii pe care nu le poate practica oricine. Medicina e una dintre ele.

A fi medic nu e la îndemâna oricui. Spun asta pentru toţi cei care se grăbesc să judece personalul medical, se grăbesc să afirme că medicii sunt slab pregătiţi, se grăbesc să expună anumite teorii sau studii citite pe net, în baza cărora iau anumite decizii referitoare la acceptarea sau nu a unui act medical. Sunt curios dacă şi în domeniul aeronauticii se găsesc asemenea persoane, care învaţă să piloteze avioane de pe net. Nu am prieteni piloţi sau constructori de avioane, dar voi încerca să studiez fenomenul.

Sunt multe persoane care ar putea absolvi Facultatea de Medicină, dar nu toţi dintre aceştia vor şi putea practica medicina. De ce? Pentru că medicina nu e doar un exerciţiu de memorie sau de sinteză a unor pagini de manual. Pentru medicină îţi trebuie chemare, îţi trebuie fler clinic, îţi trebuie talent, îţi trebuie curaj, îţi trebuie capacitate de a lua decizii importante, îţi trebuie un anumit mod de judecată, un anumit mod de a privi fiinţa umană, îţi trebuie stăpânire de sine, îţi trebuie experienţă. A afirma despre un tratament că e greşit presupune o foarte mare responsabilitate. De aceea, în toate cazurile de malpraxis se face apel la o comisie de medici, care să judece strategia terapeutică reclamată. Chiar şi între medici părerile diferă, de la un caz la altul. Fiecare are judecata lui, experienţa lui, cimitirul lui. Însă, cu tot noianul de opinii divergente, există în medicină un consens aproape unanim asupra lucrurilor de bază. Există anumite principii, anumite teorii, anumite atitudini terapeutice asupra cărora majoritatea covârşitoare a lumii medicale nu pune semne de îndoială. De ce? Pentru că sunt confirmate de cercetări serioase, în laboratoare serioase, de către personal cu înaltă calificare. Nu pot eu, medic de linia întâi, să fac cercetare în imunologie, oncologie, genetică şi alte asemenea discipline, pentru că nu am competenţa necesară. Eu pot studia rezultatele publicate, le pot înţelege şi le pot aplica. Asta pentru că eu ştiu alfabetul în care sunt scrise. Alfabet pe care profanii nu-l cunosc, dar au pretenţia nu numai de a citi, ci şi de a explica şi altora despre ce e vorba.

Din păcate, trăim vremuri guvernate de o mare neîncredere. Nu mai avem încredere în instituţiile statului, în specialişti din orice domeniu, în profesori, în copiii noştri, uneori nu mai avem încredere nici în noi înşine. Nu mai avem încredere în ştiinţă. Acum toţi suntem spirituali. Toţi suntem nu ştiu ce filozofi, autodidacţi, auto”orice”. Acum punem totul pe seama lui Dumnezeu. Acum vorbim numai de suflet, de energii interioare, ba chiar construim diete şi moduri de viaţă pe aceste principii. Ba mai avem curajul să punem la îndoială ceea ce se predă la Facultatea de Medicină, fără ca măcar sa frecventăm vreun curs. Totul a devenit o mare teorie a conspiraţiei, în care corporaţii obscure, normal, iudeomasonice, vor să facă experimente pe oameni, vor să vândă nu ştiu ce medicamente sau vaccinuri, doar pentru a îmbolnăvi sau decima populaţia planetei şi a se îmbogăţi. Nu vedem însă că noi, ca popor, suntem înrobiţi demult. Nu doreşte nimeni să ne extermine pentru că niciun stăpân normal la cap nu-şi ucide sclavii.

Am îndrăznit să scriu zilele astea un articol despre vaccinări. Într-un limbaj voit golănesc, tocmai pentru a lua pulsul societăţii, a aprinde sângele în vene şi a declanşa o isterie din care să pot trage o concluzie cât mai corectă asupra categoriei de populaţie care refuză manevrele astea. Cum să cunoşti mai bine omul, dacă nu la nervi? Când îşi arată adevărata faţă. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut tot felul de neavizaţi, foarte agresivi, care, fără să aibă nicio competenţă, mi-au trimis tot felul de articole de pe net, tot felul de linkuri către tot felul de site-uri obscure în care, normal, subiectul era blamat. La o sută de studii pro, două sunt contra. Cam asta e proporţia. Eu nu înţeleg de ce anumite persoane, în loc să asculte de majoritatea covârşitoare a a lumii medicale, acceptă fără rezerve părerea unei minorităţi. Sunt de accord cu dreptul de a alege, dar, totuşi, e o problemă medicală şi în medicină majoritatea are dreptate. Nu vreau să reiau polemica asta cu fanaticii antivaccinare. E treaba lor. Pe mine mă lasă rece dacă x sau y nu-şi vaccinează copiii. Chiar nu-mi pasă. Consecinţele, bune sau rele, le vor suporta ei. Dar încercaţi să plecaţi în Australia sau în alte ţări, unde corpul medical nu este judecat de toţi nepricepuţii, să vedeţi câte vaccinuri sunteţi obligaţi să faceţi ca să treceţi graniţa. O să vrea copilul să emigreze când va fi mare, normal, poate în America. Să vezi cum îi cer americanii aviz epidemiologic. Şi nu are de unde să-l ia. Şi uite aşa i se închide o oportunitate de a scăpa de sărăcie sau de a se afirma într-un domeniu în care are potenţial, că nu-l primesc ăia nevaccinat. Nu e un mod de a face apologia vaccinărilor, dar e ceva la care e bine de meditat. Peste tot există riscuri. Orice tratament sau manevră medicală are incidente şi accidente. Poate peste câţiva ani se vor găsi 2-3 medici, din câteva milioane, care să spună că antibioticele nu sunt bune, că, pe termen lung, pot cauza cancer, autism, grave probleme renale sau cardiologice. În mod sigur se vor găsi adepţi şi ne vom certa pe subiectul ăsta. Aspirina, de exemplu, poate cauza sindrom Reye sau astm. Şi poate muri copilul tău. Asta ce înseamnă? Că trebuie să facem o cruciadă şi împotriva ei?

Eu sunt analfabet în matematică şi nu am curaj să-mi dau cu părerea despre nu ştiu ce teoremă. Alţii sunt analfabeţi în medicină, dar îndrăznesc să afirme că nu ştiu care medic e prost, că nu ştiu ce medicament nu e bun, că nu ştiu ce vaccin e cauza unor boli severe. Cand oare o să ne vedem lungul nasului şi nu o să ne mai dăm aşa experţi în toate? Toţi se pricep la politică, nu? Şi votează după aroma micilor electorali sau culoarea găleţilor. Votează eternul “vom face”. Votează şi apoi stau şi se plâng pe la colţuri cu voce şoptită că iar se scumpeşte benzina, curentul, gazul.

Alţii se duc pe la tot felul de vraci sau popi vindecători (nicio legătură cu subsemnatul), care cică pun oase la loc, vindecă leucemii şi desfundă artere coronare. Chiar aşa o fascinaţie mai există în poporul ăsta pentru evul mediu? Uneori stai şi te întrebi dacă merită, cu şi pentru asemenea oameni, să încerci să schimbi ceva.

E atâta dezinformare, atâta lipsă de educaţie şi de decenţă în societatea asta, încât este imposibil să speri la un viitor mai bun pentru cei care vin din urmă. E atâta ură pentru corpul medical încât singurul loc în care nu rişti să fii înjurat, doar pentru că eşti medic, mai rămâne spitalul. Că acolo, chiar şi cei mai tari “acuzatori” de pe net, vin cu căciula în mână, că nu vor să-l supere pe domn doctor, că poate îi lasă neoperaţi sau le omite ceva din tratament. Toţi îşi permit să pună etichete, să judece sau înjure un medic, fără să ştie nimic despre el. Trist.

Şi cu toate astea, eu încă mai pot rezona cu suferinţa bolnavului, încă mai am motivaţie să merg prin zăpezi sau glod să consult un copil, un bătrân sau o gravidă, încă mai am un mare respect pentru trupul uman, încă mai am tăria şi forţa de a face educaţie pentru sănătate, chiar cu parul când e cazul. Încă mai am curajul de a a trata aplicând principiile pe care le-am învăţat în facultate. Încă mai am încredere în medicamente şi manevre medicale. Şi asta nu pentru că mă obligă cine ştie ce jurământ, ci pentru că asta ştiu să fac cel mai bine. Să lucrez în linia întâi. Aproape de oameni, pentru oameni. Şi ca mine sunt mulţi. Dar, ştiţi ceva? Nu vom mai fi. Pentru că mulţi dintre voi, da, dragii mei, prea mulţi dintre voi, ne obligă să plecăm. Să vă lăsăm pe mâna şamanilor şi a vracilor. Ce speră să găsească noianul ăsta de medici emigranţi din România în ţările care-i primesc? Respect şi bani. Sau, cum vreţi, bani şi respect. Două chestii pe care Mioriţa nu le va oferi niciodată. Pentru că nu le cunoaşte.

 

 

 

Reclame

60 thoughts on “Plecaţi naibii din ţară!

 1. sa se reintroduca notiunea de ”vaccinari obligatorii” si amenzile aferente pentru familia care refuza vaccinarea ca urmare a ”relelor tratamente aplicate minorului ”

 2. Am căutat articolul anterior (despre vaccinuri) si nu mai e! As fi vrut sa il recitesc ! Doresc sa zic ca nu doar in Australia sistemul sanitar te obliga sa demonstrezi ca esti vaccinat! E suficient sa vii in Italia cu copilul , sa il înscrii la o școala , si esti obligat sa ii faci toate vaccinurile obligatorii! Exemplu… Eu… M-am înscris la facultatea de medicina si nu m-au acceptat pana nu am dus certificatul de vaccinuri in care imi lipsea vaccinul anti hepatita B. A trebuit sa il fac … ( si am si pierdut jumătate de an-ca se face in trei reprize). Simplu… Nu esti vaccinat, nu poți sa accesezi anumite servicii publice( cum ar fi învățământul).

 3. Eu cred ca vaccinurile ne-au ajutat sa traim mai mult si sa nu murim ca prostii de tetanos si alte boli. Am experimentat si momentul cand plecati departe de civilizatie copilului meu i-a intrat acul de pescuit in mana si am multumit cerului ca era vaccinat. Cred ca autismul e o boala psihologica aparuta din relatia copilului cu mama si cu mediul. Doar ca asta e prea greu de acceptat si pare mult ,mai simplu sa dai vina pe vaccinuri decat pe angoasele familiare. M-am saturat sa aud semidoctii care stiu ca medicamentele sunt facute sa ne omoare ca sa ramana in final pe pamant doar seful companiei farmaceutice cu nevasta-sa, nu inteleg din ce ratiuni psihotice. Mai cred ca fiecare are dreptul sa faca ce vrea. Dar de data asta vorbim despre sistemul de asigurari de sanatate care va trebui sa suporte peste ani tratamentul copiilor deveniti adulti si care contacteaza diverse boli pentru ca nu erau vaccinati asa cum ar fi fost civilizat. Si mai cred ca e dificil ca un parinte semidoct sa stabileasca cursul sanatatii unui copil care nu are saracul dreptul sa aleaga.

 4. Ceea ce spuneti este trist dar adevarat. Si ajungem in situatia ironica in care un pacient pleaca sa se opereze afara si da peste un chirurg roman. Sau invers, un medic pleaca sa munceasca afara si observa ca pacientii ii respecta sfaturile cu sfintenie si daca le zice sa mearga in maini, merg in maini, iar medicul se intreaba „acasa in Romania, de ce nu se poate si asa?”.
  P.S.: Caz real: pacienta in insuf. hep. ac. se duce la vraci sa o taie sub limba ca sa o scape de leptospiroza (la indemnele familiei, ca doar rau nu are ce sa faca). Rezultatul: Dupa o cura cu antibiotice si ursofalk, totul a fost bine 🙂

 5. Io am cetit, la timpul ei, postarea despre „vaccinati-va copii, dobitocilor” si, in afara de faptul ca mi s-a parut un strigat speriat si ultimativ de alarma, a fost o nota pertinenta data societatii romanesti, asa alienata, usor retardata si cert abulica, asa cum este ea, acuma si acilisa’.
  Da’ nu asta e problema, problema este ca exista vracii astia care „fac bine”, prin metode doar de ei stiute si de ei aprobate, iar efectul, in cel mai bun caz, este de placebo.
  Omul moare oricum, dar se simte bine cand moare. Faina solutie.
  Mori zambind, de parca mai conteaza.

  Una peste alta, doctore, obisnuieste-te cu ideea ca Romania este o tara de mecanici, care leaga cu sarma si politica, si sistemul de sanatate – si aici ar fi o discutie luuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuunga – si sistemul de pensii si orice alt aspect al socialului.
  Daca te uiti mai atent, suntem o tara de prosti, legata cu sarma.
  La alternatorul masinii numite Romania, nu avem curea, dar suplinim cu brio printr-un ciorap de dama, legat artistic.
  Bleah.

  • sunt multi ca tine. dar probabil prea putini. e totusi f bine ca existi. initiaza un grup. scrii fain si esti destept. poate esti si responsabil, constiincios, determinat, poate chiar un om bun…

 6. Dezinformarea derivă din superstiţiile la care mare parte a populaţiei achiesează pur şi simplu fără discernământ, sau cu un discernământ precar. Lipsa de educaţie şi penuria de decenţă au la bază un deşert de superficialitate. Părerea mea este aceea că superficialitatea şi superstiţiile fac adevărate ravagii în societatea românească. Dincolo de ele, într-o carantină liber-consimţită, există minoritatea care gândeşte şi care, graţie propriilor raţionamente şi datorită spiritului analitic, îşi construieşte oaze existenţiale în deşertul acesta al superficialităţii generalizate. Am intrat de mai multe ori pe blogul dumneavoastră. Iniţial, poate din cauza tonului uşor grandilocvent pe care-l folosiţi şi a stilului franc pe care-l cultivaţi (oarecum nonşalant), am fost contrariat, şi era cât pe ce să mă declar, în plus, şi intrigat. Apoi, judecând în profunzime, v-am înţeles. M-am străduit pentru asta, recunosc!

 7. Pingback: Plecati naibii din tara! | Asociatia Medicilor de Familie Mures

 8. Este pacat ca un popor asa cum este poporul roman sa fie judecat pentru credinta lui. Eu stiu cum sunt medicii din stainatate in mare parte: fara nici un pic de pasiune pt meseria lor si fara nici un pic de iubire fata de semeni. Cateodata ne bucuram ca mai intalnim medici veniti din tarile sarace, dar goana dupa lumea asta materiala ii pierde si pe ei, iar sistemul este de asa natura gandit incat nu ai sanse sa rezisti decat daca te schimbi in interiorul tau. Trebuie sa recunoastem ca medicamentele sunt nocive si ca ne asumam un risc cand le folosim si ca industria farmaceutica inseamna multi bani. Sufletul in tarile bogate iti este amputat …te bucuri de liniste materiala dar totusi realizezi ca lipseste ceva…definitia respectului in sensul clasic in aceste tari este schimbata. Acum depinde fiecare ce cauta in viata.

  • Nu mi se pare deloc adevărat ce spuneti. E un soi de părere de om neiesit din tara niciodată, care si-a format-o pe baza povestilor altora. Personal cunosc suficienți medici străini, fiind eu însami medic si lucrând cu ei de ceva vreme. Nu toți medicii străini si-au pierdut pasiunea si iubirea pentru semeni. Sunt si d-astia, nu zic nu, dar nici medicii romani nu sunt toți trup si suflet pentru meseria si pacienții lor.

   • Nuu… E parerea unei persoane inadaptate in strainatate. Trebuie sa recunosc ca mult timp am preferat medicii romani, nu de alta, dar era mai usor sa exprim cum ma simt. Si sincer am o experienta mult mai buna cu medicii romani din strainatate decat cu medicii romani in Romania 🙂 Cred ca dupa ce am ajuns toti pe meleaguri mai linistite unde nu critica toata lumea pe toata lumea, n-a fost mai usor la toti.

 9. Felicitari, domn doctor, pentru luciditate si franchete! Daca mai multi colegi de-ai dumneavoastra ar fi la fel de activ interesati, poate ca si sanatatea ar sta mai bine, iar oamenii demoralizati (si ignoranti) n-ar mai face atatea cozi pe la diversi guru ai vindecarilor miraculoase …

 10. Traim in tara in care, din pacate, multi nu isi cunosc propria limba si nu stiu sa scrie. La ce sa te astepti?! Sa aiba mai multa incredere in medicina si stiinta, sau intr-o icoana? Am avut norocul, sau ghinionul ar putea spune unii, sa calatoresc pe fiecare continent, mai putin unul cam inghetat pentru gustul meu, si aproape peste tot mi s-a cerut carnetelul ala galben, cu stampile si toate cele. In Africa, pentru anumite tari cu multe probleme, iti cer doar vreo 5 vaccinuri, eu cred ca am facut vreo 9, pentru tot felul de boli tropicale si nu numai. Ma simt mai bine vaccinat decat sa primesc ultima impartasanie pe vreun pat de spital intr-o tara din lumea a treia. Da, plecati naibii din tara! Eu am plecat, ma intorc doar in vizita si ma minunez ca avem poate cea mai rezistenta tara la schimbare! Am un respect deosebit pentru cei care profeseaza in domeniul medical si le multumesc tuturor doctorilor care la un moment dat au avut viata mea in mana lor si datorita lor pot sa adaug comentariul meu acum!

 11. Blamarea pacientului nu e soluția cea mai buna. Educarea lui e datoria oricărui medic. Dacă opinia medicului nu e acceptata pacientul e liber sa caute alta soluție. Orice om cu acces la informație si drag de viața va cerceta cel mai bun tratament. Sistemul medical e bazat pe studii științifică si e normal sa fie așa. Dar exista cazuri in care știință a fost falsificata in scopuri financiare ale unor mari corporatii. Este foarte ușor sa schimbi rezultatul unui studiu prin alegerea unei formule statistice convenabile sau omiterea,manipularea rezultatelor. Mai mul, companiile care propun noi tratamente medicamente pentru profitul lor, au datoria sa prezinte studii de siguranță si eficacitate dar nu toate studiile pe care le-au efectuat. De ce? Sunt cazuri de medicamente care au apărut pe piața, s-au dovedit mortale si apoi s-a descoperit ca compania producatoare avea studii care arătau deficientele produsului dar au ales sa le ascundă. Costa aprox $80de milioane sa produci un medicament. Tentativa e enorma sa falsifici sau sa ascunzi adevarul chiar si in lumea așa zis civilizata. Odată pe piața si in toate jurnalele medicale publicate de asociații medicale naționale, doctorilor di aAmerica le e si frica sa nu recomande medicamentul. Trăim in lumea banilor acum. Nici un doctor nu mai recomanda acum o dieta in loc de medicament. Si nici nu a fost educat in diete. Am fost educați sa tratam roboti nu oameni. Înainte de medicamente si pentru sute de mii de ani au fost plante nu medicamente. Si invers, din cauza publicității in Mass-media, pacientul zice ca ești incapabil dacă nu ii prescrii un medicament pentru o tuse banala. Consecință e ca dacă nu aduce bani nu exista sistem de sănătate. Sistemul e corupt de la știința falsificata cu sume enorme de bani care cumpara orice organizație statala. In romania nu se face cercetarea asta falsa din Vest, noi doar luam rezultatel care le aduce. Pacienții știu si sunt îngrijorați pentru viatile lor. Au acces la informație si e debusolat. Medicul triburile sa educe continuu dincolo de cele încărcate in școala de multe ori săraca sau si ea corupta. Îmi pare rău ca blamati romanii de un compartament ce e întâlnit in toate lumea „civilizata”.

 12. Ai dreptate ca multi romani urasc medicii, se trateaza dupa ureche, sau merg mai degraba la biserica decat la spital, probabil si din cauza ca sunt 954235 de biserici pt fiecare 1 spital, e un cerc vicios, dar in Romania si probabil cam in toate tarile, nicio categorie nu este in majoritatea ei diferita de majoritatea populatiei, nici macar medicii, nici clericii, nici politicienii etc.
  Am o gramada de rude si prieteni medici si stiu foarte bine ca pentru fiecare medic ca tine, care e pasionat, implicat, preocupat de cei din jura, exista multi altii complet lipsiti de etica si/sau profesionalism.
  Da, salariile medicilor in Romania sunt rusionase si inteleg de ce atunci cand cineva ii ofera unui medic bani, acesta ii accepta, dar mult prea multi medici din Romania au ajuns sa se astepte la banii respectivi si sa conditioneze actul medical de primirea lor, tratandu-i pe cei care nu ii ofera (de obicei pt ca au venituri la fel de mizerabile), doar cu dispret si nepasare.
  Mai exista si complexul de Dumnezeu al multor medici, care ii indeparteaza pe unii oameni de ei (pe altii ii face sa cada in genunchi in fata lor). Probabil procentul de medici care cred ca le stiu pe toate e mult mai mare decat cel din randul restului populatiei, desi in cele din urma, niciun medic nu stie totul nici macar despre specializarea lui, pur si simplu pentru ca medicina e un domeniu mult prea vast si in continua schimbare/evolutie.
  Ar trebui sa ne vedem fiecare limitele mai mult si sa ne acuzam reciproc mai putin. Casele de asigurari de obicei sunt conduse de medici, la fel si spitalele si cu mici exceptii si ministerul sanatatii de-a lungul anilor. Daca medicii din pozitiile de top nu imbunatatesc sistemul si nu au respect fata de ceilalti medici, cum ne putem astepta ca restul oamenilor sa il aiba?
  Nu mai vorbesc de coruptia enorma din Universitatile de Medicina, conduse tot de medici, si perpetuata de alti viitori medici, care prefera sa dea cateva sute de euro de la parinti, pentru ca acestia sa isi vada visul implinit.
  In opinia mea, medicii nu pleaca din Romania din cauza pacientilor/oamenilor de rand, ci din cauza altor medici, care au perpetuat un sistem murdar si corupt in care cei ca tine si ca prietenii mei sunt minoritari.
  Nu putem schimba lucrurile decat din interior. Eu unul nu cedez in fata nesimtirii si ingnorantei, oricat de coplesitoare e uneori si sper sa nu o faci nici tu.

  • Sunt de acord si eu ca adevarul e undeva la mijloc. Din pacate lucrurile nu sunt asa clare mereu ca in treaba cu vaccinurile pe care doar idiotii si gospodinele panicoase o contesta. Eu personal m-am confruntat cu boli mai „exotice” in care am pornit cu toata increderea in medici si stiinta lor ca sa le vindec, ca dupa al 7-lea medic si nicio imbunatatire sa ajung sa ma tratez tot singura, cu informatii „da pa net”, ca ce dracu era sa fac altceva? Chiar saptamana asta un amic medic imi spunea ca s-a crucit de incompetenta unor colegi de alta specializare si a hotarat sa se opereze in Germania, de unde a primit un diagnostic clar instant in timp ce medicii de aici deschideau carti si se uitau si se minunau de ce vedeau ca de un OZN. Normal ca dupa ce treci prin cateva experiente din astea iti scade increderea semnificativ in competenta medicilor si incepi sa te gandesti ca poate stii tu mai multe.

   In plus medicii buni nu sunt deloc implicati in procesul de informare a cetateanului de rand, asa cum faci tu, cu un blog, sau cu orice alta metoda de comunicare ce poate atinge masele. Gospodinele antivaccin se solidarizeaza, isi fac grupuri si grupulete, duc munca de convingere in fiecare parculet, pe fiecare banca din fata blocului, pe orice perete de Facebook unde le da cineva atentie. Ele stiu foarte bine pe ce butoane sa apese si cum sa converteasca alte mame, sunt mai eficiente decat orice politician in campanie.

 13. Ca in multe alte cazuri adevarul este undeva la mijloc (nu in problema vaccinarii ci in problema medicilor…). Sunt intra-adevar oameni deosebiti dar si….”uscaturi”. Si cand o simti pe pielea ta, e un pic altfel decat la…taxe si impozite sau la posta. Citeam articolul in timp ce asteptam o ambulanta. Fiica mea (adulta si vaccinata) are viroza de trei zile (Bine, femeie, pentru asta chemi tu o ambulanta?!). Azi in timp ce isi lua medicamentele pur si simplu a cazut. S-a ridicat cu ajutorul meu, a facut cativa pasi si a cazut din nou. Pana la urma a ajuns in pat cu ajutorul meu si…am chemat ambulanta. Inainte de asta am intrebat-o eu daca a inghitit ceva ce eu nu stiu, daca a facut o intrerupere de sarcina sau daca a folosit tampoane interne la menstruatie – medicul de la ambulanta nu a intrebat-o nimic din toate astea. S-a uitat in gat si…atat. Un expert, un om cu experienta, fler, a simtit ca nu e nimic grav. Oare? Nu a ascultat-o la plamani, de fapt nu a pus pe ea stetoscopul pe care il avea agatat de gat. Nu a consultat-o deloc – cu exceptia gatului. Am vorbit apoi la telefon cu alt medic care mi-a spus sa verific daca are redoare de ceafa (fata, nu medicul). A intrebat de sensibilitatea la lumina si de medicamentele pe care i le-am dat – medicul cu care am vorbit la telefon. Sa fie ceva din compozitia Parasinusului cauza caderii? Nu mai comentez reteta (medicul cu care am vorbit la telefon nu a comentat-o propriu zis, doar a intrebat: „Precis scrie Ospamox, nu scrie Ospen?”). Imi place ce ai scris in general (in articolul acesta, cel cu vaccinarile e intr-un limbaj prea dur pentru gustul meu), dar continui sa ma mir de medicul de la ambulanta si sa ma indoiesc de faptul ca fiica mea a fost consultata corect (as zice ca nu a fost consultata) si ca a primit tratamentul cel mai potrivit….

 14. Chiar ma gandeam cand si unde sa scriu ce gandesc, si uite ca articolul a aparut la momentul oportun. Sa incepem prin a spune ca sunt medic cardiolog. Sa continuam prin a spune ca de cateva luni ma confrunt, pe plan personal, cu „sistemul” medical si cu medicii din Romania. Cum spuneau si corespondentii de mai sus, adevarul e la mijloc. Da, sunt oameni devotati, pasionati, care au chemare pt medicina. DAR, pentru mine, ca doctor, si tind sa cred ca pentru omul fara aceasta titulatura din Romania, situatia este una cate se poate de negra. Sunt total dezgustata de lipsa de colaborare din spitalele noastre, si, implicit de lipsa de profesionalism, de nepasarea cu care sunt tratati oamenii, de siguranta cu care ne credem stapanii tuturor cunostintelor din medicina. Nu v-ati saturat, doctori de Romania, sa stati cu mana intinsa, sa cersiti si ultimul ban de la un om muribund? Nu va e rusine sa va activati compasiunea doar cand vine plicul, de la un coleg de breasla? Nu va e frica de nimic pe lumea asta? Nu va mustra constiinta cand ajungeti acasa si stiti ca ati spus „Nu ma intereseaza nici cine esti, nici ce ai de zis, nu ma intereseaza nici pacientul, nu e pacientul meu, ia-l acasa sau fa ce vrei cu el”, asta ca sa-l citez pe faimosul urolog Radu? Nu stiti ca medicina inseamna si sa previi, nu numai sa te faci ca tratezi atunci cand nu mai ai ce? De asta, oameni buni, doctorul nu este respectat in Romania, si, cu parere de rau, spun ca ne meritam soarta. Cateodata ne facem ca ne pasa, dar daca se opreste finantarea, devenim inabordabili, prea ocupati sa salvam cateva zile din viata unui om, Suntem niste prestatori de servicii contra cost, fara morala, fara principii, fara respect fata de noi. Traim intr-o mizerie sufleteasca fara margini, alergam sa facem bani.si acceptam dezumanizarea cu bratele deschise. Aproape ca mi-e rusine sa spun ca sunt doctor, doctor de si in Romania.
  Si da, fugiti de aici, doctori care inca va mai respectati. Sa vedeti colaborare, discutii interdisciplinare pt binele pacientului, lipsa de orgolii proprii si de fatarnicie, daruirea cu care sunt tratati oamenii, si atunci o sa fiti si respectati, si cu banii in cont, bani curati, munciti cel putin 10 ore pe zi, in spital. Atunci sa va puteti privi pacientii in ochi, si sa simtiti ca multumesc-ul lui face mai mult decat toate plicurile din Romania!
  Cu scuzele de rigoare pentru cei care inca mai sunt doctori pana in adancul sufletului, un coleg de breasla, cardiolog

  • Total de acord. Sa mai spun de sectiile de oncologie unde se iau plicuri si de la muribunzi? Sa mai spun de replici de genul : ‘ Te operez cand vin rudele, tatae.’ ? Sa mai spun de limbajul din salile de nasteri? Sa mai spun de sectiile de psihiatrie? Sa mai spun de multe altele care mi-au fost povestite de bolnavi? Pe care ii cred, ca un om cu parul alb, pe care-l stiu de 14 ani, nu ma minte in fata. Aveti dreptate. Sunt multi ‘colegi’ care nu fac cinste halatului alb. Nici pacientii nu sunt fara de pata si am multe exemple si pentru afirmatia asta. Oare totul provine din subfinantarea cronica a sistemului sau e ceva in fibra noastra balcanica, o mutatie ceva, care ne face sa umilim, sa furam, sa tepuim, sa ne batem joc de tot ce e in jurul nostru? Eu imi fac meseria in linia intai. Cu pasiune, cu empatie, cu rabdare si cu ton potrivit fiecarui pacient. Nu toti doctorii sunt fara suflet. Pacat ca societatea te eticheteaza inainte de a te cunoaste. Mi-am luat multe injuraturi doar pentru faptul ca sunt medic, fara ca macar unul din cei care m-au injurat sa-mi treaca pragul cabinetului. E normal?

   • Nu, nu e normal, domnule Doctor! Dar pacientii sunt oameni, si nu oameni in forta, sunt oameni fragili, oameni care au nevoie de sprijin. Sunt unii care ne apreziaza pentru ce suntem, si sunt altii care s-au confruntat, pe langa durerea fizica, si cu durerea sufleteasca, cu umilinta, cu lipsa de empatie. Sincer, nu cred ca este vorba de subfinantarea sistemului ca si cauza a nepasarii, a dezumanizarii doctorilor; tind sa cred ca este vorba de maretia acestei „meserii”, , de perceptia total gresita asupra „importantei” doctorilor in viata pacientilor. Cred ca toti medicii din Romania ne confruntam cu campania de denigrare a imaginii, si poate, asta sa fie una din explicatiile agresivitatii verbale a pacientilor. Dar, din fericire, sunt si doctori si pacienti de partea buna a baricadei, si, sincer, din pacate de acasta data, cred ca astia au de suferit cel mai mult. Sa devenim toti nesimtiti, sa nu mai respectam nimic pe lumea asta, sa calcam tot in picioare?! NU! Eu inca mai cred in respectul fata de mine si fata de ceilalti, inca mai cred in empatie, in vocatia de doctor si, chiar daca, in ultima perioada (aproximativ 6 luni) nu trece zi fara sa ma confrunt cu lipsa de educatie a unui „coleg”, ma multumesc cu zambetul pacientilor fericiti si multumiti nu numai pe partea profesionala, ci si umana, ma multumesc sa vad ca exista si DOCTORI care isi poarta cu daruire si cu demnitate numele si sper intr-o medicina asa cum ar trebui sa fie. Va salut!

   • Si de ce in alte tari se poate face o medicina avansata, iar la noi se face o medicina sociala? Bugetul unui cabinet de medicina de famillie in Norvegia este de cateva mii bune de euro pe luna. Acolo se poate face preventie, medicul nu e sufocat de hartii, de controale, de norme aberante. La noi medicul e asaltat de o populatie saraca, bolnava, care doreste retete compensate. In rest, aceasta populatie nu stie sa se spele pe dinti. Ce sa mai spui de preventie si stil de viata sanatos? In Finlanda se face screening pt cancerul de colon in cabinetul medicului de familie. La noi ce se face? Coada la compensare. Polonia are 200 de centre de screening pt cancerul de col uterin. Asta in medicina primara, de linie intai. La noi cum e? Va dau dreptate in tot ce spuneti, numai ca saracia, lipsa de educatie, pretentia ca totul ni se cuvine, toate astea inraiesc, doamna. Suntem rai. Toti. Asa ca eu unul nu ma mir ca exista colegi care ar trebui sa lucreze la santuri, nu la spital.

 15. Cand o sa vad in Romania MEDICI ce nu primesc spaga..[pardon..am cunoscut unu de curand..DOAR UNU] Cand o sa vad in ROMANIA medici ce respecta un celebru juramant..Medici ce pun starea pacientului inainte de ori ce..Medici dedicati medicinei ..ni spagi sau fietelor ..mai vorbim DOCTORE..pana atunci tratez toata aceasta TAGMA la fel..doar niste doctori ce au trecut printr’o scooala..au invatat ceva papafaliceste..sau au DAT SPAGA si au devenit Doctori..pana la statutul de MEDIC e cale lunga si in tara asta nu sunt 10 medici ramasi ..cam toti medici au plecat si au ramas doar ciurucurile..pardon..Doctori…doar aiai ce nu stiu decat un singur cuvant..BANI..si atat Regret DOCTORE..insa asta este adevarul..Nu cred ca sunt in tara 10 MEDICI..nu cred…Doctori insa…pfui..cu duiumul…

 16. Primul articol citit de pe acest blog a fost cel cu vaccinarile. Mi-a placut, poate pe viitor unul legat si de noul trend de a naste acasa, de a nu face ecografii in sarcina si multe alte tampenii de genul asta care nu fac decat sa streseze si sperie mai mult decat e cazul o gravida hormonala si tematoare. Desi am inteles ca tonul folosit in art. precedent era unul de trezire la realitate, l-am apreciat poate mai mult pe acesta. Spune lucrurilor pe nume, exprima o realitate trista in care toti ne credem mai destepti decat ceilalti. Felicitari!

  • Iar dumneata, doamna, esti unul din pacientii care nu vor medicii sa ii aiba ca pacient! Cum poti abera atat de mult incat sa minimezi beneficiul unor investigatii de specialitate si a unui personal bine pregatit??? Incredibil cata nimicnicie poate exista pritre noi.

 17. ia alege intre bani si respect. ca esti prea pretentios raportat la mediul in care traiesti. da, du-te afara daca nu ti convine si le vrei pe ambele, ca „ceilalti” acolo au bani si sunt si respectati de cei care ii impoziteaza, prin urmare isi permit sa respecte medicii si sa nu considere banii dati statului, asigurarilor, o cheltuiala fara sens

 18. avem medici buni… pacat k nu avem spitale bune datorita marilor domni ai tarii care pun pe primul plan facerea averilor lor inaintea vietilor poporului roman!!!

 19. Articolul asta e scris de un om inteligent,dar care,crezandu-se mai presus de noi toti ceilalti,merita sa fie pus la punct.Adica merita un mare SICTIR.Am o varsta,am trecut prin multe,am trait in doua oranduiri,acum traiesc in Canada si pot sa afirm ca medicii care pleaca din tara o fac DOAR pentru bani.Si nu-i condamn pentru asta.E dreptul lor.Dar de aici,pana la a nega ca medicii o duc,in Romania mai bine decat media,sau ca un mare procentaj al lor isi bat joc de pacienti,e cale lunga.Autorul articolului vede doar o parte a medaliei.Cealalta,care cuprinde pacienti neglijati,tratati incorect,mita si taxa ilegala pentru tratament sau operatii,nu ne-o arata.Cunosc,din viata reala,o multime de asemenea porcarii,unele soldate cu oameni nenorociti pe viata sau,si mai rau,cu decese nejustificate.Cer iertare medicilor care isi fac cu pasiune su profesionalism datoria,dar e bine ca adevarul sa fie spus in intregime…

  • Gresiti. Am pe blog o multime de articole in care arat chiar partea asta la care faceti referire. Pacienti umiliti prin spitale, neglijati, pacaliti si multe altele. Pe de alta parte, in Romania, stat social, se practica o medicina sociala. In sistemul asta de sanatate aberant, corupt, furat din toate partile, cum vreti sa mearga lucrurile? E normal ca medicii sa o duca peste medie, doar ca stiti prea bine, media in Romania e plasata la nici un sfert fata de Europa. Cu medici putini, obositi, prost platiti, nu e de mirare ca lucrurile merg cum merg. Stati in Canada, da? Va rog ceva. Interesati-va ce buget are lunar un cabinet de medicina de familie acolo si apoi, pe bune, sincer, va spun ce buget am eu. Totul e legat de bani. Colegii occidentali au pe cap doar grija pacientului, eu am pe cap administrarea saraciei. Sa cumpar lemne pt cabinet, sa platesc asistentele si femeia de servici, sa am grija de masina, sa cumpar medicamente pt urgente, sa platesc apa, lumina, chiria, soft-urile cu care lucrez, sa intretin spatiul, sa fac o tona de hartii, sa fac sa functioneze institutia. Toate astea cu 3 lei. Si apoi sa ma gandesc daca imi mai pot permite carti, cursuri, conferinte, specializari. Si sa mai am grija de casa si copil. Cand tragi linia, castigi 3 lei si cheltuiesti 2,5. Mai fa medicina. Mai fa preventie. Mai cumpara aparatura. Asa-i ca nu prea se mai poate? Peste astea mai ai de a face in fiecare zi cu tot felul de oameni, care nu stiu sa se spele pe dinti, dar au pretentia ca li se cuvine orice. E de mirare ca unii colegi arata compasiune doar cand pacientul arata plicul? Nu. Nu e normal, dar atat timp cat sanatatea si invatamantul vor reprezenta hartia igienica a alesilor, votati de toti prostanii pe galeti si pe mici, situatia nu o sa se schimbe. Cand platesti un medic cu 4-5 sute de euro pe luna, nu te mira tu, sociatate, ca medicul ala nu te opereaza pana nu umbli la plic. Repet. Nu e normal, nu e corect, dar e ceva corect in tara asta?

 20. Nu va luati dupa medicul asta, care zice ca vindeca din pasiune dar de fapt in final poemneste de bani.
  Veniti la noi la manastire, botezati-va daca nu sunteti, rugati-va si tineti post si o sa vedeti ca nu aveti nevoie de medicamentele lor.

  • 🙂 da da, mergeti la popi 🙂 ca o sa va vindece de tot, cum a facut debilul ala de calugar cu fata schizofrenica. A crezut boul ca era posedata si a facut el exorcisme 🙂 cretini mai sunteti. Ala trebuia sa infunde parnaia pe viata pentru crima cu premeditare, nu sa se dea martir in slujba religiei. Dar daca oamenii sunt prosti si pun botul, foarte bine le faceti, popilor. Luati-le banii si apoi luati-le viata :)) ca asa merita. Cati oameni au ars pe rug popii si cati au ars medicii, bah paduchilor cu burti imense si mercedesuri? Dar cu cruce la gat.

  • un medic bun, un preot bun, un profesor bun… fiecare e important in viata unui om. nu stiu cum e la facultatea de medicina umana, dar la medicina veterinara ne-au invatat ca nu exista boala, exista bolnav. uneori, credinta face cat un sac de medicamente. sa nu desconsideram rolul bisericii, dar nici al medicinii.

 21. De acord, tot respectul pentru lumea medicala, dar daca n-ai bani de spaga nu vei fi niciodata tratat corespunzator intr-un spital din Romania.
  Da, doctorii au sange rece, te lasa sa mori fara niciun resentiment daca nu esti „pregatit”…

 22. Stimate domn,
  Am nimerit din greşeală p’aici şi, ca o persoană necalificată în medicină ce sunt, nu am nici’o părere despre vaccinări (şi alte teme medicale).
  Cunosc însă ştiinţă, iar o afirmaţie m’a marcat aşa de mult, încât am simţit nevoia să comentez. Aţi afirmat: „… în medicină majoritatea are dreptate” şi ţin să vă anunţ că, dacă medicina ţine de ştiinţă, această afirmaţie este falsă. Adevărul şttinţific nu se supune regulii majorităţii … aia e democraţie (iar democraţia nu e ştiinţă, dar asta e alt subiect de blog …)
  Cu respect

  • Dar o majoritate care desfasoara studii serioase, in centre diferite, dotate cu specialisti si cu aparatura de ultima generatie, si care ajunge la un punct comun, folosind metode diferite de demonstratie si control, poate avea dreptate asupra unui subiect? Sper ca am inteles corect ceea ce mi-ati spus. Istoria stiintei a fost plina de vizionari, de oameni care au avut geniul de a contrazice si corecta anumite principii sau de a defini altele noi. Si in medicina a fost la fel. Dar pana vor apare astfel de genii si in zilele noastre, nu putem pune la indoiala opinia majoritatii cercetatorilor.

   • O voi lua pe rând:
    „majoritate”, „centre diferite”, „specialişti”, sunt argumente false: dacă o majoritate de persoane, din diverse părţi, care sunt „pricepuţi” susţin multă vreme că Pământul e plat, atunci Pământul cum e?
    „aparatura de ultimă generaţie” în doi ani (să zicem) este depăşită … cum sunt rezultatele obţinute prin utilizarea acestei aparaturi?
    „metode diferite de demonstraţie” … aici cred că se strecoară o confuzie terminologică … „demostraţie” are alt înţeles … poate era vorba despre „investigaţie” sau „experiment”?
    „metode diferite de control” … altă confuzie terminologică … „control” este un cuvânt folosit în contextul unei populaţii de control, necesară pentru comparaţii relative ale populaţiei supuse riscului specific … mai multe detalii pot fi găsite în zona „Design of Experiment” …

    Din câte ştiu, medicina este o ştiinţă experimentală … aşa că în medicină nu există adevăruri absolute, ci numai adevăruri experimentale … care sunt dependente de „mediul ambient” al experimentării şi care pot fi alterate de alterarea mediului ambient … sunt nişte „afirmaţii variabile” …

    În fine, ceea ce încerc să argumentez este că în Medicină absolutismul unor afirmaţii mi se pare greşit şi foarte agresiv … mai agresiv decât un limbaj vulgar …
    Pe de altă parte, practicalitatea vieţii de zi cu zi nu poate coabita cu o asemenea viziune, aşa că unii mai dezvoltaţi ca noi (capitaliştii în putrefacţie 🙂 ) au pus la punct metodologii şi sisteme administrative, care să elimine aceste „cercuri vicioase” (sau contradicţii) şi să le transforme în „incompletitudini”.

    pe scurt şi cu o explicaţie grosieră, sistemele ar trebui să funcţioneze aşa:
    * sistemul medical ştie că pot apare diverse excepţii şi situaţii speciale, şi îşi asumă riscul de a le rata prin impunerea unor reguli absolutiste
    * sistemul de asigurări acoperă nota de plată pentru situaţiile excepţionale
    * pacientul (sau reprezentantul legal) are dreptul să preia riscul (în anumite condiţii) şi să acopere personal nota de plată (de exemplu prin valoare monetară sau prin pedepse privative de libertate)

    Ca să închei: există în România un părinte tras la răspundere pentru consecinţele asupra copilului ale deciziilor proaste luate în trecut? Asta ar fi un fel de „malpraxis parental” … Există v’un pacient căruia i s-a refuzat decontarea pe baza comportamentului său riscant anterior?
    În România, nu cei care iau decizii proaste acoperă nota de plată, ci alţii … şi atâta vreme cât cei care iau decizii proaste nu plătesc nota de plată, discuţiile riscă să fie inutile.

   • Ok. Aici trebuie sa recunosc ca trebuie sa studiez problema. La nivel simplist: opinia majoritatii specialistilor nu conteaza? Congresele de specialitate, unde se raporteaza tot felul de date si se propun atitudini terapeutice din perspectiva noilor studii, nu au nici un rost? Chiar va rog sa ma lamuriti.

   • În principiu, nu are importanţă cât de mulţi sunt … importantă este calitatea argumentelor …
    Majoritatea de care pomeniţi are valoare de confirmare într-un context de gen: „X a făcut un experiment, în condiţiile Y şi a obţinut concluziile Z. Un mare număr de alţi cercetători au refăcut experimentul (se subînţelege cu respectarea scrupuloasă a tuturor condiţiilor Y) şi au obţinut aceleaşi rezultate.
    De notat:
    * niciodată condiţiile Y nu vor putea fi respectate identic
    * niciodată concluziile Z nu vor fi identice
    (Asta înseamnă că totdeauna va exista o relativitate a concluziilor)
    După cum se vede, majoritatea are un rol limitat, de confirmare a unor concluzii obţinute deja, în condiţii date. Când aceste condiţii se schimbă „semnificativ”, jocul este reluat de la zero şi este necesară o altă majoritate pentru confirmare.

    Metodologia care trebuie respectată este riguroasă şi (cu o exagerare pe care o vreau amuzantă) are rol de eliminare a situaţiilor similare cu următoarea:

    Un savant prinde o muscă. O pune pe masă, bate din palme, iar musca îşi ia zborul. Savantul prinde aceeaşi muscă, îi rupe aripile, o pune pe aceeaşi masă, bate din aceleaşi palme, iar musca nu-şi mai ia zborul. Savantul trage concluzia că musca a asurzit … 🙂

    Vă puteţi imagina o majoritate care să confirme acest experiment?

   • Mi-ar place să fiu capabil să listez tot ce rezultă … 🙂
    Încerc să mă păstrez în interiorul subiectului iniţial (sau al subiectului pe care îl consider iniţial), cel al refuzului vaccinării unui copil. Cum mi-aş imagina eu un ipotetic dialog între medic şi reprezentantul copilului:
    Părinte: Refuz vaccinul
    Medic: De ce?
    P (variantă1): Aşa vreau eu
    M: Sunt obligat să anunţ autorităţile. Semnaţi această declaraţie de asumare, sau cei în drept vor fi anunţaţi de refuz.
    P (variantă2): Am citit că în anumite situaţii speciale vaccinul dăunează, iar copilul meu este o situaţie specială.
    M: Care sunt dovezile de încadrare în situaţia specială?
    P (variantă3): Copilul meu cred că este o situaţie specială.
    M: Aveţi dovezi?
    P: Aş dori să mă ajutaţi să investighez.
    M. Preţul ataşat investigaţiei suplimentare este …

    Ce vreau să scot în evidenţă este că, în principiu, este posibil ca refuzul de vaccinare să se bazeze pe o credinţă (adică o părere nesusţinută de dovezi) conform căreia preţul prezent (adică vaccinarea şi consecinţele viitoare) este mai mare decât preţul viitor al lipsei de vaccin. Dacă statul (sau sistemele medical şi de asigurări) este suficient de sigur de consecinţele lipsei de vaccin, ar trebui să fie capabil să stabilească o valoare prezentă a consecinţelor viitoare (de exemplu valoarea prezentă a suplimentului viitor de concedii medicale, tratamente, medicamente, etc rezultate din lipsa vaccinului) şi să o ceară drept amendă/despăgubire. Părerea mea este că părinţilor trebuie să li se acorde prezumţia de nevinovăţie: cred că unii s-ar răzgândi dacă li s-ar explicita măcar o parte din aceste preţuri. Oricum, indiferent dacă s-ar răzgândi sau nu, o decizie care afectează un copil pentru următorii 20 de ani ar trebui consemnată de sistem iar cel care a luat decizia să ştie că poate fi tras la răspundere. Nu cred că pot fi eliminate cazurile extreme …
    Pe de altă parte, dacă sistemele nu fac aceste gesturi, atunci ăsta este un semn de slăbiciune care îndeamnă la multe îndoieli şi temeri.
    Remarcaţi, vă rog, că abordez lucrurile foarte simplist, în sensul că îi consider pe cei care decid nişte entităţi cu două dimensiuni (exagerate): frica şi lăcomia.

    Ideea este că sistemele, prin neimpunerea de coerciţii, îndeamnă persoanele la decizii şi păreri proprii, iar o persoană care este nepricepută în medicină are tendinţe de procrastinare …

    Un exemplu de abordare ar fi (dacă aveţi cabinet particular … nu cred că ar fi legal la stat …dar nu ştiu …) să impuneţi un tarif pentru cei vaccinaţi şi alt tarif pentru cei nevaccinaţi. Nu puteţi interzice, dar poate puteţi mări costurile ataşate deciziilor (pe care le consideraţi) greşite …

 23. situatie: duc bebelusul de 3 luni la spital cu crampe abdominale foarte puterince ( in carti scrie ca temutele colici apar de la 10 zile si dureaza pana la 4 luni…al meu copil pana acum nu a avut cine stie ce probleme- doar cand am abuzat de niste varza murata calita si cand am baut cafea). il verifica dna.doctor chirurg- e OK, ne trimite la „pediatrie”. il asculta, il suceste, il invarteste. colici abdominale, tratament Protectis cate 10 picaturi inainte de fiecare masa. Protectisul contine nu stiu ce cultura si ulei de floarea soarelui. ii repet doctoritei sa vad daca am inteles bine, ii spun ca piticul mananca de 8 ori pe zi( la 3 ore)… cum sa-i dau copilului 80 de picaturi de ulei pe zi timp de 2 luni??!! mai ales ca producatorul atrage atentia sa nu se depaseasca 5 picaturi/ zi in doza unica! nu sunt eu mare cunoscator, dar totusi, sa-i recomanzi unui copil de 3 luni 4 lingurite de ulei pe zi mi se pare cam mult. deci cata incredere sa ai intr-un astfel de medic? nu-i normal sa-i contest actul medical? si asta-i o situatie banala, dar intr-o situatie mai complexa ce s-ar intampla?

  • de acord. pana la 3 luni face copilul colici si nu ai ce sa-i faci 🙂 chiar cu uleiul prescris de „eminenta” pediatra. si chiar cu alte produse minune. insa, totusi, atentie doamna. nu puteti manca varza calita si sa alaptati si mai apoi sa aveti pretentia ca sugarul sa se simta bine. e greseala pediatrului dar e si greseala dvs.

 24. Ma intorc la spusele mele: jos palaria in fata celor cativa care isi iubesc meseria si o fac cu dedicatie! Tot ca idee, puiul meu este extrem de constipat…nu face caca singur niciodata dar Niciodata… am fost din medic in medic fara sa obtin vreun rezultat, am incercat pre si probiotice, laxative de tot felul, combinatii bomba de zemuri naturale. Raspuns medical: lasati doamna ca el creste si o sa treaca 🙂 E usor de spus, asta cand nu vezi copilul care se umfla ca o minge care sta sa faca poc! Respectul exista dar trebuie si meritat! Tot asa are un sistem imunitar extrem de slab, de la gradi s’a tot imbolnavit si? mi l-a tinut medicul pe antibiotice in cure de 10 zile si 2-3 pauza pana am zis eu stop(dupa o luna in care am incercat sa respect cuvantul lui)…ca nu se dau si antibioticele astea(o gama intreaga nu unul singur) asa la orice hapciu si behaitura. Mi-as dori si eu un copil sanatos, o lume mai frumoasa si oameni care sa asculte ce le spui si sa raspunda cu sinceritate. Sincer spun daca as fi stiut ca o sa am parte de acest viitor mi-as fi pus sufletul la bataie si mintea la contributie sa fac Medicina. Nu stiu cat m-ar fi tinut curelele dar macar m-as fi ales cu un bagaj de cunostinte vitale acum. Asa sunt doar o Mama.

 25. Articolul ridica la fileu o problema sociala care depaseste polemica vaccinarii. Dar titlul este total lipsit de respect fata de oamenii din jur. Si mai vad si altele asemenea. Oare asta este limbajul pe care il folosesti in general? Am observat acest limbaj la oamenii educati si frustrati.

 26. Pingback: Un blogger monarhist lângă Florin Haidamac | Monarhia Salvează România

 27. prea multi cretini si problema nu e ca sunt absolut retardati, dar li s-a bagat in cap ca au numai „drepturi”, nu si obligatii. sa ne ferim de prostii fuduli. eu am renuntat la medicina chiar inainte sa incep a intra in paine, m-am gandit bine, apoi m-am reorientat. mi-am dat seama ca medicii salveaza si ajuta oameni… eu nu vreau sa ajut niste cretini sa populeze si sa strice planeta asta, nu vreau sa ajut toti parazitii sistemului sa primeasca asistenta medicala pe banii catorva care muncesc in locul lor, si care mai sunt si sfidatori pe deasupra, ca ei „au drepturi”. nu vreau sa ajut pe nimeni sa traiasca pentru ca majoritatea oamenilor sunt rai si deci nu merita sa traiasca. sunt si oameni de omenie dar din pacate in medicina mai greu poti selecta pacienii. exista un dispret general fata de medici (dar si invidia pe alocuri). pana si prostituatele sunt vazute mai bine. din aceste motive, toata admiratia pentru dvs… nu inteleg cum mai puteti si daca se merita.
  cat despre vaccinuri… pai teoria conspiratiei chiar functioneaza…. se va decima populatia prin lipsa vaccinarilor, se vor reintoarce boli demult uitate si cu putin noroc toti cretinii de care ne lovim zilnic vor crapa. si asa suntem prea multe guri de hranit.
  exista un vraci il cheama Stelian Fulga.. escrocul care vindea tot felul de „suplimente” pe la OTV, cu ingrediente luate, chipurile,de la Marea Moarta, sau din diverse locuri de care n-ati auzit in viata dvs. el face si consultatii la „cabinet” si isi aroga titlul de „doctor” desi facultatea a facut-o in anii multi de puscarie. la cabinet pipaie pacientii, le cere sume astronomice si le da niste buline care in cel mai bun caz nu au nici un efect. vila si-a facut-o cu banii prostilor care l-au imbogatit. la el banii curg garla din prosteala populatiei mult prea retardata ca sa priceapa ca e escrocata cu mult tupeu. se duc cu ciocu mic si portofelul gros la escrocul Fulga, dar bat din picior, urla si au pretentii de la medicii adevarati. stau si ma intreb aceste maimute chiar merita sa traiasca si sa se impuieze??

 28. Domnule draga,
  Medicii oricum sunt mai prosti (dpdv IQ) decat alte categorii ce presupun pregatire intelectuale, clar mai prosti decat matematicienii sau fizicienii (aia facuti relkativ pe bune). Ti-o spune un absolvent de medicina. Cine dracu’ crezi d-ta ca sta sa stearga la coor pe 300 de euro pe luna, ah? sau chiar pe 600? cand poti scoate banii astia lucrand lejer in alte parti. Ca despre asta e vorba in lumea in care traim. Ce? Acte in slujba umanitatii? Mai discutam.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s