Pandemia asta? Pistol cu apă!

Să vorbesc despre pandemia care schimbă lumea îmi e foarte greu. Nu din lipsă de cuvinte. Nici din vreo îngrijorare privind viitorul omenirii. Toate trec. Au fost boli care pur și simplu au decimat rasa umană. Mândria lanțului trofic. Au fost acțiuni ale unor descreierați care au ucis milioane de oameni. Să vă amintesc de Gingis-Han? De tovarășul Stalin, responsabil de moartea a milioane de concetățeni? De debilul notoriu numit Adolf Hitler? De Inchiziție? De cruciadele făcute în numele unui Dumnezeu absent sau inventat de Sfințiile-Lor? Acțiuni „sfinte” în care sângele curgea râuri în cetatea Ierusalimului când așa numiții creștini au trecut prin sabie tot ce au prins în cale. Să vă spun de ciumă? De gripa spaniolă? De variolă? De holeră?

Să vă povestesc ce au făcut cretinii de spanioli și portughezi și englezi în America? Cum au ras de pe fața pământului civilizații întregi? Cum au distrus și au ars tot și au înrobit popoare? Cum au impus ei rahatul lor de religie cu sabia? Italienii? Ha! Vă amintiți ce urgii a adus imperiul roman? De otomani ce spuneți? Istoria e plină de războaie și vieți curmate aiurea. În numele unui ideal. În numele unui Dumnezeu, indiferent cum se numea. În numele unui cretin de conducător, indiferent de nație. Fluvii de sânge au curs pe planeta asta. Moartea și boala au fost și sunt omniprezente. Dacă e să fim corecți, trebuie să recunoaștem că fiecare dezastru natural sau genocid a fost urmat de un progres. De o evoluție a societății. Spre minunata lume de azi, nu?

Epidemia asta e pistol cu apă față de puținele exemple de mai sus. Aaa! Că suntem noi mai căcăcioși pe generație ce trece, asta e altceva. Până acum ceva vreme media de viață era de 40 ani. Au fost timpuri în care la 20 de ani erai deja un moșneag decrepit. Ce mare scofală? Că nu suntem noi în stare de nimic, asta e iar altceva. Ne-am înmulțit nepermis de mult. Fiecare oraș e un adevărat furnicar. Poluarea și consumul au atins cote greu de gestionat. Nu mai știm și nici nu mai vrem să respectăm reguli de igienă de bun simț. Suntem pe generație ce trece tot mai răpănoși și mai proști, în ciuda sau din cauza avântului tehnologic și asta e chiar o problemă majoră.

Că am ajuns ca grupuri de tot felul de forme de viață cu opinii pe Facebook să facă reguli și să coaguleze mii de proști, protestând la orice, asta e o altă dovadă de alienare ireversibilă. Ajung „influenceri” tot felul de neica nimeni fără vreo pregătire în vreun domeniu dar, nah, au poze faine pe Instagram. Ajung tot felul de tute semianalfabete sau total analfabete să se facă de rahat eructând „opinii” despre școală și medicină dar nu sunt în stare nici de igiena lor să aibă grijă. Ca să nu mai spun de grupul de crimă organizată care apare sub numele de antivacciniști. Pe ăștia îi tolerează autoritățile. De ce? Eu unul nu-mi pot explica. Din cauza lor au murit sugari. Și nu puțini. A fost așa un circ? Acum mor moșnegii și babele. În număr mai mare, de acord. E o dramă. Nu neg. Total de acord. Am toată compasiunea ca om și toată revolta ca medic din cauza faptului că mințile luminate, deștepții planetei, nu au reușit să găsească un tratament. Că de vaccin nu poate fi vorba prea curând. Însă mă bântuie o întrebare. De ce naiba dacă nu port mască iau amenda dar dacă refuz vaccinarea nu pățesc ceva? Nu se încadrează ambele la „zădărnicirea combaterii bolilor”? Teoretic da. Practic nu. De ce? Că nu avem vreo lege care să ne permită asta și toți gibonii au libertatea de a amputa sănătatea copiilor. A cui viață e mai importantă? A unui sugar sau a unui bătrân? Dacă sunt egal de prețioase, atunci de ce dracu nu le protejăm la fel?

De ce mi-e greu să vorbesc despre pandemie? Pentru că e periculos să spun că îmi place. E singura cale prin care putem reînvăța chestiunile de bază. Acum nu mai prinde faza cu tăblițele lui Moise. E depășită. Și nu l-ar mai crede cineva că a vorbit cu Marele Arhitect al Universului. Acum singura cale de a scăpa de rapănul trupesc și sufletesc în care ne complacem e amenințarea morții. Cum să nu adori așa ceva? Nici puricii, nici tuberculoza, nici râia, nici puroaiele, nici duhorile nu ne-au băgat mințile în cap. Nu ne-au făcut mai atenți la igienă și curățenie. Natura are regulile ei. Era doar o chestiune de timp până să ne pună la punct. Mă mir ca marele „vizionar” Nostradamus nu a văzut viitorul acesta. Mă rog, poate i s-a terminat băutura prea repede. El ca el, dar sunt absolut șocat că nu a zis la horoscop despre cât de nasol o să ne fie cu Covid-19. La naiba! Nu au semnalizat constelațiile că va urma un an atât de special? Țeapă! Poate așa o mai terminați cu tâmpeniile astea de ev mediu.

În vremurile în care mâncăm plastic și respirăm aer infestat nu există oameni sănătoși ci doar bolnavi nedescoperiți. Poate învățăm dracului ceva din toată nebunia globală. Poate scăpăm doar așa. Cine știe? Un virus cu o mortalitate mai mare paraliza cu adevărat toată planeta. Aia apocalipsă. Asta e, așa cum spuneam, pistol cu apă. Cel puțin până acum. E atât de seducătoare asemănarea cu atitudinea față de vaccinare încât îmi e greu să nu o discut. Respecți regulile de igienă, protecție, distanțare – trăiești. Nu faci asta, tu sau cei din anturajul tău aveți un mare risc de a vizita morga pe post de clienți. Respecți regulile vaccinării  pe care oameni cu multă pregătire medicală de specialitate și experiență ți le recomandă – ai un copil sănătos. Nu faci asta, că ești tu „deștept”, ai un mare risc de a îți pupa copilul pe masa de autopsie. În fine. Îl vaccinăm sau facem altul? Gen. Să mă exprim și eu în ton cu generația asta de tocilari care iau nota 2 la bac.

Termometrizarea nu îți pune cip în cap. E o metodă simplă de triaj. De asemenea nu îți închide ” ochiu΄minții sau minți”. Tot gen. Ochiul despre care circulă asemenea folclor e glanda pineală și denumirea asta e mai mult ezoterică decât fiziologică. N-are absolut vreo treabă cu cretinismele care sunt postate pe net. Idioților care afirmă că boala asta nu există le spun doar că am prieteni care au trecut prin ea. Și e foarte greu de gestionat atât fizic cât și psihic. Lasă sechele. E tare parșivă. Le mai doresc de asemenea și necropsie plăcută. În cazul în care se mai practică. Poate ne băgăm mințile în cap și respectăm legea țării noastre nu rahaturile de recomandări de la OMS cu privire la autopsii. 

Sunt absolut convins că urmează un nou val. Îndată îndată. La pachet cu gripa și alte viroze respiratorii de sezon. Ca să nu mai știi naibii care e una și care e alta. Vaccin am înțeles că nu e posibil. Cu tratamentul încă mai orbecăim. Poate găsim totuși o soluție viabilă de testare mai rapidă. Nu de alta, dar cică vrem să punem oameni pe Marte. Cu Universul ne luăm de piept. Suntem zmei. Însă în fața unei bucăți de material genetic ne ascundem în dulap și închidem planeta. Naiba să ne ia de suciți!

 Nici pupatul moaștelor nu mai e permis. Asta e chiar o dramă pentru marea majoritate a turmei. Aia care trăiește încă în neolitic. Ce chin e pentru ei faptul că pentru sănătate sunt nevoiți să vină la medic. Că nu mai merge cu două trei cruci și cu zăbălit tot felul de racle. Lumea se schimbă. Profund și ireversibil. Toată isteria asta globală ne va schimba și pe noi. Apar alte reguli. Bazate pe măsuri de restricție tot mai severe. Respiri în mască. Tușești în mască. Vorbești în mască. Zâmbești în mască. Doar plânsul îți este vizibil. Chiar de la distanță. Vom deveni o mare adunătură de depresivi. Ăștia care vom scăpa și vom dobândi „imunitate naturală”.

Nu știu dacă virusul ăsta e natural. Nu știu nici dacă e artificial. Practic nici nu contează cum anume a fost creat. Important e ce facem în continuare. Când îți cade o cărămidă în cap nu stai să te uiți ca boul de unde a venit. Te pui pe pcioare întâi și eviți dracului locul ăla, nu? Abia apoi faci calcule și îi pocești moaca ăluia care a fost responsabil. Nu vreau să mă lansez în tot felul de teorii ale conspirației. Însă mi se pare patetic ca Noua ordine mondială să își impună dogma cu un așa pistol cu apă. Dacă doar de asta sunt în stare, atunci chiar că eminențele cenușii s-au sclerozat în subteranele unde au stat ascunse atâția ani, concepând tot felul de planuri.

Personal respect toate măsurile de siguranță. Și o fac demult. Că nu am avut nevoie să vină Comitetul de urgență să mă învețe că trebuie să mă spăl pe mâini după fiecare consultație. M-au învățat „doamnele” la grădiniță. Pe calea clasică. Aia cu dupace după cap. Cu atârnat în cuier dacă era nevoie. Pe bune că nu am văzut vreun traumatism în toată „metoda” asta pedagogică. Acum elevul poate să ți se și pișe în cap. Tu, cadru didactic, trebuie să înduri aceste golden showers și să duci copilul la psiholog. Că, deh, „părinții moderni” au de frecat buha pe Facebook, postând cafele și lamentându-se ce grea e ziua de Luni. Plină lumea de forme de viață la care numărul de la pantofi pare galactic comparativ cu numărul de cuvinte din vocabular. În rest deștepți foc. Pardon. Creativi. Inteligenți emoțional. Ce dacă nu înțeleg un text? Ce dacă nu sunt în stare să citească o carte ? Ce dacă nu au ținere de minte? Ce dacă nu știu să scrie corect? Opiniile lor sunt pertinente. Pentru că ei „simt” realitatea.  Cu „ochiu minți”, desigur. Și ăsta, nu-i așa?, e un proces mult mai profund decât gândirea sau efortul intelectual susținut. Faine vremuri, nu?

Ce face pandemia asta? Dă măsura gradului nostru de civilizație și igienă. Măsura respectului pe care-l avem unii față de alții. Modului în care știm să avem grijă de noi. Modului în care știm să ne prețuim biologia și așa firavă. Modului în care știm să trăim. Însă mai presus de toate, și asta e speranța mea cea mai intensă, ne va face să ne vedem fiecare lungul nasului. Chiar cu prețul unui al doilea val care nu cred că va mai fi pistol cu apă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s