Ah! Ce i-am mai prostit de data asta!-varianta completă

Ah! Ce i-am mai prostit și de data asta!

 

Suntem campioni la cheltuit banii publici în mod inutil. Fără vreun efect imediat sau în viitor. Pe chestiuni utopice. Pe lucruri fără valoare. Un exemplu grăitor este referendumul. 42 de milioane de euro pentru nimic. Repet, bani pentru trei spitale noi. Construite de la zero. Am râs de m-am prăpădit când am văzut prezența extrem de slabă la urne. În ciuda eforturilor pe care diverse instituții sau organizații le-au depus. Mă mir că oile Domnului nu au ascultat de Sfințiile-Lor. Mai aveau un pic anumite fețe bisericești și amenințau cu arderea pe rug. Minunată țară de eretici, nu?

A fost zilele trecute un exercițiu. Ce facem în caz de calamitate? Nu știu câte resurse, nu știu câți oameni și câtă logistică au fost necesare pentru o simulare la fel de inutilă. La un cutremur cu, să luăm o cifră minimă, cinci mii de victime suntem total depășiți de situație. Am avut un exemplu clar la Colectiv, legat de modul în care putem gestiona multipli politraumatizați. Și acolo au fost doar câteva zeci. Dacă vorbim de Suceava, și putem extrapola la orice oraș din țara asta, nu avem cum să ne descurcăm. Spitale suficiente nu avem. Personal medical suficient nu avem. Resurse în caz de un dezastru, la fel. Cu ce intervenim? Cu ambulanțe vechi? Cu materiale vechi zeci de ani?  Ne trezim la autopsie indiferent câte exerciții facem. Poate materialul uman e antrenat și pregătit teoretic. Dar ce te faci când nu ai pe ce pune mâna? E ca și cum am încerca să vedem cum ne descurcăm dacă am organiza un raliu în România când nouă ne lipsesc tocmai drumurile. Dar facem simulări. Concepem planuri irealizabile. Ca să ne dăm seama în viața reală că vom muri cu zecile de mii în caz de un dezastru.

Îndată expiră cardurile de sănătate. Sunt și acum persoane, chiar asigurate, care nu au primit aceste bucățele de plastic cipate. Mă întreb dacă sunt pregătiți cei care le produc pentru încă o șarjă de milioane pentru toată țara. Vom vedea împreună haosul care se va crea. Alți bani aruncați în vânt pe ceva inutil. Cardul ăsta nu-și face rolul lui de bază, pentru care a fost conceput. Anume cel de a facilita accesul medicului la dosarul de sănătate al pacientului. Să știu naibii ce i s-a făcut, când și de către cine. Să pot lua o decizie și să pot prescrie anumite medicamente mai ușor și mai sigur. Mai eficient. S-a prezentat cardul cu tam-tam ca o măsură antifraudă. Nu zău? Atunci cum rămâne cu frauda de 4,5 milioane de euro făcută la nivel central în cazul îngrijirilor la domiciliu? Sunt persoane importante implicate în dosarul asta. Și bani mulți. Nuuuuu, nu se poate frauda. Că doar pacienții au card. Mă lași? Mă bușește râsul din nou. Producția și distribuția acestor carduri au costat câteva zeci de milioane de euro. Bani pentru nimic. Ca să nu mai spun de blocaje și de disfuncționalități. Pe mulți bani publici.

Mai știți cât a plătit statul român pentru imaginara autostradă pe care firma aia americană ar fi trebuit chipurile să o construiască  prin Transilvania? 8 miliarde de euro. Enorm de mult. Câte oare nu am fi putut face cu banii ăștia? Iar după țeapa asta frumoasă ne-au obligat să cumpărăm rachete Patriot. Alte sute de milioane. Pentru ce? Cine să te mai atace când tu ești deja cucerit economic? Ce frumoasă democrație aduc americanii ăștia.

Mai putem spune după toate astea și după multe altele că suntem săraci? Mai putem spune că murim cu zile pentru că nu sunt bani? Așa-i că nu? Sunt bani. Și țara asta are bogății în multe domenii. Inclusiv în inteligență. Păcat că nu știm să impunem, noi poporul, prioritățile. Vrem pensii și salarii. Total de acord. Conducătorii noștri abili știu să speculeze asta. Când o să vrem spitale, școli și drumuri la fel de mult precum vrem pensii și salarii, poate vom găsi calea către normalitate. Până atunci, normalul rămâne senzațional pe meleagurile noastre.

O sută de mii de euro costă un tomograf. Oare câte s-ar fi putut achiziționa cu banii de referendum? Știu, multe forme de viață îmi vor spune că democrația costă. Nu, dragi euglene, prostia costă. Prostia de a te lăsa prostit. Când o să ajungeți cu mamele sau cu copiii voștri la un spital și veți sta opt ore la coadă. Când veți scoate din buzunar bani ca să faceți un tomograf, că deh, la stat te programează peste șase luni. Când veți sta câte doi operați într-un pat. Când nu veți găsi medicamente în caz că suferiți de vreun cancer. Când o sa fiți nevoiți să strângeți sute de mii de euro în caz că aveți un copil cu leucemie. Când veți rămâne schilodiți pe viață din cauza drumurilor nesigure și pline gropi. Când veți vedea că singura voastră șansă este emigrarea. Când veți vedea că după o viață de muncă aveți o pensie de doi lei care nu vă va ajunge pentru mâncare, haine, medicamente, facturi și veți sta în frig. Bătrâni și bolnavi. Când veți vedea că plătiți degeaba un stat care vă dă cu tifla de câte ori are ocazia. Când pățiți ceva, orice, și veți vedea că puteți muri cu zile, și nici chiar moartea nu e de ajuns, atunci să vă gândiți dacă toate utopiile de pe hârtie au vreo valoare.

Spitalele, drumurile, școlile, toate astea sunt reale. Promisiunile și vrăjeala se risipesc în aer imediat ce au ieșit procesele verbale după numărarea voturilor. Ah! Ce i-am mai prostit și de data asta!

Reclame

One thought on “Ah! Ce i-am mai prostit de data asta!-varianta completă

  1. ce are in común sula cu prefectura..dupa logica ta,au. tovarase, pai sa renuntam la prostia asta numita democratie (care intr-adevar costa), la alegeri, la referendumuri, la inzestrarea armatei (alta prostie), etc..si sa me imaginam ca traim intr-o lume in care toate sunt roz (fará políticieni, fará amenintari externe, fará razboaie) doar cu spitale, scoli si sosele. ahh,vremurile bune ale planului cincinal in 4 ani jumate. hai ca devin nostalgic..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s