Fii diferit! Folosește un BlackBerry!

De mai bine de zece ani folosesc numai telefoane BlackBerry. Mi s-au obișnuit degetele cu tastele fizice atât de tare încât am foarte mari dificultăți să tastez altfel. Pur și simplu nu mă descurc cu telefoanele astea moderne cu tastatură virtuală. Însă cât de greu poate fi? Sunt convins că e doar o chestiune de antrenament.

Am un mare regret că BlackBerry s-a transformat într-o companie doar de software. Din ce văd pe diverse fluxuri de știri, investesc și fac tot felul de parteneriate pentru softurile mașinilor electrice. Mașinile viitorului. Este o politică prudentă și înțeleaptă. Însă sunt câteva sute de mii, poate chiar puțin peste un milion, de utilizatori nostalgici. Nucleul dur al fanilor care încă utilizează sistemul de operare BB10. După opinia mea, a fost cel mai bun sistem de operare făcut vreodată pe un telefon. Asta în perioada când avea suport. Când avea update-uri. Când avea cel mai bine gândit și mai ușor de folosit Hub. Pe vremurile alea superbe când rula nativ toate aplicațiile.

Cea mai emblematică realizare a fost tastatura. Atât de ergonomică. Atât de fiziologică. Atât de bine construită încât puteai scrie cu ochii închiși la propriu. Subscriu la ideea că tastatura de pe BlackBerry Bold 9900 e supremă. Telefoane precum Q10, Classic, Z10, Passport au excelat prin calitatea materialelor de construcție. Prin claritatea sunetului în timpul convorbirilor. Prin durabilitatea lor. Am folosit Q10 cinci ani de zile. I-am schimbat doar acumulatorul. O singură dată. Abia după cinci ani s-au stricat câteva taste. Stricat în sensul că trebuia să apăs mai tare pe ele dar funcționau.

Am o mare nostalgie după performanțele telefoanelor BlackBerry de acum ceva vreme. Am văzut pe Crackberry că nu sunt singurul. Au fost sute de comentarii la un articol în care se descria reacția lui John Chen, BlackBerry CEO-ul de acum, când a fost întrebat dacă BlackBerry se va întoarce la construcția de telefoane. Doar a zâmbit. Atât. Toți ultrașii au interpretat în fel și chip. Există o dorință imensă din partea fanilor de a se reanima sistemul de operare BB10.

Am trecut pe Key2. Android-ul de pe el e o chestiune total dezorganizată. Așa mi se pare. Hub-ul e departe de ceea ce știu eu și de ce sunt obișnuit. Claritatea sunetului e îndoielnică. N-am fost vreodată un fan al telefoanelor mari. Că doar nu vorbești cu televizorul la ureche, frate. Calitatea materialelor de construcție lasă mult de dorit. Impresia de ansamblu e că aparatul este o chinezărie fără absolut vreo legătură cu ceea ce știu fanii că e un BlackBerry. Tastatura e comodă. E unul din punctele la care nu sunt schimbări majore. Dimensiunile fontului sunt prost calibrate, în ciuda ecranului destul de generos. Ecran care nu e atât de responsiv precum la celelalte modele mai vechi. Android-ul e 8.1. Fără update-uri de doi ani de când s-a lansat seria Key.

Consider că au făcut o mare greșeală. Compania asta are mulți fani gata să plătească, lunar chiar, pentru a avea un alt tip de telefon. O altă abordare. Ceva diferit. E plin de Samsung și Iphone. BlackBerry e altceva. E un telefon pe care-l simți al tău. Un telefon organizat și extrem de ușor de folosit chiar cu o singură mână. Așa era în vremurile lui bune. Un BlackBerry Classic sau Passport cu un sistem BB10 updatat sau BB11, care să poată suporta aplicațiile moderne, ar aduce profit companiei. Sunt sigur că ar vinde un milion de bucăți instantaneu. Având în vedere că sunt telefoane care nu mor repede și-ar putea asigura piața făcând un abonament special. Sunt absolut convins că toți fanii care au rămas prin lumea asta ar plăti bucuroși. Nu e așa simplu de realizat un sistem de operare, știu. E o chestie de viziune, lucrând pe platforma BB10 deja testată ca fiind stabilă. Ca utilizator împătimit de BlackBerry am fost foarte dezamăgit de colaborarea cu TCL pe partea de hardware. Rămân la opinia că un BlackBerry Classic cu un sistem updatat de operare sau chiar cu un Android mai organizat ar fi un device care ar aduce profit.

Dragă BlackBerry, suntem mulți cei care așteptăm un semn de la tine. Și continuăm să utilizăm terminalele astea în ciuda faptului că nu sunt updatate și nu funcționeaza pe ele toate aplicațiile moderne. Sigur, pe BB10 se poate instala APK Pure și de acolo pot fi descărcate multe, inclusiv Google Play. Doar că aplicatiile astea nu rulează nativ pe terminale. E o crăckuială. Se mai blochează uneori. Unele, cum ar fi WordPress-ul pe care am blogul ăsta, nici măcar nu se pot instala. Am încercat Virtual Machine OS. Aplicația asta instalează un Android 5 cât de cât funcțional de exemplu pe Huawei, care nici el nu are acces la aplicațiile Google. Din păcate VMOS nu se poate instala pe niciun BlackBerry 10.

Un milion de terminale vândute cu un preț între 500-700 de euro. Apoi lunar un abonament de 10 euro. De la un milion de oameni din toată lumea. Oricât ai investi în hard și în soft tot ar rămâne profit. Mai ales că BlackBerry sunt telefoane sigure și în zilele astea asta e o chestiune de maximă importanță. Pe o nișă de un milion de fani se pot face multe. Profit. Publicitate. Dezvoltare. Cu globalizarea asta ne uniformizăm toți. BlackBerry ne-a făcut să fim diferiți.

Sincer să fiu, nu știu ce viziune e asta în care tu, companie care te-ai dus în cap de când Steve Jobs a prezentat primul Iphone, să renunți benevol la câteva sute de mii-un milion de oameni pe nișa ta. Nișă pe care ți-o poți fideliza până la moarte. De acord, și alții, producătorii de telefoane cu Windows, au luat în râs creația lui Jobs la început. La fel, compania lor, ca și BlackBerry, n-a ținut pasul. N-au înțeles că lumea e în schimbare. Că Jobs a fost un geniu. Un vizionar care în scurt timp și-a adus planeta la picioare. Cu un terminal care a schimbat chiar modul de gândire pentru milioane de oameni.

Nu e posibil să faci concurență Android-ului și IOS-ului, dar e posibil și profitabil să lucrezi pe nișa ta. Cum naiba să nu-ți spună ceva faptul că un milion de oameni preferă BB10 în continuare? Trecând cu vederea multe inconveniente chiar majore. Cum naiba să fii indiferent când atâta lume îți spune că iubește produsele firmei tale?

De acord, mașinile electrice reprezintă viitorul. Doar că acolo e Tesla. Elon Musk e un fel de Steve Jobs. Va lua felia cea mai mare sau chiar tot tortul. Să te implici în tehnologia viitorului e obligatoriu dacă vrei să supraviețuiești. Însă să îți limitezi opțiunile nu e ceva înțelept. Cum naiba să fii fără reacție cand ai semnale clare, și sunt convins că BlackBerry le are, că există o nișă, deloc neglijabilă, de pe urma căreia poți face profit?

Cum era reclama la Key2? „I use to love my BlackBerry. I still do!” O porcărie. Vânzările la Key2 sunt de 300000 de unități în doi ani. Puțin. De ce? Pentru că Android-ul de pe el e nașpa. Pentru că materialele sunt de slabă calitate. Pentru că nu a mai primit vreun update. Pentru că nu e nici un telefon care excelează în media, nici un telefon care să fie extrem de ușor de folosit. Își face treaba și atât. La fel ca alte zeci de telefoane de categorie medie mai ieftine.

Repet, folosesc BlackBerry Key2 însă dacă ar fi să găsesc un BlackBerry Classic nou sau un Q10 nou, în cutie, renunț bucuros. Second hand e plin pe OLX. Doar că sunt forjate tare. Nu reprezintă o opțiune pentru mine. Acum câteva zile BlackBerry a anunțat sfârșitul parteneriatului cu TCL. De asemenea suportul pentru seria Key va fi asigurat doar până în August 2022. Acum e un moment crucial. Ori compania moare de tot pe partea de telefonie mobilă ori se reinventează. Ori își răsplătește fanii care au fost extrem de răbdători ori îi pierde pe veci.

Într-o lume în care apar terminale din ce în ce mai mari, mai performante, construite în jurul camerelor foto, pe o piață suprasaturată de Google în care e greu să vii cu ceva nou, să dai unei nișe ce își dorește reprezintă o cale de a supraviețui. Eu unul m-am săturat de telefoane care abia încap în buzunare. Telefoane pentru care în scurt timp vom avea nevoie de sistem special de transport. Le vom căra în cărucioare. Știu, părem ciudați toți ăștia care nu ne extaziem la noul Samsung S20 sau la noul Iphone 12. Însă cei care au folosit BlackBerry vor înțelege cuvintele mele.

Fii diferit! Folosește un BlackBerry! Cred că ăsta ar putea fi noul logo al unei companii care are toate șansele să rămână pe piața telefoanelor mobile. Cu condiția să își dorească. Să aibă viziune. Să își respecte și să își folosească fanii într-o simbioză profitabilă pentru ambele părți.