Laptele de mamă…

Sunt pe lumea asta tot felul de ţâţe. Care mai mari, care mai mici, care mai lăsate, care mai săltate de sutiene special concepute şi descrierea poate continua. Să vă intre bine în cap, tutelor ce vă expuneţi mamelele prin tot felul de locuri: funcţia principală a lor e aceea de alăptare. V-a dat Natura bidoane pentru a vă hrăni copiii în primele luni de viaţă. Mărimea sânului nu e direct proporţională cu cantitatea de lapte secretat. Adică, un sân mic, de zici că-i un furuncul şi-n câteva zile trece cu comprese reci, poate da lapte la toată strada. La fel, un sân cât o minge de fotbal poate fi la fel de sec cum e capul majorităţii ce alcătuieşte societatea asta de lumea a treia în care trăim.

De asemenea, pentru voi astea care vă credeţi mari dive, dar habar nu aveţi ce e ăla ciclu menstrual sau igienă intimă, am o veste. Un sân corect proporţionat trebuie să îndeplinească o condiţie de bază. Linia imaginară care trece prin mamelon trebuie să întâlnească jumătatea braţului. Clar? Nu trece prin antebraţ, nici prin genunchi, nici prin ombilic. La fel cum sânul nu trebuie să acopere ficatul. Sunt chestii pe care mulţi nu le ştiu. În fine. Nu vreau să vă vorbesc prea mult despre ţâte ci despre anumite posesoare ale acestor glande.

Prin prisma meseriei mele am de a face cu tot felul de oameni. Zilnic dau sfaturi, încercând să induc o anumită educaţie pentru sănătate. Şi vorbesc cu bătrâni, cu copii, cu tineri, cu oricine vine la mine la cabinet. Normal, am de a face şi cu tot felul de mame. Spunea cineva că populaţia este debusolată de vremurile astea. E un mix interesant de concepţii, de informaţii eronate sau nu luate de pe net, de atitudini, când vine vorba de alimentaţie. Pentru mine un lucru este foarte clar: copilul trebuie alimentat natural, adică la sân, până la vârsta de 6 luni. Obligatoriu. Unii recomandă ca diversificarea să se facă după această vârstă din cauza unor anumite alergii alimentare, care pot apărea peste ani de zile. Încurajez alimentaţia naturală. Văd din păcate, în practica zilnică, situaţii în care copiii sunt hrăniţi cu lapte de vacă îndoit cu ceai. Văd cum anumite mame fac greşeli majore. Am vazut odată, e drept, în concediu, o vită de mamă care i-a dat cola unui sugar. Tare i-aş fi spus vreo două. Nah, eram la mare. N-am vrut să fac circ şi panaramă pe plajă. Am mai auzit de situaţii de neimaginat, în care o anumită mamă, de felul ei mare intelectuală şi cadru medical, mesteca mâncarea în propria gură şi apoi i-o dădea copilului. Să cazi jos, nu alta. Şi se miră după aia pizdele astea că odrasla face tot felul de boli, tot felul de alergii, tot felul de tulburări psihice legate de alimentaţie. Şi, normal, doctorii sunt de vină. Că sunt proşti de rag şi nu ştiu ce are copilul. Lasă că sunteţi voi deştepte, băi purtătoare inutile de vagin.

Mai sunt mame din astea „emancipate”. Femei „independente şi puternice”. Astea nu alăptează ca să nu-şi strice sânii, cică. Ele sunt femei de „succes”. Ele au o „carieră”. Ele au nevoie de ţâţe doar pentru a-l determina pe „şefu” să le mărească salariul. Că, deh, cum îl mănâncă pe ăla-n cur să le pună la o felaţie, cum apar a doua zi pretenţiile. Genul ăsta de idioate consideră că e mai simplu să bage un biberon în gura copilului noaptea decât să alăpteze. Şi se miră apoi că fac cancer la sân şi/sau fofoloancă. Da, tutelor, alăptarea este un factor protectiv.

Mai sunt tot felul de femei care imediat ce s-au angajat pe undeva, maxim după o lună două, rămân borţoase. Şi stau frate în concedii ani de zile. Că încep să fete pe bandă rulantă. Imediat apar concedii de risc maternal, apar concedii prenatale, de lehuzie şi 2 ani de îngrijire copil. Sau chiar 3. Că îşi ştiu toate „drepturile” dar habar nu au să-şi pregătească, din timpul sarcinii, sânii pentru alăptare. Şi se miră apoi că sugarul nu poate apuca sfârcul minuscul. Şi, normal, întrerup alăptarea. Ba că laptele nu e bun, ba că nu au ele suficient. Tot felul de motive. Lasă că e bun laptele praf pe care-l dă guvernul. Şi cine suferă? Cine e privat de o nutriţie completă pe care doar laptele de mamă o poate da? Copilul, normal. Bine băh că ştiţi doar să deveniţi gestante, dar să aveţi grijă de produsul „iubirii” voastre habar nu aveţi.

Sunt situaţii excepţionale în care alăptarea chiar nu e posibilă. Din varii motive medicale. Atunci, da, nu ai ce face. Ai nevoie de o formulă de lapte praf. Deşi niciun lapte praf nu poate înlocui laptele de mamă. Nu se apropie nici pe departe chimicalele astea de compoziţia laptelui matern. Indiferent ce vrăjeală vă bagă farmacistele sau companiile producătoare. Laptele praf este un produs chimic. Este alternativa ablactaţiei motivată medical. Chiar eu am cumpărat azi lapte praf pentru un asemenea caz. Orice mamă are lapte pentru puiul ei. Aşa e făcut corpul ei. Că nu ştiu toate să întreţină lactaţia, că nu ştiu să-şi pregătească sânii, că nu ştiu ce să facă după ce au alăptat, asta e altceva. Dragi posesoare de glande mamare, copilul se pune la supt când la un sân când la altul. Adică, dacă a supt din sânul drept, la viitoarea alăptare îl pui la sânul stang. E suficient de clar? După fiecare alăptare se golesc ambii sâni prin mulgere manuală. Clar? Ca să nu mai spun de apă şi săpun şi prosop aspru pentru mameloane.

Beneficiile alimentaţiei exclusiv naturale în primele 6 luni de viaţă sunt imense. Alăptarea creează şi o legătură afectivă deosebit de puternică între mamă şi copil. Aşa că înainte de a acuza medicii sau vaccinările în cazul în care copilul vostru păţeşte ceva, gândiţi-vă cum l-aţi pornit în viaţă. Gândiţi-vă dacă l-aţi alăptat, dacă l-aţi crescut într-un climat afectiv normal, dacă i-aţi asigurat tot ceea ce are nevoie. Nu începeţi să rageţi că e bolnav din cauza altora. Dacă faceţi copii pentru alocaţie, pentru concedii sau pentru că lui i s-a rupt prezervativul, nu vă miraţi că vor creşte aiurea şi vor ajunge clienţi fideli pe la spitale. Aveţi grijă, dragi reprezentante ale sexului cică frumos şi delicat. Înainte de a merge la montă şi a deveni gestante, gândiţi-vă bine dacă aveţi cu ce creşte copilul, dacă sunteţi pregătite să fiţi mame, dacă el nu va da bir cu fugiţii, dacă aveţi unde sta, dacă sunteţi în stare să oferiţi educaţie, protecţie şi dragoste părintească unui suflet. Sunt pline puşcăriile şi bordelurile de adulţi ce au fost copii neglijaţi din toate punctele de vedere. Aşa cum ştiţi foarte bine să alegeţi cu cine să vă futeţi sau nu, că voi sunteţi alea care îmbracă futaiul în sentimente, tot aşa ar trebui să ştiţi cu cine şi când să rămâneţi gravide. Că tot vă daţi voi mature şi cerebrale şi aveţi impresia că societatea se sprijină pe umerii voştri.

Reclame

43 thoughts on “Laptele de mamă…

 1. Aveti dreptate cu tot ce ati spus. Eu una insa m-am lovit de insistentele asistentelor medicale de a folosi lapte praf in spital. Personal, am fost suficient de incapatanata sa tin copilul la san cu orele, ignorand sfaturi de genul “odihneste-te acum, ii dam noi lapte praf, ca pe urma nu mai apuci, lasa sa doarma noaptea, te foloseste drept suzeta, de fapt nu suge”si astfel sa alaptez exclusiv chiar pana la 2 ani. Asta pentru ca in timpul sarcinii am citit de am capiat despre subiect, mai ales bloguri de afara (in 2012 nu erau asa multe la noi) si eram foarte hotarata.
  Dar si asa, tot iti vine greu sa te tii de decizia ta, o femeie e mai vulnerabila imediat dupa nastere, hormonii tropaie, copilul n-are instructiuni de folosire si cadrele medicale au (cum ar fi si normal) destul de mare influenta asupra mamei. Sigur ca am avut o neonatoloaga geniala care m-a ajutat si m-a sfatuit foarte mult, dar nu toate mamele au norocul asta.
  Numai eu stiu cat am indoctrinat-o pe prietena mea cu alaptatul, era hotarata si pe urma…le-a lasat pe asistente sa ii dea copilului lapte praf si nu a mai vrut deloc la san. Soc, nu? I-am adus consilier in alaptare,s-a chinuit cu pompa, cu fir, cu seringa…nimic nu a mai mers, cu chiu cu vai i-a mai dat o masa de lapte pe zi muls cam 5 luni – si asta e un caz bun.
  Majoritatea renunta imediat, cum spuneati. Avem nevoie de mai putine cutii de lapte praf oferite in spital, de mai putine reclame la laptele praf “miracol”, de multe campanii de informare…mai ales in mediul rural, unde majoritatea se mulg si vad ca laptele se branzeste si spun ca nu e bun (asta am vazut cu ochii mei) …e mare pacat…

 2. *Completare – cand spun ca am alaptat exclusiv pana la 2 ani, ma refer la faptul ca nu am dat lapte praf, am diversificat copilul de la 6 luni, nu l-am tinut sa moara de foame doar cu lapte :))

 3. Viviana sa nu intram in cealalta extrema …. exista un echilibru in toate …iar dupa 8-9 luni este demonstrat stiintific ca aportul alimentar nu mai aduce nici un beneficiu …. se pare ca nici emotional … multe de discutat si nu aici .

 4. Da dom’le limbajul conteaza la unii si nu mesajul, de parca a-ti avea ca target electoratul psd.
  E trist ca pentru a se lasa calarita o astfel de femeie face multe, operatii estetice, machiaje, haine de firma, si apoi priveste perioada de 9 luni cu indiferenta, si asteapta sa mearga totul de la sine, la fel si dupa nastere, dar ca norocul ca mai sunt si femei in adevaratul sens al cuvantului care se concentreaza 100% pe acel moment important. Feminismul asta le-a bagat in cap ideea tampita ca sunt egale cu barbatii, news flash: femeile nu au fost si nu vor fi niciodata egale cu barbatii, ca sunt si barbati care le canta in struna in sensul asta ( doar sa le-o traga) e partea 2-a.

  • Presupun ca tu ai ajuns pe lume prin aparitie spontana. Altfel nu imi explic cum poti vorbi in termeni de: monta, gestanta… Si mai presupun, din ceea ce ai aberat mai sus ca nu iti plac femeile. Si de aici trag alta concluzie….ghicesti care.

   • ma doare pe mine de concluziile tale la fel ca de primul prezervativ din cariera. nu inteleg ce cauti tu la mine pe blog. s-au inchis site-urile pentru gospodine? sau ai vrut sa te dai inteligenta? :))

 5. Sunt mama a doi copii si cu toate acestea nu imi permit sa judec alte mamici deoarece nu am acest drept. Dumnezeu a lasat pe pamant liberul arbitru.
  Oricum, subiectul nu mi se pare demn a fi dezbatut de catre un barbat.

  • doamna, liberul arbitru e una, prostia e alta. mie/mi pasa de generatiile viitoare, pentru ca eu cu asta ma ocup, cu sanatatea lor. si trebuie sa fac educatie la tot felul de oameni. dumneavoastra nu puteti judeca pentru ca nu aveti pregatirea necesara, de acord. eu pot insa indrepta anumite tampenii. e datoria mea.

 6. Felicitări, vindecătorule , pentru atitudine !
  Cu cât mai mulți medici, ar considera de datoria lor să învețe viitoarele mămici cum să-și hrănească puiuții, cu atât vor fi mai puțini copiii anemici, rahitici, cu imunitate scăzută și…voinici ca niște pisici.Trist dar, adevărat!
  Ce văd în jurul meu mă sperie, mă face să mă întreb: cum vor arăta adulții rezultați din copiii ăștia amărâți?!?!?!

 7. pffffff…”. da mama cum ne-a crescut??? ca lua lapte de la bunica de la vaca si poate nici nu-l fierbea.. si cand eram lasti la bunica de cate iri nu ne mesteca ea mancarea si ne-o dadea in gura???”

  sunt cuvinte ce le auzim fregvent…
  si ce sa spun, merci mama ca acum daca beau lapte de vaca crud stau pe buda o luna?? ca daca ies intr-un parc primavara plec cu camionul de servetele la mine ca imi curg toate orificiile si am ochii in cap rosii de parca as fi sudat o luna??
  nu, incerc doar sa conving si alte mame sa nu faca asa.. asta faci si tu..
  d-zeu iti da dar nu iti baga in traista.. alegerea de a avea un copil e a mamei si este cea mai cretinaexpresie ce o aud! alegerea da, OBLIGATIA de a-l creste corect.. asta uita intodeauna foarte multe mame.. le apartine de asemenea
  moda asta cu „nealaptatul” este mult mai puternica in vest
  aici , si mai grav, diversificarea se face la borcan
  adica un terci de chimicale si hormoni amestecati intr-un borcan la fel de leger de utilizat pe cat e si mintea mamelor
  grav este ca specialistii si in general medicii de aici incurajeaza asta!!!

  exemplu
  mama ce are 3 copii , o fetita de 4 ani, un baietel de 2 ani si inca un baietel de 3 luni..
  comparatie intre baietelul de 2 ani si cel de 3 luni
  ala de 2 ani are un cap urias (fara hidrocefalie doar umflat de hormoni) e bleg ca o balega
  asta la 3 luni e mai ager ca un cal naravas..
  e proportionat frumos, o sa franga ceva inimi cand va creste
  ce s-a intamplat de fapt? la primii doi i s-a pus biberonul in brate , i s-a dat o foaie cu un program de „gavaj”- nu laptare, nu hranire, gavaj numesc eu asta sa dai copilului dupa program- o alta discutie ce merita dezvlt
  la ultimul intalneste femeia o asistenta medicala(romanca trebuie specificat) ce i-a explicat, ce i-a pus copilul in brate , la san si a impulsionat-o…
  apropos de „gavajul” la program
  am avut pacienta ce vine cu copilasul de 4 luni ca vomita ca plange tot timpul.. vine intre doi pacienti( doua urgente) pun stetoscopul il consult -nimic- sunt si copilasi ce plang poate doar din cauza atmosferei din familie deci nu intru prea mult indetalii dau niste sirop de colici si plec in vizita la domiciliu
  revine peste o saptamana cu gura mare ca nu stie ce sa mai faca ca toti medicii sunt niste incompetenti( doar partial ii dau dreptate mai ales pediatrul ala pe care-l consulta)
  si stau de vorba cu ea.. copilul urla efectiv.. o pun sa ii dea sa mannce in fata mea.. o vad cum prepara tacticos biberonul, are tot ce trebuie termos etc.. sincer ma asteptam sa scoata sanul si gata. nu face nimic toata ziua e pe somaj, fute aerul degeaba deci nu are scuze.. in plus e si o animala de vreo 100 de kg
  deci prepara biberonul si i-l da
  in 3 min 120 ml de chimicale invadeaza stomacelul copilui.. in mod normal dupa 3 minute o fantana alba tasneste din gurita!!!
  si imi spune.. nu trebuia sa ii dau acum , trebuia sa mai astept jumatate de ora ca asa mi-a zis pediatrul , la fiecare 3 ore

  stimate cretine, pana la 6 luni nu exista nici un fel de program in priviinta copilului, mannca, se caca, trage vanturi cand vrea el face ce vreA el apoi in priviinta mancatului ramane la fel.. doar ca incepe educatia pe care vreti sa i-o dati
  e subiect amplu chestia asta cu copii
  termin reamintimd un lucru:: este dreptul oricarei femei de a avea un copil la fel cum este si obligatia ei de a-l creste cum trebuie( alaptat, alimentat corect si nu la borcan, iubit si strans la san si nu la un tub de sticla rece sau un plus fara viata!!!!

  • De ce credeti ca trebuie sa trecem de la o extrema la alta ? De ce sa demonizam … pana la capat „formula” … a salvat copii care in istoria medicala erau sortiti pieirii …
   Colicile apar si la sugarul hranit la san , la fel si regurgitatiile postprandiale … dar corect ar fi sa investigati o posibila stenoza … nu cautati diagnostice facile …
   Si moda alimentarii exclusiv la cerere nu aduce beneficii pe timp lung … si nici scurt ….sistemul gastric e nevoie de pauze … daca o sa observati comportamentul animalelor salbatice o sa vedeti ca natural femele cu pui nu ii vor alapta in continuu …femela ca si puii au nevoie de pauza gastrica .
   De ce oare trebuie sa dam mereu in extreme ? Progam de alaptare flexibil dar fara a transforma mama intr-o anexa … si copilul intr-un rasfatat …. lucrurile nu sunt niciodata albe sau negre domnilor … 25 de ani de pediatrie in 3 tari diferite m-au invatat asta 🙂

   • pardon am radpunsul sa itifie de bine, eu sunt adeptul cresterii copiilor nu roboti
    si da pana la 6 luni nu e program..
    dar nu intru in discutii
    o intrebare, cumulat intr-o luna de cate ori vezi un bebelus?? 5 min sa arunc un program pe hartie nu e greu si sa spun asa trebuie.. eu ii vad uneori si zilnic caci incurajez mamele sa puna intrebari ( chiAr si cele pe care ele le considera stupide)
    de cate ori ai asteptAt poate o ora sa pui copilul sa suga sa vezi cum se comporta apoi? asta se face in prima linie!

   • Studenta :))) la varsta mea ar fi cam tarziu :))) sunt deja bunica :)))
    Si da , petrec mult timp cu copiii , am rabdare , si cu toate astea declar raspicat ca niciodata lucrurile nu sunt albe si negre ci o mii de nuante . Nu tratati boli ci pacienti domnilor asa ca nu puteti da enunturi cu valoare de adevar universal .

   • Copilul e transformat in rasfatat pentru ca i se da un aliment la cerere? serios? 25 de ani de pediatrie nu v-au invatat asa multe…asta ca sa nu mai vorbim ca alaptarea EXCLUSIVA la cerere se face pe o perioada de maxim 6 luni, dupa care nu mai este exclusiva, din moment ce copilul este diversificat…Nu vad cum este mama transformata in anexa atata timp cat poate lasa propriul lapte muls copilului…

 8. Uau! Cred ca acest articol putea sa fie mai interesant daca va exprimati parerea intr-o maniera profesionala, lasand de-o parte limbajul usor deplasat. Articolul imi pare ca venind din partea unui jurnalist saturat de ceea ce observa in jurul sau, nu din partea unui profesionist. Daca aveti dreptul sa judecati,asa cum afirmati mai sus, datorita profesiei si din dorinta de a impune un anumit standard de sanatate si alte persoane nu au acest drept, atunci probabil ca si profesia mea ar trebui sa-mi dea dreptul de a judeca. Nu imbratisez alegerile viitoarelor mame, dar inteleg ca din majoritatea „bortoaselor”,asa cum frumos v-ati exprimat, o parte se pot confrunta cu fobii, fobii atat de puternice incat le domina judecata. Si daca mai dai si peste astfel de atitudine ca a dvs.(aici plec de la premisa ca nu va manifetati astfel si de fata cu „bortoasele”),atunci fobia se instaleaza lejer. Oricum…daca citesti printre randuri si elimini rautatea limbajului, articolul ofera informatie folositoare. Cred ca mi-ar fi placut un articol in care sa ni se expusa situatii si consecinte.

 9. Singura internare în spital din viaţa mea a fost când mi-am născut copilul. Trauma a fost atât de mare, încât mă rog la Dumnezeu să mă ia înainte de a mai retrăi asemenea mizerii. Citisem tot ce se putea în acea perioadă, cărţi, cărticele de tot felul, broşurele gratuite distribuite cu produse diversel în maternitate. Şi eram hotărâtă să fac absolut tot pentru a-mi proteja copilul de relele lumii acesteia. Am născut prin cezariană din motive independente de voinţa mea. M-am trezit cu greu din anestezia generală. Când mi-am văzut prima dată puiul nu puteam să cred. ( Hello, tu erai acolo, înauntru, strivindu-mi ficatul? Cu tine vorbeam când simţeam că nu mai pot respira?). Alăptarea a fost un prag greu de trecut. Aveam canalele înfundate, copilul era mic ( născut pe la şapte luni jumătate, ca şi mine dealtfel) şi adormea cu sfârcul în gură după două-trei minute de tras din el. Eram disperată. Am luat la sân toţi copiii din salon şi i-am pus la piept. Unii erau de două luni în spital, născuţi subponderali şi hrăniţi deja cu biberonul. Si totuşi toţi au tras din sănii mei cu nădejde, până ce am reuşit imposibilul, adică desfundarea canalelor. În tot acest timp m-am luptat cu tot personalul medical care încerca să mă forţeze să renunţ. Asistentele mi-au spus că nu am lapte, că, fiind pe perfuzii cu antibiotice ( avusesem o viroză pe care o lăsasem netratată ca să nu afecteze medicamentele copilul şi care răbufnise odată cu naşterea, tuşeam şi făceam frisoane ), laptele e amar şi copilul nu o să-l vrea, că nu ia în greutate şi că nu o să plec din spital ( ameninţari ), chiar şi pediatra mi-a spus chestia asta, că dacă nu ia în greutate, să-l trec pe biberon. De fapt, individele dăduseră deja lapte praf copilului până să mă trezesc din anestezie şi deja făcuse o ciupercă în guriţă de care n-a scăpat bietul copil până pe la trei luni. Am fost pe punctul de a bate o infirmieră, două asistente cretine si o doctoriţă nesimtită de vreo trei ori. Au avut noroc, eu scăpam cu chestia aia post nu ştiu cum, când cică intri în depresie după naştere. Când am reuşit să ies din mizeria de spital, mi-am făcut o mare cruce, am mulţumit lui Dumnezeu că a fost doar atât şi mi-am alăptat linistită copilul până la un an, nu i-am dat niciodată lapte praf, habar n-a avut ce e ăla biberon sau suzetă, s-a dezvoltat normal, perfect armonios, e mare şi îi merge mintea, iar pentru vârsta lui, incredibil, chiar ştie să se hrănească şi de ce să se ferească. N-am ajuns niciodată cu el la urgenţe în spital, la doctor am fost doar pentru controale periodice sau pentru câte o răceală şi, în general, n-am ştiut cum e aia să ai copilul bolnav. Şi asta nu datorită doctorilor din maternitate. Ca să fie clar. Deci, domnule vindecător, înainte de a judeca femeile la grămadă, judecaţi-vă nesimţiţii de colegi care mai mult mint pacientul decât acţionează spre binele lui şi sunt multe femei care, de teama de a nu greşi, ascultă de toti care le bagă lapte praf pe gât, că le dă graţis, că ele n-au lapte, că program, că altă tâmpenie, cică n-au lapte bun, e mai mult zer ( primul lapte fiind oricum apos,că trebuie să potolească setea copilului), şi alte şmecherii pentru a servi interese obscure ale diferitelor firme ce-i ademenesc cu comisioane.
  Sunt împotriva termenului stupid şi umilitor de „graviduţă” care se dă femeilor însărcinate acum şi care frizează oligofrenismul, eşti cât o vacă dar vrei să auzi un diminutiv… doar că „sunt cât o vacă” am dreptul să spun numai eu, femeie, dumneata, bărbat, care habar n-ai despre ce e vorba decât citind în cărţi, respectă femeia şi legile naturii, că dispreţul pe care îl afişezi îţi face rău, toate mizeriile de acest fel se întorc împotriva dumitale. Plus că degeaba livrezi nişte adevăruri ambalate în limbaj livresc, se pierde jumătate din valoarea lui. Dacă femeilor adresezi acest articol, ar trebui să ştii că femeilor nu le place limbajul trivial, dacă vorbeai de Mutu la o şuetă cu băieţii, n-ar fi fost nicio treabă. Noroc!

  • aha. ai lasat o viroza netratata. daca in loc sa citesti brosuri mergeai la un medic poate iti spunea ca sunt medicamente care se pot administra in sarcina fara sa afecteze fatul. nah, asa ai vrut tu. ca stii tu mai bine ca medicii. in fine. eu sunt pentru alaptare si sper ca ai inteles asta din articol. istoricul tau medical nu mi se pare relevant. mi-am cam dat seama ce fel de pacient esti. din ala „destept”, care stie el mai bine. in fine. nu e treaba mea sa te judec. ca barbat, pot spune oricand unei femei ca e cat o vaca daca asta e adevarul. in sarcina in mod normal se pun 12-14 kg nu 30. stiai asta? nu scria in brosuri? ma rog. sunt de acord ca am colegi lepre. sunt de acord ca spitalele sunt de rahat. dar cine e vinovat? nu cumva statul care detine monopolul si nu vrea o concurenta de la o casa de asigurari privata? esti fortat sa platesti la stat o asigurare. daca platesti 3 lei, ai servicii de 3 lei. e simplu. ce crezi? ca sta cineva dupa toanele tale? medicii sunt putini, obositi si satui de mofturi. vrei calitate? mergi in privat. sanatatea e pe bani, nu pe drepturi. articolul nu se adreseaza tutror femeilor ci unor anumite categorii. si sa stii ca trebuie ceva neuroni pentru a vedea dincolo de limbaj. tu mi-ai demonstrat ca nu-i ai. cand o sa poti face diferenta intre ambalaj si continut revino pe blogul asta. poate vei invata cate ceva.

   • Domnule doctor, eu am văzut dincolo de limbaj o acreală a inimii care nu-ţi face bine. ceea ce am scris nu e pentru binele meu, că eu nu-mi fac niciun bine să redau aici cuvinte. Poţi fi supărat pe mine, neinteresant, pentru felul cum m-am adresat. Nu zic că ştiu mai multe decât doctorii, zic că mă feresc de doctori pentru că nu mai cred în profesionalismul lor. în privinţa contribuţiilor mele la casa de sănătate… crede-mă pe cuvânt că dau lunar foarte mulţi bani. Nu la CAS, trage concluzia, nici la privat, că şi acolo sunt la fel, doar aparenţa e alta, Ce fel de pacientă sunt eu? Niciun fel. Pentru că eu nu mă îmbolnăvesc. Viroza aia era netratată pentru că eu nu iau medicamente de felul meu, dar atunci ( şi crede-mă atunci aşa era…. că şi chestiile astea sunt, culmea, pe mode) doctorii spuneau că n-ai voie să iei nici măcar o aspirină dacă eşti gravidă. În greutate am luat 12 kile, de la 53 am ajuns la 65 când m-am internat, dar senzaţia, îţi jur, e aceeaşi, tot vacă te simţi, că kilogramele apar brusc şi-ţi schimbă centrul de greutate, Încă o dovadă că habar n-ai despre ce e vorba, dacă nu ştii asta, N-am cazuri de supraponderali în familie, nici în familia soţululi meu, suntem persoane perfect sănătoase, deci şi copilul este la fel. In mod normal sunt de partea dumitale, mi-a plăcut că ai început cu „funcţia principală a mamelelor este aceea de alăptare”. Aş adăuga că singura. Adică cei care fac din ele obsesii sexuale sunt cretini sociopaţi. Bărbaţii zic. Noapte bună!

   • Toata stima pentru articol….sunt femeie si nu m a deranjat acest limbaj…pt ca probabil ai ajins in pragul disperarii cand vezi prostia din jur…a celor care stiu tot. Am un baietel de 16 luni si il alaptez si acum…am prietene care nu au alaptat pt ca e f greu…pt ca e mai usor sa plece in weekend la party si coafor si sa lase copilul cu buna…sau femei care „nu au calciu si mg si au analize rele” dar care in sarcina au mancat aer sa nu se ingrase :)))

    Jos palaria….:)

 10. Buna seara ! Numele meu este Ilinca si sunt studenta la medicina in anul 2. Va urmaresc cu regularitate postarile si va apreciez foarte mult munca si mai ales pasiunea cu care o faceti. Va scriu cu emotie pentru ca nu stiu cum veti primi comentariul meu insa sper sa imi raspundeti. Am ales medicina din pasiune si din iubire pentru oameni si invat cu placere fara a considera un efort prea mare stiind ca intr-o zi voi salva vieti. Am inceput viata de student la o alta facultate dar in primul an un eveniment aparent banal m-a facut sa imi dau seama ca, sa fiu medic este ceea ce imi doresc. Intr-o zi o doamna a lesinat langa mine in metrou si atunci am simtit ca trebuie sa o ajut. Am facut ce stiam atunci, doua palme peste fata, am stropit-o cu apa dar doamna nu isi revenea. Atunci m-am simtit vinovata ca nu puteam face mai mult desi imi doream din tot sufletul sa o pot ajuta. Acela a fost momentul cand am decis sa urmez medicina.
  Acum dupa un an imi doresc acelasi lucruri insa imi e teama ca mirajul banilor, si al faimei vor ajunge si la mine. Vad zilnic medici nepasatori, ahtiati dupa bani. Sigur, nu sunt toti asa, majoritatea profesorilor mei sunt un exemplu de corectitudinte, dar nu pot sa nu ma gandesc ca si ei au inceput ca si mine medicina pentru a salva vieti si treptat s-au indepartat de acest ideal. Va cer dumneavostra sfatul pentru ca sunteti un exemplu de doctor caruia ii pasa, cum sa fac sa imi pese mereu si sa nu ma indepartez de idealurile mele?

 11. :))) aspirina nu da un paracetamol da! si chiar un antibiotic.. da nah asa e romanul.. ca daca zice doctorul nu aspirina face deja psihoza pacienta care se uita la ” plantularii” si paranobiotisti( cum draq s-or numi ei) de pe la nuj ce emisiune stupida de gispodine!!!

 12. elena m, mii de scuze , exact asta am vrut sa spun… chestia cu programul e un ” adevar universal” pe care specialistii de aici il aplica.. m-ai captat!! asta e mottoul de deasupra biroului meu si l-am auzit in prima ora de curs de la profesorul meu de semio( d-zeu sa-l ierte) caruia ii port un respect enorm si de care imi amintesc intodeauna !!!

  • Cei mai multi dintre baby’s au intradevar nevoie de spatiere intre alaptari ( or bottle feeding) . Sistemul digestiv are nevoie de pauze. Mama are nevoie de pauze … o mama obosita, tracasata , astenizata psihic nu e benefic pentru baby . Nu transformati mama intr-o suzeta ! Sunt pro alaptare dar nu sunt pentru exagerari… alaptat peste un an , inutil caloric ( atat pentru mama cat si pentru copil) alaptare noaptea peste 4 -5 luni (cu exeptiile pathologice ), mentinere sugarului a s 24 de ore pe zi la an din experience mea nu vor aduce decat o mama nevrotica si un copil dependent emotional de mama … si urmaresc fenomenul asta de vreo 10 ani !

   • 🙂 nu 24h.. pt ca sugarul suge de foame apoi daca continua sa stea la san doar ” suzeteaza” .. nu este normal sa faca asta .. dar nici sa il tii atunci cand ii e foame doar sa treaca cele 3 ore
    era vb de fapt despre o mama ce hranea bebele la biberon o data la 3 ore fix!! copilasului ii era foame si tragea sin biberon foarte repede.. in cateva minute .. nu se satura..stii f bine ca pana se dilata stomacelul pana senzatia de satietate e transmisa la creier trece.. si deci dupa cateva minute bebelusul vomita.. fata stenoza fara nici o patologie .. doar o femeie ce asculta un sfat prost dat intr-un consult de 15 min in care s-a pus un sablon fara sa se insiste pe situatie

   • NU este nimeni pentru exagerari. Expresia asta cu mama este suzeta dupa ce trece copilul de cateva luni (fiecare are o parere proprie despre cate luni ar trebui alaptat copilul, se pare…) este motto-ul celor contra alaptare…
    Nu spune nimeni ca mama ar trebui sa fie epuizata si distrusa cand alapteaza, dar din propria experienta, copilul alaptat este un copil mult mai linistit, mamele care alapteaza si dorm cu copilul in pat dorm infinit mai mult si mai odihnitor (ce credeti ca este mai usor, sa alaptezi copilul si sa adoarma imediat, si mama la fel, sau sa faci biberoane? a, sau sa nu ii mai dai deloc lapte noaptea dupa 4-5 luni, nu??!! sa il lasi sa urle de foame/sete…)
    Iar copilul nu este deloc dependent ca tocmai ce a inceput gradinita si nu plange dupa nimeni, s-a acomodat intr-o saptamana. Depinde si unde urmariti fenomenul, eu in ultimii 2-3 ani asta vad in jurul meu, la mamele care se informeaza si s-au desteptat.

 13. Acum știi foarte bine ca un consult amanuntit dat de un doctor care sa ajunga la peste 15 minute este un pic iluzoriu . Trebuie sa te mai si mentii in niste parametri de eficienta financiara :)) . Am specialisti care nu sar de 5 min :)) am cativa dermatologi care ar uluii mapamondul …. dar sunt si al naibii de buni recunosc :))
  Pe de alta parte sunt mame care au nevoie de ” desene ” ca sa priceapa indiferent cat de mult timp dedici . :))
  Mai sunt copii care au acel reflux fara sa aiba semnificatie patologica . La acesti copii merge foarte bine diversificare inceputa mai devreme … 4 luni e un bun moment .

 14. Si eu sunt inca o mama ‘educata’ de asistentele din spital ca sa las copilul de la 12 la 6 nealaptat, si ziua alaptat la program. La cerere am iesit din spital, si sustinuta de ginecolog am alaptat pana la 8 luni juma. Din pacate, realitatea mea este realitatea multor spitale: mi-a scris reteta marea pediatra sefa de sectie la Filantropia de: lapte praf, crema cu cortizon, si a ignorat 2 diagnostice, primite a2a zi la pediatru (conjuctivita la copil si talgus valgus bilateral).

  Eu am avut pediatra de calitate, ginecolog de mare calitate, si carti fanceze pt lauzie. Dar celelalte 90% din romance au acelasi noroc ca mine?

  Educatia alimentara se verifica si de medicul de familie. Exista multi medici de familie care nu sunt atenti la asta. In facultatea de medicina exista curs special de nutritie? Cat de mult se preda in facultati preventia? Cat de multi medici au contracte cu firmele de vanzari farmaceutice pt a promova medicamente/ suplimente, contra comision? Ce comisioane au farmacistele? Cata publicitate este in presa romaneasca pt asta?

  Fiecare copil e unic, fiecare corp e unic.

 15. si ca sa iti mai dau un contra exemplu medical: am plecat din tara. Schimbat pediatrul. Noul pediatru este mult mai spartan (are 65 ani, o viata trecuta prin spitale), si la fiecare evaluare anuala imi tine lectie de nutritie, de spalat 4 ori pe zi pe miini, nu e nevoie de sterilizare, sa gatesc in weekend si excesul congelez ca sa am mancare facuta de mine; temp. in dormitor iarna=18gr, ficat de cod in loc de vitamina D, o singura boala insista de vaccinat(polio), corp sanatos inseamna ca nu are copilul nevoie de analize.
  I-am multumit, ca regulile lui de nutritie aplicate la toata familia ne-a oprit de viroze,raceli, boli.

  Intreb, aici, intre atatea mame romance, cati medici au facut asta cu copiii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s