Domnule Președinte, au dreptate popii! E drac de sănătate, nu card!

Zile și zile. Unele ușoare, altele din cale afară de grele. Numitorul comun? Constantele disfuncționalități ale SIUI-ului. Marea reformă în sănătate. Instrumentul prin care unii își exprimă nesimțirea, incompetența și, Da!, hoția.

 

Știți foarte bine, dacă nu, atunci vă spun eu, că sistemul ăsta nu pică la toți în același timp. Nu! Că ar fi prea pe față. La unii funcționează, la alții nu. Complet aleatoriu. Văd pe facebook, pe diferite grupuri profesionale, că într-un județ merge brici în timp ce mie îmi ies creierii pe nas de frustrare și nervi. La fel, când la mine merge la secundă, văd postări de la colegi care se plâng că nu pot da vreo rețetă.

 

Sunt absolut convins că anumiți derbedei blochează selectiv ip-urile. Asta pentru a nu avea motiv să ne unim. Să facem un protest imens și să încetăm naibii orice activitate. Să blocăm policlinici, ambulatorii și urgențele. Sigur, nu e o soluție. Pacienții nu au vreo vină că sistemul ăsta, creat pe enorm de mulți bani publici, nu funcționează. Ei, ca și noi, au doar vina că acceptă orice pumn în gură. Orice vrăjeală cu iz electoral. Acceptă, nu-i așa?, România normală.

 

Domnule Președinte Klaus Werner Iohannis, România normală nu e doar o Românie fără PSD. România normală nu e o doar Românie cu PNL-ul la butoane până la a doua venire a lui Iisus. România normală nu e haosul în care ne învățați să trăim. România normală nu e țara care nu-ți poate da o hârtie, a se citi prescripție electronică, în plină epidemie de gripă și de adresabilitate imensă la medic. România normală nu e țara în care fiecare instituție e stat în stat. În care nu există o bază de date unică și accesibilă pentru toți cei autorizați. Eu m-am săturat să iau amenzi în fiecare septembrie când are Casa de asigurări de sănătate control de la Curtea de conturi. Asta pentru că sistemul integrat îmi spune că un pacient are pensie de handicap iar Curtea de conturi că nu. Am fost lăsat de SIUI să eliberez rețeta cu un anumit procent de compensare, care în septembrie se dovedește greșit. De ce? Pentru că nu am instrumente corecte cu care să lucrez. De acord, îi pot cere pacientului la fiecare rețetă acte doveditoare. Ca să ce? Să umplu tot dispensarul cu maculatură? Fac și asta, dar atunci nu mă mai obligați să folosesc sistemul integrat.

 

Și eu contribui la bugetul de stat. Muncesc de-mi sar ochii. De ce nu pot avea parte, dacă nu de respect din partea statului, măcar de un instrument funcțional cu care să pot lucra? Pentru binele comunității. Pentru a fi eficient. Pentru a putea asigura o continuitate în prescrierea medicamentelor.

 

Mie cine îmi plătește energia nervoasă pierdută, nervii, timpii morți, reproșurile pacienților, rușinea pe care o simt atunci când nu pot finaliza actul medical cu o rețetă compensată? Eu nu iau sporuri de suprasolicitare neuropsihică și nici pensie specială. După o viață în care mi-am asumat fiecare gest. După o viață în care am purtat responsabilități enorme. După zeci de ani în care de deciziile mele, luate în teritoriu, fără vreo dotare, doar cu capul și stetoscopul, au depins viețile unor sugari, copii, tineri, adulți și bătrâni. Cu asta mă ocup eu. Să mențin oamenii în viață. E mult? E puțin? Habar nu am. Cât valorează o viață de om? Pentru mine nu are preț. Pentru România normală, așa cum se vede, nici măcar o ceapă degerată.

 

Nu e posibil să vin zilnic la cabinet, riscându-mi integritatea fizică și chiar viața pe drumurile astea de lumea a treia, doar ca să constat că sistemul nu merge. Nu e posibil să am zeci de pacienți la ușă și eu să le spun că nu-i pot ajuta din cauză că nu merge sistemul. S-au perindat la conducere tot felul de miniștri. Tot felul de Președinți-Directori generali pe la CNAS. Unul nu a luat vreo măsură. De ce? Ca să mențină haosul și „economia” nedecontând servicii medicale și medicamente? Asta e România normală? România europeană? Se întâmplă așa ceva în alte țări? Am colegi care lucrează afară și îmi spun foarte ferm că nu.

 

Îmi cer tot felul de instituții tot felul de hârtii. Pentru ce? La ce sunt bune toate raportările astea? Cine se uită peste ele? Nici dracu’! Și eu sunt obligat să le trimit lunar. Maculatură inutilă. Asta în timp ce România normală nu e în stare să dea unui copil o rețetă. Și mai vrem să luptăm cu epidemiile. Cu ce? Și așa nu avem spitale suficiente. Și așa nu avem medici suficienți. Dacă vă bateți joc și de cei care vor să rezolve cât mai multe în teritoriu, tocmai pentru a mai reduce presiunea pe spitale, atunci asta e o Românie în care eu nu mai vreau să muncesc. Mă fac asistat și urlu cât mă ține gura că am doar drepturi.

 

Vă rog frumos, domnule Președinte Klaus Werner Iohannis, lăsați-ne să scriem din nou cu pixul. E mai simplu. Mai eficient. Doar așa putem finaliza un act medical. În asta constă normalitatea. Să putem duce până la capăt o treabă. Să putem munci având la dispoziție tot ce ne trebuie pentru a nu greși. Eu m-am săturat să văd cum actul medical e grevat de chestiuni conexe. Curent electric, internet, semnătură electronică, servere CNAS indisponibile, imprimante și alte asemenea „comisioane”. Pe mine nu mă interesează astea. Pe mine mă interesează foarte tare ca pacientul să plece de la cabinet rezolvat. Corect, civilizat, respectându-i-se drepturile atât de către mine cât și de către stat. Asta e normalitate, domnule Președinte.

 

Cu tot respectul, au dreptate popii. E drac de sănătate, nu card. Pentru că nu funcționează așa cum ar trebui. Și atunci medicul începe să înjure. De sfinți, arhangheli, heruvimi și Dumnezei. Medicul păcătuiește hulind numele Domnului. Apoi medicul dorește tot felul de mizerii celor care, din nesimțire și incompetență, nu se ocupă de mentenanță. Și tuturor neamurilor lor până la a șaptea spiță. Medicul păcătuiește dorind răul semenilor. Apoi, după ore de frustrare și nervi până aproape de apoplexie medicul dorește moartea responsabililor, păcătuind din nou. Cine îl ispitește să facă toate astea? Cine îl duce în păcat? Cine se va bucura de sufletul lui atunci când va da colțul, mult prea tânăr? Vedeți? Dracul. Dracul de sănătate. Va rog, domnule Președinte, mântuiți-ne pre noi de cel rău și viclean. Spaima cabinetelor de MF – dracul de sănătate. Cel mai al naibii. Că nici apa sfințită nu are efect asupra lui. Vă spun sigur. Subsemnatul a încercat terapia asta la sugestiile unor băbuțe credincioase.

 

– Încercați cu aghiazmă domn doctor. Chemați părintele să facă o sfeștanie.

 

– Nu merge, bunică, nici dacă însuși Preafericitul, Sfinția-Sa Pimen, încearcă. Avem de-a face cu talpa iadului. Și numai părintele SIUI-ului poate scoate așa o satană din viețile noastre.

 

Regret enorm că am făcut campanie printre pacienți pentru cardul ăsta. Puteam să iau partea Sfințiilor-Lor și măcar eram împăcat.

 

Grupul profesional al medicilor a făcut memorii încă de pe vremea tehnocratului Cioloș, ilustrul necunoscut până atunci. Altă mare speranță a neamului românesc. Și? Flit, băh necăjiților. Absolut nicio rezolvare. Asta e România normală, domnule Președinte?  România în care dacă un medic face o sesizare la orice instituție din domeniul sănătății este ignorat. În schimb, dacă orice analfabet fără dinți în gură, face reclamație că medicul nu are tuns părul din nas, aceste instituții găsesc mașină, benzină, personal și vin să dea sancțiuni. Și încă prompt, nu așa cum mi-ar răspunde mie la o sesizare că nu merge SIUI-ul. Nu mai bine ești asistat, așa cum spuneam? Că imediat te bagă statul în seamă. Ești intelectual? Mai ales medic? Ai parte doar de cazne.

 

Vă spun cu toată responsabilitatea că ați scăpat țara în gard, orbit fiind de anticipate și jocuri politice. V-ați scos de pe agendă, dacă îl aveați vreodată, omul. Omul în singularitatea lui. Cu problemele și nevoile lui. Cu bucuriile și cu speranțele lui. Omul cu normalitatea spre care tinde de la Revoluție încoace. Fata morgana a sărăciei și suferinței e normalitatea astea. Pentru noi toți. Funcționarea sistemului de sănătate ar trebui să fie chestiune de siguranță națională. Nu o problemă minoră lăsată în mâinile unor incompetenți și nesimțiți.

 

Poate știți toate astea. Și atunci tristețea mea nu are margini pentru că vă vedeam lider. Cu o cotă imensă de încredere. Poate nu știți toate astea. Și atunci vă invit sincer și deschis să urmăriți Blogul Vindecătorului. E mai bun decât orice consilier pe sănătate pe care l-ați avut până acum.

 

Eu, medic de linie întâi, trebuie să mă ocup de pacienți, nu să stau cu ochii pe mufe și cabluri și servere. Că nu e treaba mea. E treaba unor oameni plătiți de stat pentru asta. Cu mulți bani. Într-o Românie normală ar funcționa multe. Însă vedem toți de ce nu se întâmplă asta. Pentru că nu există respect pentru om și mai ales responsabilitate. Sunt convins că pe timpul comunismului, dacă informam partidul că nu funcționează ceva ce ar putea avea repercusiuni în sănătatea publică, se luau măsuri urgente. Pe atunci fiecare viață era prețioasă. Și colegii mai în vârstă știu cum tremurau pentru fiecare nou născut. Acum, nah, e democrație. Bine mai e, nu?

 

În Japonia oprește un tren pentru un singur elev. Zilnic. Să ajungă la școală copilul ăla. Pentru țara lui e o resursă. O investiție. Cea mai de preț.  Așa e normalitatea lor. În România nu pot da o rețetă unui copil bolnav. Că nu merge sistemul. Asta e normalitatea noastră. Și așa va fi în veacul vecilor. Până când Hipocrate va fi online din nou. Și va sta naibii așa. Amin! Sau Admin!

 

 

 

One thought on “Domnule Președinte, au dreptate popii! E drac de sănătate, nu card!

  1. MULT ADEVAR in scrisoarea d-vs !…Sotia mea este tot medic de familie si zilnic patimeste tot asa din cauza SIUI-ului blocat …Munceste si noaptea , cand se mai deblocheaza sistemul si face retete . ….Am ajuns la convingerea ca totul este premeditat si planificat , un blocaj reglat in asa fel incat sa reduca in folosul bugetului CNAS cheltuielile ptr medicamente , iar puzderia de farmacii sa incaseze banii direct de la cetatenii ( constransi de nevoie ) , asa ca farmaciile sa nu mai astepte cu lunile deconturile de la Casele de Asigurari de Sanatate Judetene ….inclusiv cu voia CNAS si a Min. Sanat . ….ESTE O COMPLICITATE TOTALA A SISTEMULUI MAFIOT PTR BLOCAREA PROGRAMATA A SIUI-ului
    Editează sau şterge

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s