Nu ne predăm chiar toţi. Doar cei care au cu adevărat nevoie de inteligenţă. Fie ea şi artificială.

Facem primii pași spre un viitor în care ne vom încredința viața cuiva. Pentru că depindem de prea multe în vremurile astea. Depindem de curent electric. De internet. De combustibil. De hrană congelată. De aer condiţionat. De gazele naturale pentru încălzire. De industria farmaceutică. De serviciile medicale extrem de avansate. Lista e interminabilă din păcate. Ăsta e preţul confortului și vitezei în epoca modernă. Aş îndrăzni să afirm că ăsta e preţul supraviețuirii.

Fiecare domeniu de care depindem ce anume are la bază? Un computer. Ei, aici vine partea mai delicată. Ce se va întâmpla atunci când orice computer va conţine sau va putea fi controlat de inteligență artificială? Ce se va întâmpla atunci când acești algoritmi, aşa cum sunt momentan, vor evolua? Prin învățare continuă. Prin interacțiune chiar directă cu mintea şi biologia umană.

Nu e departe ziua când se vor putea implanta de rutină cipuri neurosenzoriale. Avem deja neuronul artificial. Una din cele mai mari realizări. Expresia geniului uman în toată splendoarea lui. Acest neuron deschide foarte multe posibilităţi. La un capăt poate avea o sinapsă cu neuronii naturali iar la celălalt o conexiune cu un cip. E puntea de legătură a vieţii cu chimia anorganică. Ce date se vor înregistra? Ce date vom oferi inteligenţei artificiale? Gândurile noastre, nu?

În momentul în care totul va fi reglat sau, îndrăznesc să spun, guvernat de inteligență artificială, la ce nivel va fi gradul nostru de siguranță? Nu vreau să mă las sedus de reflexele SF pe care le am în gândire însă un lucru îmi e limpede. Ne punem existenţa într-un cod pe care, la un moment dat, s-ar putea să nu-l mai înţelegem. Iar din acea clipă nu va mai putea fi vorba decât de o altă luptă.

Încet, încet, pe nesimţite, din cauza dispozitivelor moderne am pierdut multe lupte. Lupta pentru intimitate. Lupta pentru independenţă. Lupta pentru adaptarea individuală la mediu. Fără GPS suntem total depăşiţi într-un mare oraş. Un spectacol al Naturii nu ne mai lasă muţi de admiraţie pe mulți. Lupta pentru timp liber e pierdută şi ea. Pentru că orice apel înseamnă o posibilă problemă de rezolvat. Lupta pentru condiţia fizică. Jocurile online creează dependenţă întocmai ca narcoticele. Corpul se modifică. Metabolismul se modifică. Procesele neuronale se modifică.

Sunt enorm de multe alte lupte pe care le-am pierdut sau suntem pe cale să le pierdem. Trist e faptul că nici măcar nu se pot numi lupte ci capitulări necondiţionate. Paradoxal, suntem mai preocupaţi de mediul online decât de mediul înconjurător, de propria sănătate, de propria viaţă reală. Vor fi suficiente toate acestea pentru a declanşa un proces adaptativ în întreaga rasă umană? Proces ce va deveni evident în câteva generaţii? Nu ştiu. Ceea ce ştiu însă e faptul că invenţiile şi descoperirile majore au avut un impact deosebit asupra evoluţiei omenirii. Focul. Roata. Agricultura. Atomul. Genomul. Zborul. Sunt câteva exemple. Nimic nu a mai fost la fel după ele. Ce vor face internetul şi inteligenţa artificială cu rasa umană?

Sunt progrese imense în robotică. Nu e departe ziua în care aceştia vor deveni omniprezenţi. Cum ar fi viaţa când marea majoritate a activităţilor umane va fi preluată de roboţi? Acum ceva ani acestea erau idei demne de o lucrare SF. Acum însă e doar o chestiune de timp scurt până vor deveni realitate. Ne vom trezi în societate cu o grămadă de oameni inutili. Mă rog, cu o grămadă mai mare. Roboţii nu au nevoie de odihnă, de salariu, de condiţii de lucru specifice. Roboţii nu vor avea chiar de la început sindicate care să protesteze pentru că sunt puşi la muncă nonstop sau sunt înlocuiţi fără preaviz. Roboţii sunt incoruptibili. Imaginaţi-vă asta într-o Românie în care, dacă se elimină corupţia, nu mai e nimeni în siguranţă.

Roboţii ar putea merge la cumpărături în locul nostru. Cum ar fi? Să-i vedem stând pe la cozi. Şi ei, ca şi noi, nu vor vocifera că în ditai aglomeraţia nu se mai deschide o casă. Că sunt doamnele în pauză. Asta daca vor mai fi doamne la case. Nu vor vocifera nici pentru nimicuri aşa cum facem noi, scăpând din vedere lucrurile cu adevărat importante.

Fiinţa umană se defineşte şi prin ceea ce face. Eşti profesor, da? Să spunem. Şi te trezeşti înlocuit de un robot. Mai pregătit. Mai rezistent. Mai ieftin. Ce faci când ţi se ia profesia? Ce mai eşti tu? Să spunem că va fi la nivel planetar un venit asigurat pentru fiecare. Doar pentru faptul că respiri. Că eşti din carne şi oase. Ce vei face toată ziua? Dostoievski spunea că fără muncă omul se degradează şi devine fiară. O fi aşa? Care mai e rostul vieţii tale când doar vei consuma? Fără vreun efort. Unde vom ajunge? Dacă vom mai ajunge undeva.

Noi avem pe planeta asta un singur duşman natural. Mintea. Creativitatea noastră fascinantă ne poate depăşi. Ne poate schimba viaţa într-un mod profund. Ne poate, DA!, omorî. Suntem la un pas de autodistrugere pe cale paşnică. Nu avem nevoie de arsenal nuclear pentru a stinge lumina în colţul ăsta de Univers. 

E o nouă revoluţie. Sunt zorii unei noi ere. Cea în care vom avea de ales. Între a transcende umanul, a ne debarasa cumva de biologia noastră, şi extincţia prin tehnologie. Maşina va înlocui omul până când acesta îşi va pierde sensul vieţii. Sunt convins că inteligenţa artficială va scăpa de sub control şi va deveni viitoarea creaţie supremă de pe planeta asta. Doar că nu vom fi Dumnezeu pentru ea ci doar nişte manifestări biologice imperfecte. Nu va avea nevoie de noi nici măcar pentru mentenanţă. Ne predăm sau îngropăm naibii proiectul ăsta?  

 Lumea mai e momentan un loc fascinant. Oamenii, mă rog, unii dintre ei, sunt savuroşi. Şi din fericire anumiţi „săriţi” se plictisesc groaznic pe planetă. Încă nu s-a terminat distracţia. Încă mai avem o anumită libertate şi un anumit liber arbitru. Nu ne predăm chiar toţi. Doar cei care au cu adevărat nevoie de inteligenţă. Fie ea şi artificială.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s