Băgaţi-vă drepturile în cur!!!

Cu riscul de a-mi atrage oprobriul celor care contestă ceea ce se predă la Facultatea de Medicină, pe motiv că medicii sunt înregimentaţi încă de pe băncile şcolii în slujba companiilor farmaceutice, vă spun că boala este rezultatul unui cumul de factori. Printre aceşti factori se numără şi condiţiile de mediu şi trai ale potenţialului pacient.

Cu riscul de a-mi atrage oprobriul celor care cred în „medicina naturistă”, pe motiv că Dumnezeu sau Natura a pus omului la dispoziţie tot ce-i trebuie pentru a avea un trai îndelungat, vă spun că bolile se tratează cu medicamente. Medicamentele influenţează anumite mecanisme implicate în fiziopatologia bolii. Mă refer la adevărate boli, nu mofturi. Asta nu înseamnă că atunci când vă curg mucii nu puteţi folosi porcăriile astea naturiste gen propolis, muguri de brad, cătină, pătlagină şi alte rahaturi. Dar ia încercaţi să vă trataţi cu ceai de păducel după o operaţie pe colon, cu timp septic, în care, oricât de îngrijit ar lucra chirurgul, există o posibilitate de infecţie. Ia luaţi voi ăştia, naturiştii, aloe vera şi alte plante minune din astea când aveţi tuberculoză. Şi ia să aşteptaţi să vă vindecaţi. Aşteptaţi până la autopsie.

Cu riscul de a-mi atrage oprobriul şi „pildele” celor care au avut de a face cu doctori incompetenţi, în sistemul ăsta bolnav, vă mai spun că un diagnostic corect se pune în urma unor etape de lucru. Nu există medic care să-ţi poată spune de la uşă ce ai. Astea sunt poveşti.

Cu riscul de a-mi atrage oprobriul celor care cred în tot felul de aparate minune şi au pretenţia la explorări costisitoare şi de ultimă generaţie doar pentru că ameţesc ei sau au nu ştiu ce probleme psihologice, vă spun că aparatele astea nu vă sunt necesare. Nu vă vindecă. Nu mai rageţi la medici că vreţi voi RMN sau tomograf pentru orice rahat. Astea se fac în cazuri selecţionate. De medici, nu de voi.

Pentru ăştia cu drepturi, rupţi în cur, dar cu tupeu: Băh boilor, ambulanţa nu e taxi!!! Ambulanţa se cheamă atunci când e cineva lat sau când curge sângele şiroaie. Nu când au tot felul de nefutute crize de spasmofilie sau când nu ştiu ce moş e constipat. Ambulanţa nu se cheamă când tu ameţeşti de 3 luni, vii la medic şi baţi cu pumnul în masă că vrei bilet la Neurologie şi ai şi pretenţia să fii dus cu salvarea. La mine primeşti un şut în cur cu atitudinea asta. Şi mă piş cu succes pe ameţelile tale. La mine există reguli. Tu, ca pacient, trebuie să le respecţi, dacă vrei ca eu, medicul, să te tratez. Nu le respecţi, mi se rupe de problemele tale. Punct. Eu nu am făcut atâţia ani de şcoală ca să-şi permită orice calic să mă judece sau să-mi dicteze cum să abordez o boală. E simplu. Ca să le intre în cap şi ăstora plini de „cunoştinţe medicale” şi care cred că li se cuvine orice: La medic se vine cu programare. La medic se vine spălat. La medic nu se vine rangă de beat. La medic se vorbeşte frumos. La medic se stă la coadă, fără scandal, fără circ şi panaramă. Şi mai e un aspect: nimeni nu vă ţine cu forţa. Nu-ţi place cum lucrează medicul respectiv, mută-te în plm la altul, nu fă iureş în sala de aşteptare. Aşa e la stat, unde unul plăteşte şi cincizeci doar consumă. Vrei calitate? Vrei să fii tratat preferenţial? Du-te în privat, plăteşte şi vei beneficia de tot ce vrei. M-am săturat de ăştia care tot comentează, veşnic nemulţumiţi de orice. Băi boilor, când o să vă intre în capul ăla sec că dacă plăteşti 3 lei beneficiezi de servicii de 3 lei. În orice domeniu. Ai o asigurare de kkt, ai servicii de kkt. În loc să lătraţi aiurea mai bine aţi face circ să vi se facă, pe banii voştri, contract de sănătate. Individual. Să vedeţi atunci cum e. Dar nu! V-aţi obişnuit ca totul să fie gratis. Mâncare nu vreţi gratis? Benzină nu vreţi gratis? Pizdă nu vreţi gratis?

Şi dacă sunteţi aşa amărăşteni, de ce vă călcaţi în picioare prin magazine? De ce plm de sărbători cumpăraţi de zeci de milioane de euro crăpare? Ca să aveţi ce arunca după aia, nu? Şi să umpleţi spitalele apoi. Să staţi doi într-un pat, că aţi făcut voi colecistite, ulcere duodenale, infarcte şi accidente vasculare. Şi tot rageţi că nu sunt condiţii pe acolo. Aveţi, băh, grijă de sănătatea voastră, ascultând sfaturile medicilor, că dacă pe voi vă doare-n pulă de ea, de ce ar fi alţii obligaţi să vă pupe-n cur?

***

Se spune că tuberculoza e boala sărăciei şi a mizeriei. Se spune că tuberculoza afectează organismele tarate, imunodeprimate. Se spune tuberculoza e boala promiscuităţii, e boala condiţiilor improprii de viaţă. Nu e de mirare că în România se constată o creştere alarmantă a acestei maladii, la cât jeg, la câtă mizerie, la cât alcoolism, la câtă lipsă de igienă e în acest popor care se pricepe la orice. Şi sunt situaţii în care te întrebi dacă nu cumva unii merită din plin boala asta, ba încă şi ceva pe deasupra, că prea fac umbră pământului degeaba.

Dimineaţa. Ora 6. Cafeaua e fierbinte. Fumul de Davidoff invadează delicat plămânii mei. Citesc. Aşa fac în fiecare zi. Aşa îmi încep ziua. Ora 7. Deschid telefonul. Când merge mai intru pe net să văd ştirile. Încep să mă îmbrac. Am un apel. Răspund.

– Bună dimineaţa domn doctor.

– Bună dimineaţa.

– Doctoriţa X sunt. De la Dispensarul TBC.

– Vă rog.

– Avem câteva culturi de spută pozitive la pacientul MB. Îl ştiţi?

– Da. E vai de steaua lui. Alcoolic.

– Vă rog să îl trimiteţi la internare. Şi să faceţi ancheta epidemiologică. Şi să ne trimiteţi şi contacţii pentru testare.

– În cel mai scurt timp, doamna doctor.

Închid şi o tai spre cabinet. Ajung rapid, că drumul, ca prin minune, e liber. Sun la telefoane în draci şi reuşesc să dau de o rudă a pacientului tuberculos. Mă prezint, îi explic despre ce e vorba şi-l rog să vină cu pacientul la cabinet. Îi spun că e contagios, că e un caz grav, că nu e de glumă. Omul îmi spune că îl va căuta şi se vor prezenta la cabinet.

Încep consultaţiile. Şi văd copii, văd bătrâni, văd gravide. Trec vreo 3 ore şi pacientul meu cu impregnaţie bacilară nu a binevoit să vină la mine. Închid laptopul cu care propăvăduiesc reforma sanitară la sate şi plec pe teren. Din ce ştiu eu, există un aşa numit club de poker într-o casă izolată, unde mai mulţi corcozani de teapa ăstuia se adună şi pierd nopţile. Ajung acolo. Gardul e prăbuşit. Intru în aşa numita curte. Paragină totală. Mizerie, glod, rahat de câine. WC-ul e afară şi vine o duhoare insuportabilă. Mă abţin să vărs. Sunt sigur însă că o voi face mai încolo. Trag un picior în uşă. Aceasta cade. Nu e nici un zgomot. Intru în prima cameră. E un fum de te ustură ochii. Mahoarcă. Pe o masă sunt nişte sticle goale şi un pachet de cărţi de joc. Pe pat dormea unul.

– Băh!!! Rag eu.

Nici un rezultat. Îi iau pulsul. Măcar e viu distrusul ăsta. Îl las acolo şi trec în a doua cameră. Aici am văzut tabloul iubirii. Pe bune. Pe un pat stăteau doi porumbei. Dormeau îmbrăţişaţi. El în nişte izmene mizerabile şi un tricou ce acum câţiva ani e posibil să fi fost galben sau alb, nu sunt sigur. Bărbos, transpirat, slab. Genul care se ascunde după mătură. Zâna cu care împărţea patul avea un furou care se voia sexy. Era transparent şi lăsa să se vadă nişte lăptării voluminoase. Dulcineea asta avea picioarele dezgolite. Picioare pline de varice albastre. Distinsa doamnă nu purta lenjerie intimă aşa că am putut să văd şi o bogăţie de floci niciodată epilaţi care, sunt convins, emanau încă aroma dragostei. Mai dispunea frumuseţea asta şi de o frumoasă mustăcioară. Cred că se bărbieresc amândoi dimineaţa în aceeaşi oglindă, că ,deh, se iubesc. Cum nu am vrut să tulbur somnul reparator de după orgasmele nocturne am părăsit demn încăperea şi casa asta de nebunii. Nu e aici tuberculosul.

Trec prin curte încercând să nu calc în rahat. Nu reuşesc. Mă enervez şi înjur de toţi dumnezeii. Scot telefonul din buzunar cu intenţia de a suna din nou la ruda distrusului pentru care am făcut drumul până aici. Jigodia asta de aparat s-a închis. Pişa-m-aş eu pe blackberry. Am avut mai demult un telefon Toshiba cu care nu păţeam aşa ceva. Şi aveam semnal în toate văgăunele. În sfârşit se deschide celebrul smartfon. Din pulă semnal. Trebuie să cobor în centrul comunei ca să pot vorbi. Morţii mă-sii de tehnologie de kkt!!!

Ajung la dispensar. Am să sun de pe telefonul fix, că m-am lămurit cu ăsta mobil. Surpriză! În cabinet mă aştepta pacientul. Făcea circ. Urla la asistentă. Că de ce dracu l-a făcut asta de rahat pe el în sat spunând rudelor să-l aducă repede la doctor, că e bolnav. Şi că e contagios. Că şi părintele s-a întâlnit cu el şi l-a certat că îmbolnăveşte lumea şi că nu-l mai primeşte în biserică până nu se vindecă. Că de ce minte? Că unde e doctorul?

– Aici sunt, băh, alcoolistule, fac eu din spatele lui. Am fost să te caut la bordelul ăla în care joci tu cărţi noaptea. Vezi că e posibil ca şi tovarăşii tăi de pahar să aibă tuberculoză. Ce ragi în cabinet? Te crezi la birt? Te dai mare în faţa unei femei? Ragi şi la mine, băh!! Ia să aud!!

– Eu nu am nicio tuberculoză. Am fost acum ceva timp la tebeceu. Şi mi-au dat drumul. M-am dat cu untură de câine pe piept.

– Te-au pus să scuipi în nişte borcane?

– Da.

– Ţi-au luat flegma la analize. Şi a ieşit pozitiv.

– Pozitiv înseamnă că e bine, nu?

– Nu, băh. Pozitiv înseamnă că ai tuberculoză. Înseamnă că trebuie să te internez. Înseamnă că trebuie să iei 12 pastile pe zi. Înseamnă să nu mai bei. Înseamnă că poţi infecta şi pe alţii. Ai buletinul la tine?

– Da.

– Dă-l încoace.

– Nu. Eu nu mă internez acum, de Paşte. Semnez că refuz internarea.

Mă buşeşte râsul.

– Tu crezi că mă doare pe mine în pulă de semnatura ta?

Adevărul e că nu prea am ce să-i fac dacă refuză. E dreptul lui. Pe bune. Nu am ce-i face. Decid să joc tare.

– Uite cum facem. Eu ies afară să aprind o ţigară. În timpul ăsta tu te gândeşti. Când mă întorc, ori suntem prieteni şi îmi prezinţi buletinul să-ţi fac bilet de internare ori nu mai suntem prieteni şi-ţi fut o bătaie de te caci pe tine. Şi apoi te trimit cu ambulanţa la psihiatrie. Că eşti alcoolic. Ălora le spun că ai vrut să te sinucizi şi că ai şi tebeceu şi te transferă de urgenţă la pneumo. Martori nu ai. E cuvântul meu împotriva cuvântului tău. Şi cine dă doi bani pe o epavă ca tine?

Ăsta nimic. Circ şi panaramă. Că mă reclamă. Că eu cine mă cred să-i vorbesc lui aşa? Că dacă e de bătaie, nici el nu stă aşa. Şi nu se ştie care o încasează. Scot telefonul din buzunar. Mă fac că tastez. Cer psihiatria. Mă fac că vorbesc cu doctoriţa. Îi dau numele pacientului şi data naşterii. Precizez că e un caz periculos şi trebuie dus la salonul fără clanţă. Mă uit la el. S-a îngălbenit. Închid conversaţia imaginară şi încep o alta. De data asta cu şeful de post. Îi povestesc că am un alcoolic cu psihoză discordantă. Că e un pericol pentru el şi pentru cei din jur. Că bine ar fi să-l încătuşăm, eu îi fac o injecţie de calmare şi-l ducem la psihiatrie. Pacientul meu tremură. I se face rău. Leşină. Îl prind şi-l întind pe canapea. Îi spun asistentei să cheme ruda. Şi să mă lase singur cu el.

Umplu o cană cu apă rece şi i-o trântesc în meclă. Ăsta deschide ochii.

– De când nu ai mai băut tu apă, băh? Stai dracului întins acolo, că ţi-am făcut o înjecţie şi dacă te ridici acum poţi să rămâi paralizat.

Mă ascultă. Scoate din buzunar buletinul. Mi-l întinde. Frumos mai funcţionează mintea umană.

– Vezi? Ce a fost aşa greu? Hai că anulez internarea la psihiatrie, dar mergi acum cu ruda ta, cu maşina, la tebeceu, clar? Băh, nu te pot lăsa să infectezi lumea. Plus că poţi şi tu să mori de plămâni. Asta dacă nu te omoară alcoolul mai întâi. Tu crezi că eu sunt pus aici ca să-mi bat joc de oameni? Nu, băh. Sunt pus să am grijă de ei. Chiar şi când nu vor. Vezi că atunci când îţi dau ăştia drumul de acolo o să primeşti tratament acasă. Să nu te pună dracu să nu-l iei. Vii în fiecare zi la mine şi dai pişat la analiză. Clar? Dacă îmi dau seama că nu iei medicaţia, chiar că ai belit-o cu mine. Şi vezi că dacă bei cât iei medicamente ajungi la balamuc. Acuma poţi să te ridici.

Cu chiu cu vai se scoală de pe canapea. Eu scriu biletul. Vine ruda, îl ducem la maşină şi-l trimit de la Dispensarul SF la Dispensarul TBC.

 

***

Şi acum vă întreb eu. Am procedat corect? Sau trebuia să-l pun să semneze şi să mă doară-n pulă? Eventual să fac sesizare la sanipid şi să-mi văd de Paşte? Pacienţii au drepturi. De acord. Dar pot să şi le bage-n cur când e vorba de o boală gravă şi sunt contagioşi. Eu ştiu ce e mai bine pentru un pacient. Nu el, nu internetul, nu toţi oligofrenii care-i toarnă venin în creieri că doctorii sunt proşti. Ei uite că nu toţi suntem proşti. Uite că nu toţi suntem indiferenţi. Şi uite că şi din cauza noastră vă cresc copiii sănătoşi, fără riscul de a se îmbolnăvi din cauza unor scursori cu drepturi.

 

 

 

105 thoughts on “Băgaţi-vă drepturile în cur!!!

  1. Perfect de acord cu spusele dumneavoastra, domnule doctor. In special la partea cu chemat Ambulanta pentru probleme cronice sau minore, precum si in problema comportamentului pacientilor. Am gasit si eu situatiile descrise, ca asistent medical pe ambulanta la substatie rurala ( Mihailesti, jud Buzau).

    • De curiozitate. Asta se incadreaza la caz de chemat salvarea sau nu?

      Mama singura acasa cu 2 copii, fara niciun ajutor. Amandoi bolnavi, 4 medici pusesera acelasi diagnostic: viroza. Tratament corespunzator. A7a noapte nedormita, am cedat si nu m-am mai putut trezi cand suna alarma din ora in ora sa le verific temperatura.

      La 4.30am, m-am dezmeticit cu greu, mi-am dat seama ca bebelusul de 5 luni nu mancase de la ora 23 (era alaptata la cerere), pun mana pe ea si ma apuca groaza. Ardea. Termometru rectal – 40.3. O treime de supozitor cu Novocalmin instantaneu, sosete cu otet si apa, impachetare cu prosop pe picioare pana la solduri (nu apa foarte rece, sa nu faca vreun soc). Am facut in 5 minute ce m-am priceput, dupa care am sunat la salvare. Celalalt copil avea si el 39, tot rectal.

      „Veniti cu ei la spital”. Le-am explicat ca nu am cum, ca nu am cu ce sa ajung si mai ales, ca nu pot sa ii car pe amandoi in brate. A venit salvarea dupa vreo 45 de minute. Febra scazuse, temperatura rectala 38.4. La cat de nauca eram, pentru prima data in viata mea m-am uitat cum copilul meu primeste un medicament si n-am intrebat ce i se da. A dormit pana la ora 2 in acea dupa-amiaza, fara sa se mai trezeasca, fara sa manance – i-au dat fenobarbital.

      Long story short, ar fi trebuit sa las salvarea sa-si faca treburile importante si sa nu-i chem pentru un simplu caz de febra? Ma gandesc ca o sa primesc un reply cu „puteai sa iei un taxi”. Nu, nu puteam. Nu vreau sa dau detalii despre situatia in care eram, dar in acel moment singura optiune ar fi fost sa plec pe jos spre spital cu ei in brate.

      • inainte sa faci copii ar trebui sa te asiguri ca ai ce sa le oferi… de ce i-ai facut daca tu nu ii poti ingriji la un nivel de baza? oameni inconstienti.

      • Prietene, tu ori esti prost, ori te prefaci. Alaptarea se face la cerere. Sau cel putin asa zic OMS si UNICEF, dar na, la tine pe tarla or fi alte reguli. Si ce treaba are febra cu mancarea? Si de unde ai tras concluzia ca ii dadeam sa manance din ora in ora?

        Nu ii pot ingriji la un nivel de baza? De ce, pentru ca in 6 ani am dormit si eu o data 5 ore consecutiv ca nu mai puteam de oboseala? :))))) Ai copii? Presupun ca nu. Sau esti barbat si nu prea dai pe acasa.

      • Fenobarbital se da pt a preveni convulsiile febrile
        Sdr febril la copil poate fi urgenta majora, mai ales daca nu raspunde la antitermice si se asocieaza cu alte simptome ; altminteri, febra fara alte semne face parte din urgentele de cod verde- daca-mi amintesc bine (dar, sunt perfect de acord, ca o mama are tot dreptul sa nu fie obiectiva in astfel de situatii)

  2. Eu imi bagam pula-n el. Un prost si o cheltuiala mai putin. Moartea cretinului era un rezultat pozitiv al selectiei naturale. Ca si asta trebuie lasata sa functioneze din cand in cand …

  3. Ati procedat corect, fara o cacealma de genul asta pe imbecilul tuberculos l-ar fi durut in … de riscuri. Mi-as dori sa citeasca si medicii din Bucuresti asta, pentru ca n-am vazut niciunul care sa se implice la modul asta! Felicitari!

  4. Situatii desprinse din cotidian, cuvinte potrivite, etica de om sanatos. Mi-a placut mult ceea ce ai scris. Ma bucur ca ai energie si spirit. Bafta!

  5. Domnu Doctor , respect pt taria de caracter, imaginatie si faptul ca va faceti meseria asa cum trebuie. o sa va urmaresc mai des ca am ce invata de la dvs. ma bucur sa vad ca inca mai sunt medici care-si respecta meseria si nu se dau in laturi de la nimic pt a duce la bun sfarsit misiunea lor

  6. In Franta, astia au si mai multe drepturi. Toti vor scanner sa le treaca infectiile urinare, multi se stramba ca nu le dai pe loc rezultatul si se uita la ceas daca iei o urgenta inaintea lor ….. Ei au o buba in cur, daca o au, iar urgenta e unul caruia il Da borsul peste tot.

  7. nea doctorul esti tare ..adevar 100%; ..n-ar trebui sa ocolesti nici scrisul . ai Talent inascut…sant dispus sa citesc tot ce scrii de-acum incolo, si asta pt. ca ai ceva de spus ..adevarul doare dar numai asa ne putem schimba..

  8. Cateodata este necesar un astfel de limbaj,la „boborul”roman.Din pacate cei carora li se adreseaza nu utilizeaza internetul ca sa si priceapa ca lor le este „dedicat”.In rest, sunt prfect de acord cu continutul.

  9. pfff, la asta nu cred ca faceam fata… cum sa fie bolnav sa nu vrea la spital..cata inconstienta, banuiesc nascuta din lipsa culturii si a bunului simt. Eu de ex imi tin copiii acasa cand sunt bolnavi nu ii duc la gradi, spre deosebire de cateva specimene alterate care ii aduc pe brate si ii arunca pe usa, sa behaie ssa muceasca si sa zaca printre copii bolnavi. Da, eu le-as da numai palme la astia cu drepturi! Ma amuz, cred ca esti si fioros la nervi:) eu am doar privire de pitbul turbat, cine ma stie si ma vede schimba traseul 🙂 Sunt asa cand trebuie, cu motive intemeiate, si cateva zile pe luna, asa de la mama natura cadou, cand, fereasca sfantul sa pice vreunul in ghearele mele si sa faca si vreo miscare gresita! Poate imi dai un pont, zilele trecute am vazut o mamica in pac cu un pustiulica de 2m, vreo 15 ani, cu retard sever mental si ceva si motric. Radeau 4 adolescenti de etnie, saraca mama avea lacrimi in ochi, deja imi luasem drum spre ei cu fata mea de om nebun, m-a luat sotul deoparte si mi-a spus sa ma abtin. Oricum cei 4 si-au facut de drum ca se uita lumea la ei urat. Ce pot spune in maniera relativ politicoasa unor astfel de fenomene proaste care rad de raul altuia??? Personal as umbla cu bata in geanta, dar traim in vremuri civilizate 🙂 Apreciez felul in care descrii atat de in detaliu tot. Mai ca am vazut o si eu cu ochi mintii pe dna fara chiloti

    • Doamna, va asteptati sa fiti batuta aprobator pe crestet pentru sindromul de erou? Intrebarile dv. sunt retorice si perfect inutile. Inutila e si intentia nematerializata de a lua apararea cuiva.
      Specimenele alea alterate se supun oprobriului parintilor care au cu cine sa isi lase copiii cand sunt behaiti si muciosi. Ca sa nu mai spun ca sunt infectiosi inainte sa arate simptome, deci nu rezolva nimic daca ii tin acasa pentru un banal guturai.
      Dv. stati acasa cand va curge nasul si tusiti? Sau va duceti la munca?

  10. Felicitari domnule doctor! Am trait si eu cele relatate de dvs chiar pe pielea mea si pot spune ca este trist faptul ca adevarul e mai crunt chiar decat ce ati expus, cu un frumos umor mai sus! E trist faptul ca sunt din ce in ce mai multi, din ce in ce mai nepasatori, din ce in ce mai invrajbiti impotriva acestor oameni care ii trateaza, ingrijesc si de multe ori si gandesc pentru ei! Nesimtirea e mare, ignoranta lor e crunta, iar nivelul de inteligenta medie al locuitorilor scade vertiginos, odata cu economia tarii. La randul meu sunt si eu doctor, sunt rezident chirurg intr-un spital mare din Oltenia si sunt uimit cum zilnic reuseste sa ma jigneasca sau sa ma ameninte cate-un pulifrici in te miri ce mod. Astazi de exemplu, am avut marele „tupeu” sa anunt un pacient caruia i-am scos in urma cu 2 zile apendicele si care era cazat intr-una din cele 3 rezerve ale clinicii in care lucrez, celelalte fiind ocupate, ca urmeaza sa il mut intr-un salon cu 4 paturi deoarece primisem o urgenta care pe langa problema chirurgicala mai avea si TBC activ. Degeaba i-am explicat omului ca fiind tuberculos nu il pot pune in salon cu alti bolnavi, ca trebuie izolat inainte sa imbolnaveasca pe toata lumea… circul a fost de neevitat. Evident au inceput acuzele, ba ca in rezerve stau decat pilele, ca sunt rau intentionat, ca nu mi-a dat plicul si de aceea ma port asa cu el, iar finalul a fost de-a dreptul priceless… pune mana pe gioarsa de telefon mobil din dotare si ma ameninta: „Ia stai ma sa il sun eu pe Dragnea!” (el fiind din Teleorman, consatean cu numitul politician). Nu mi-am putut abtine un ras isteric, urmat de urarea: „Domnul meu, de banii din plicul dumneavoastra eu nu am nevoie… Patrati-i va rog si cumparati-va de toti lumanari, si dvs, si domnului Dragnea!”. Am mai primit injuraturi, amenintari, imbranceli, flegme de la tigani, betivi si alti nenorociti, dar nu m-a amenintat nimeni pana acuma ca suna un ministru din Guvernul Romaniei sa se „ocupe” de mine! Cine stie, poate maine urmeaza Crin Antonescu, Raed Arafat, sau, daca am noroc insusi intaiul marinar al tarii…. El presidente Basescu.
    In speranta ca nu ma ia Politia ca am mierlit vre-un recalcitrant din asta cu drepturi si ca nu voi innebuni definitiv inaintea lor, va felicit inca o data si va doresc viata lunga, carierea frumoasa si cat mai multe articole….sa ne mai delectam si noi!

    Seara buna!

  11. v-am citit postul, si sunt de acord desi sincera limbajul dv. nu mi-e familiar si nici placut. dar pot sa trec peste. eu, provin din familie de medici, si am avut odata o discutie legat de faptul, ca unele mame duc copii la medic, insa nu-i administreaza medicatia prescrisa ori contesta diagnosticul. Eu am intrebat atunci de ce se duc acolo? daca ele stiu mai bine. una dintre mame mi-a „explicat” ca ea, mama stie mai bine sa stabileasca diagnosticul decat doctorul care nu vede decat situatia pe moment. nu am continuat discutia si n-am intrebat ca atunci cei 6+3/5/6/9 etc ani in care doctorul a stat pe bancile facultatii si a facut rezidentiatul etc. mai conteaza? „e inutil sa te certi cu prostii. intai te trag la nivelul lor si dupa aia te fac praf cu rutina lor.” (parca Woody Allen?) dar cu toate astea am vrut sa spun, ca nici cu intelectuali nu e mai usor. Nu numai taranimea e proasta sau inculta.

    • „unele mame duc copii la medic, insa nu-i administreaza medicatia prescrisa ori contesta diagnosticul”.

      Eu sunt una dintre aceste mame. Eu am contestat permanent validitatea tratamentului dat de medicul de familie! Pentru orice amigdalita banala (si nu ma refer la ce am descris mai sus), primeam invariabil Augmentin. Pentru ORICE raceala (de altfel normale la copiii proaspat intrati in colectivitate), primeam Augmentin. Prima oara cand unul dintre copiii mei a avut o nevoie reala sa ia antibiotic a fost acum 2 luni (la varsta de 5 ani), cand a facut o otita supurata.

      Totul a culminat cu momentul in care medicul de familie l-a ascultat pe unul dintre copii cu stetoscopul, a pus diagnosticul de bronsita si a recomandat aerosol cu Ventolin si Dexametazone. Dupa excursia de rigoare la pediatrul care imi supravegheaza copiii din ziua in care s-au nascut, episodul de „bronsita” a trecut in 3 zile cu Sinupret.

      Mi-am facut mereu „datoria” de a cere in primul rand parerea medicului de familie, dupa care m-am mobilizat si am ajuns la spital, la pediatru (nu dau nume, dar este destul de cunoscut in Bucuresti). Si de fiecare data, tratamentul a fost cu totul altul.

      Am povestit mai sus alta situatie. O situatie in care 4 medici (2 din urgente, 2 din ambulatoriu) au pus toti acelasi diagnostic. Da, am cerut 4 pareri consecutive, pentru ca ai mei copii faceau febra mare si aveau o stare generala foarte proasta. Nu-mi venea sa cred ca atunci era tot viroza si nu ceva bacterian. Si a durat 9 zile pana si-au revenit – intr-adevar, fara antibiotic.

      Asa ca, daca 2 medici imi dau diagnostice si scheme de tratament diferite, cum aleg? Trag bilete din palarie? Cer o a3a parere? O a4a parere? Unde ma opresc? Cum aleg ce e bine si ce e rau? Daca as fi urmat tratamentul dat de medicul de familie, copiii mei ar fi luat lunar cel putin 7 zile de Augmentin. Si nu sunt un caz singular.

      • Doamna, dar de ce nu mergeti direct la pediatru? Medicul ala de familie, din ceea ce imi spunei, daca e real, s-ar putea sa nu stie foarte multe sau sa nu-i pese. Aveti optiunea de a va schimba medicul de familie. Cat despre urgenta, va spun un lucru dureros de adevarat: febra nu reprezinta o urgenta. Se dau antitermice si se merge cu copiii la consultatie. Ideea e sa nu ajunga sa faca 40. V-a dat fenobarbital pentru a preveni convulsiile, pentru ca acestea pot apare la copii in context febril. O intrebare: cat de des pe an se imbolnavesc copiii dvs de au nevoie de medic? Sunt vaccinati sau nu?

      • Am schimbat 3 medici de familie. Toti 3 au competenta in pediatrie si toti 3 sunt „antibiotic-friendly”. Ne multumim cu ce avem. Cu toate astea, pentru un consult la pediatrie in ambulatoriu, e necesara o trimitere. In procesul de obtinere al trimiterii, primesc invariabil si o reteta de Augmentin.

        – Nu ar fi ajuns sa faca 40 daca i-as fi verificat la timp, dar a fost pentru prima si singura data cand am fost efectiv prea epuizata sa mai aud alarma de la telefon.
        – A fost si singura oara cand am apelat la serviciile ambulantei. Desi in mod normal sunt capabila sa gestionez corect o situatie de criza, in acel moment mi s-a parut urgenta un copil de 5 luni cu febra peste 40, mai ales ca ajunsesem deja la cateva consultatii si luau antipiretice (in acea noapte primisera ultima doza la ora 1).
        – Stiu care este motivul pentru care i s-a dat fenobarbital, inteleg mecanismul, dar a fost frustrant, pentru ca n-am putut-o trezi sa ii dau sa manance si risca – mai ales ca a avut febra – sa se deshidrateze (avea mai mult de 12 ore de cand nu bause nimic).
        – Sunt vaccinati (Infanrix, Varilix, Prevenar, Priorix).
        – Au fost alaptati (primul 1 an si 7 luni, al doilea 1 an si 3 luni)
        – Viroza urata descrisa a aparut cand cel mare (2 an si 2 luni la momentul respectiv) a intrat pentru scurt timp la cresa.
        – Avand contact permanent cu copii care erau in colectivitate, erau „muciosi” si cu „rosu in gat” mai tot timpul pana acum un an si jumatate. Ca sa intelegeti evolutia, in acest moment (4 si 6 ani), au racit cam de 4 ori din septembrie si pana acum. Fara febra, fara amigdalite pultacee sau alte distractii similare. O otita supurata tratata corespunzator la ORL (cu antibiotic, aspiratii, spalaturi facute acasa etc).
        Pe scurt, n-am mai ajuns cu ei la doctor din 2012(in afara de episodul cu otita si de niste analize de sange de rutina).

      • Nu pot edita.

        Scurta explicatie: Nu obisnuiesc sa consum fondurile CASMB de dragul de a-mi intepa copiii. Au talasemie minora si am vrut sa verific hematocritul si hemoglobina.

        Ceea ce vreau sa subliniez este ca, in mod evident, nu am formare medicala. Cu toate astea, la fiecare problema de sanatate aparuta, a trebuit sa ma pun la punct cu diferite informatii, pentru ca m-am izbit de prea multe erori medicale de-a lungul timpului. Cand spun multe erori medicale, luati-o ca atare, nu e o figura de stil. Au fost nenumarate, chiar si cu risc de deces (m-a reoperat dr. Pesamosca atunci cand aveam 7 ani, dupa ce era sa mor de la o operatie de apendicita cu fistula intestinala).

        Comentariile mele sunt putin cam stufoase – cel putin ultimele 3 nu trateaza nici macar tangential articolul dvs. Sunt adresate mai mult dnei Kortesi, care a aplicat instantaneu eticheta de prost unei persoane ce are dubii in privinta calitatii actului medical.

        In ceea ce va priveste, si povestile si limbajul sunt savuroase in acest context. Devin amare de-abia dupa ce sunt ingerate.

  12. În afară de faptul că urăşti maidanezii, de parcă e vina lor că sunt pe străzi (ai putea să faci un material prin care să faci apel la populaţie să nu mai abandoneze animale pe domeniul public, fiindcă aceea este sursa), de limbajul absolut infect şi de faptul că se spune/scrie „oprobriu”, nu „oprobiu” – şi-l mai şi scrii de 10 ori greşit -, ai dreptate în multe privinţe. Dacă ţi-ai dezinfecta puţin limbajul şi comportamentul, ai avea mult de câştigat.

    • Nu-mi doresc sa castig nimic, doamna. Limbajul meu e dur pentru ca nu sunt fatalau. Cat despre maidanezi, stiti foarte bine ca problema este la oligofrenii astia care-i hranesc pe la scarile de bloc. La nespalatii astia care iubesc cacatul de caine pe strazi si in parcuri. Vrei caine? De acord, e dreptul tau. Dar umbla cu lesa, botnita si punguta de strans rahatul. Asa cum spune legea. Nu ma obliga pe mine sa suport haitele de pe strazi. Si dupa aia te miri ca te injur sau chiar cotonogesc. Doamna draga, la nesimtire se raspunde cu nesimtire. La respect se raspunde cu respect. Mie se rupe, ca nu ma tem de maidanezi sau de ‘iubitorii de animale’. Dar ce fac copiii? Ce fac batranii? Ce fac femeile lipsite de aparare? Veniti, doamna, seara pe la mine pe strada si nu osa stiti cum sa va urcati mai repede pe masini din cauza haitelor. La rahat raspund cu rahat, doamna, nu cu flori.

      • ” Limbajul meu e dur pentru ca nu sunt fatalau.” Adica cine vorbeste civilizat este „fatalau”? E foarte simplu sa folosesti cuvinte mai putin ortodoxe, le auzim destul pe strada, dar folosirea lor atrage si un „anumit tip” de cititori. Depinde CINE vreti sa va citeasca. La CINE vreti sa ajunga cuvintele dvs. Continutul textului Ok, modelul de expunere insa intristeaza. Sa aveti o zi cat mai buna.

      • Buna ziua! initial am citit articolul la recomandarea unei prietene si am comentat acolo, vroiam sa iti trimit ce parerea am dar m-am gandit ca etsi prea convins de cat de perfect esti sa mai consideri si alte pareri…dar acum vazand ce ai raspuns doamnei Plesa..cred ca e clar ca ceva adevar exista in ce am scris …din pacare blogul tau e un mod e refulare a unei mari frustrari. citeste din link-ul demai jos si doar daca iti place obiectivitatea considera ….sau ignora …sigur nu e pt prima data 🙂 . Sa ai o viata mai frumoasa, o meriti asa cum crec ca o merita toti oamenii care se chinuie sa practice nobila meserie in Romanaia!

        Băgaţi-vă drepturile în cur!!!

        Rosu Constantin Daniel Am citit si mi-am confirmat ca il cunosc …nu stiu de unde dar il cunosc! sunt pline spitale de astfel de medici , din 3 unul e muncitor , unul e pila si asta…e cel neinteles si priceput…atat cat poate el…..chiar nu avem nevoie doar de profesori universitari …el e exact unde trebuia si s-a adaptat la mediu…nu difera cu nimic de cei despre care scrie cu tata „patos”…omul isi striga disperarea…e o forma de refulare..e frustrat asa cum sunt multi…nu e destul de bun sa plece din sistem/tara…si trebuie sa stea aici si sa isi faca meseria de kkt pe care si-a ales-o (e valabil doar in tari ca a noastra…de altfel e cea mai pretioasa meserie pe care o respect, dar mediul a transformat-o intr-o meserie de kkat). IN ALTA ORDINE DE IDEEEEEI…am senzatia ca internarea la TBC nu e optionala si nici nu poti sa semnezi ca refuzi…te interneaza cu politia…e boala contagioasa anaeroba si aici nu te lasa legea sa alegi…te alegi si cu dosar penal, daca nu te internezi sau ascunzi faptul ca esti bolnav, dupa ce ti-ai aflat diagnosticul…deci cum spuneam se pricepe si el cat poate, dar in final consider ca a ales calea cea mai desteapta…a „pacalit” si bolnavul si sitemul ca sa isi faca meseria cat mai bine . Una peste alta imi e antipatic si l-as baga cu capul in gaura pe unde elimina anumite lucruri nefolositoare corpului …doar pentru ca accepta sa se adapteze mediului si sta sa scrie despre frustrarile lui (destul de slabut dat frumos colorat), in loc sa nu mai accepte compromisuri de acest gen si sa il „tavaleasca ” un pic pe primarul comunei. NEIMPLICARE E LA FEL DE GRAVA CA FAPTA!

      • 🙂 🙂 ai o idee gresita. Iti pot da n exemple de bolnavi care refuza internarea la TBC si trebuie sa-i iei cu politia. Ce preferi? Un medic servil si atent sa nu care cumva sa te lezeze sau unul dur, care nu da doi bani pe opiniile tale, dar care are grija de tine ca de ochii din cap? De asemenea te afli intr-o mare eroare. Un singur om nu poate schimba nimic intr-o societate areactiva, care traieste din ajutoare sociale si din ceea ce mai trimit altii de pe afara. O societate care nu produce decat adaos comercial. O societate in care toti se pricep la orice, mai putin la igiena si la a-si vedea lungul nasului. Iti convine sau nu, asta e Romania. Eu nu te cunosc, asa cum pretinzi tu ca ma cunosti pe mine, de asta nu-mi permit aprecieri fata de persoana ta. Pot doar sa-ti multumesc pentru ca m-ai citit, chiar daca nu ai inteles nimic din text.

      • Domnule Doctor, chiar daca ai impresi aca nu te cunosc, ceea ce scrii spune multe despre tine, supneai ca esti subtil…exact pe limba ta ti-am scris.in cateva cuvinte:
        1. sunt de acord cu atitudinea fata de situatia REALA in care te aflii,
        2 pentru ca imi este avident ca poti face ceava si nu esti singurul, evident ca trebuie sa actionam fiecare singuri , dar in aceeasi directie pentru a schimba ceva…e simplu sa te ascunzi in spatele cuvinteleor „un singur on nu poate schimba …” ESTI UNUL DIN VECTORII CEI MAI IMPORTANTI DIN SOCIETATEA AIA PE CARE O VINDECI!!!! de tine depinde sa ii faci pe EI sa te urmeze in directia corecta.
        3. tot respectul ca te mentii in PRIMA LINIE, dar nu uita ai un rol mai important decat sanatatea urbei, ci si sa ii educi, astepti sa faca altcineva asta?! ma indoiesc ca esti tipul acela de om.
        4.atunci cand iti faci blog cred ca e logic sa te astepti sa fii judecat, dar totodata cred esti genul de om care apreciaza cand ii spune cineva ca greseste sau ca poate sa o faca mai bine, decat cei care te lasa asa in greseala.
        5. imi place ca mai sunt si poameni care nu se lasa .TOT INAINTE…cu ajustarile de riguare 🙂

  13. Cu parere de rau despre modul d.voastra de a actiona.
    Din cele relatate nu stiu cat sunteti doctor sau poate va incadrati la cei auto.intitulati regi,imparati sau te miri ce…
    Daca chiar sunteti doctor…pacat de anii pierduti in scoala…
    Sincer imi pare rau ptr d.voastra
    O zi buna sa aveti si poate incercati sa va puneti si in pielea persoanei respctive cu tbc…ganditi.va si la cauza nu numai la efect…dc o fi ajuns omul acela asa?poate ni din cauza rautatii care o avem in noi?poate nu din cauza ca ne simtim „superiori”?
    O diploma nu inseamna si omenie

      • Ca bine a.ti punctat…e o boala si „nu e vina d.voastra ca e bolnav”
        Sa va fereasca sa va imbolnaviti si sa dati peste un om ca d.voastra…
        La fel are nevoie un om bolnav de cancer dar si unul” bolnav de alcool” …toti bolnavii indiferent de boala au nevoie sa fie ajutati…nu judecati cum s.au imbolnavit…
        Boala generala a acestei tari este rautatea din noi…

  14. ”Se spune că tuberculoza e boala sărăciei şi a mizeriei. Se spune că tuberculoza afectează organismele tarate, imunodeprimate. Se spune tuberculoza e boala promiscuităţii, e boala condiţiilor improprii de viaţă.”
    E, uite, cu asta nu sint de acord, ca fost bolnav de TBC… Nu traiesc in saracie si mizerie, la momentul la care am fost depistat nu aveam organismul tarat sau imunodeprimat, nu duceam o viata promiscua si conditiile mele de viata erau foarte bune. Numai ca…, cu toate acestea, organismul meu a avut „sansa” sa dea peste niste bacili raspinditi de unul d’asta cu care ai tu de-a face si m-am captusit… Daca ai facut bine ? DA, de trei ori DA !!! Animalele de felul asta nu stiu decat de par si de frica, si cateodata mai trebuie sa faci bine si cu japca (chiar si cind binele nu e neaparat pentru pacient, ci pentru societate) La noi singura fapta incriminata de Codul Penal era „contaminarea venerica”, despre alte contaminari nici nu se punea problema.

  15. Chiar daca in principu unele dintre aspectele prezentate sunt cat se poate de reale, modul de exprimare la adresa pacientilor ma face sa-mi fie rusine ca fac parte din aceasi breasla cu autorul acestui blog. Va meritati unii pe altii (medici pe pacienti si vice versa)!

    • Sa nu mai mentionez faptul ca intr-o tara civilizata unde Colegiul Medicilor chiar face ceva, ai fi spus adio la dreptul de libera practica pt ca ai duvulgat informatii confidentiale despre boala pacientului fara a avea acordul acestuia.

      • Vezi ca habar nu ai pe ce lume traiesti? Am dat numele pacientului? Am dat vreo data despre el? Bah, m-am saturat de ‘destepti’ ca tine. Nu vrei tu mai bine sa iti vezi de ale tale in loc sa imi invadezi mie spatiul personal cu aberatii?

    • Aha. Dar ca faci parte din aceeasi breasla cu astia care iau spaga de la muribunzi, cu astia care opereaza numai dupa ce iau plicul, cu astia care sunt indiferenti, cu astia care sunt incompetenti, esti mandru, nu? Apropo de prefacatorie, colega, daca esti cu adevarat medic, cum te pretinzi.

      • Sunt la fel de scarbit de cei pe care ii enumeri, la fel cum sunt scarbit de atitudinea ta la adresa pacientilor.
        Iar referitor la confidentialitate, nu faceam referire la blog, ci la faptul ca ai divulgat rudelor detalii despre pacient si despre boala lui, fara a fi obtinut consimtamantul acestuia.

      • Da da. Si sa-l las sa umble asa aiurea printre ei. Ai facut vreodata o ancheta epidemiologica intr_un focar de tuberculoza, hepatita, sifilis, meningita si alte mizerii din astea? Daca da, atunci stii ca trebuie sa eludezi oarecum drepturile unui pacient pentru siguranta comunitatii. Nu stiu cum naiba va impacati voi cu faptul ca pacientii au numai drepturi, dar obligatii nu. Nu vreau sa intram in polemici interminabile. Nu am timp. Ideea e ca asta e societatea jegoasa in care traim. Si fac circ si panarama tocmai pentru ca-mi pasa. Daca nu esti in stare sa intelegi asta, printre randuri, atunci chiar ca nu ai cum sa rezonezi cu ceea ce scriu eu. Si sa iti mai spun ceva: eu sunt in linia intai, nu ascuns prin sectii sau birouri. Asta e nivelul acestui popor, nivel de ev mediu. Asa ca trebuie sa ma adaptez pentru a imi face munca eficient. In fine. Oricum, multumesc pentru ca ai pierdut timpul cu mine.

  16. Ce tare! Adevarul spus pe sleau! Parca este o opera de Caragiale. Felicitari! Eu nu as putea avea aceeasi rabdare cu asemenea scursuri. Felicitari tuturor celor care aleg specialitati medicale, ca trebuie sa practici si psihologie si psihiatrie, pe langa specialitatea aleasa.

  17. Nu o lectura placuta, sau utila, dar nici obligatorie! Doar o notificare pe FB .totusi, de cand e ok pentru medici sa-si judece pacientii? Credeam ca ei, medicii, sunt impartiali, ca munca lor consta in a trata pacientii indiferent de cum arata, daca sunt spalati,, drogati, beti, etc. nu ?

  18. intrebare : Ai copiii ? Raspuns : stiu deja .Nu ai .Una e sa vezi un pacient 10 min si apoi sa se epuizeze apartinatorul sa l ingrijeasca si sa gaseasca tot soiu de solutii le scada febra ca de , asistenta sau medic nu zaresti prin preajma . Si apoi ia sa fi crecut si tu intr -o mahala .Ce crezi ca ai fi devenit vreo floare de camp ?Ti ai facut studiile ca ai avut de toate

    • Nu si-a facut nimeni studiile pentru ca a avut de toate, asta e o ineptie! Am vazut multi copii cu de toate care nu au facut niciun an de studii si am vazut si copii din „mahala” care au facut foarte multe. Studiile presupun munca, motivatie si effort sustinut.

  19. O ancheta epidemiologica se poate face si fara a incalca confidentialitatea unui pacient si fara a eluda niste reguli cat se poate de clare.
    Respectati pacientii si poate atunci o sa vedeti o schimbare si din partea lor. Comunicati cu ei, implicat-i in managementul propriei boli si in luarea deciziilor. Poate o sa fie mai aderenti la tratamentul propus, o sa-si schimbe stilul de viata, o sa se spele mai des, etc, etc. Sunt niste lucruri esentiale in meseria asta dar care ar avea un impact major asupra pacientilor fara a necesita resurse suplimentare ci doar bunavointa.

    • :)))) ce raspuns „a la oprah”… domnule, omul ala pana intelege el de managementul bolii si nevoia de a-si schimba stilul de viata infecteaza alti zeci de oameni sanatosi, care vor trebui ulterior tratati tot pe banii statului. si in plus, hai sa fim seriosi…. cine a trait in cacat si s-a complacut in el e greu sa-l schimbi…. daca nu imposibil…

    • Nene Radule, ia uite colea ceva pentru neuronul matale – in Legea 46 /21.01.2003, art. 25, alin (2), zice asa: „sunt considerate exceptii (adica de la confidentialitate – n.r.) cazurile in care pacientul reprezinta pericol pentru sine sau pentru sanatatea publica”. Ori la tine TBC-ul e ca gripa? Brush up on your legal aspects, „ma’ frend”

  20. Cand vine vorba de un paceint contagios nu ar trebui sa fie posibil ca acesta sa refuze internarea. Ar trebui sa vina cel putin un medic sa-l ridice acompaniat de un detaliu de securitate in caz ca omul nu asculta.

    Acum, vizavi de dreptul la servicii de santate gratuite, ar trebui cu totii sa le avem si ar trebui sa fie de cea mai inalta calitate. Ca nu platim 3 lei ca sa spui ca 3 lei face. Este adevarat ca suntem putini care chiar lucram cu carte de munca si chiar platim taxe, iar din aia putini suntem si mai putini cu salarii decente ca impozitul chiar sa insemne ceva.

    Dar chiar si asa, amarati si putini cat suntem, contribuim la un PIB de 150 miliarde de euro anual. La aceasta suma se adauga si toate finantarile primite de la UE. Chiar nu avem bani de un sistem national de sanatate decent? Chiar nu avem bani de salarii decente pentru medici?

    Avem. Si chiar daca sunt unul din aia putini care si plateste taxe si castiga decent, sunt perfect de acord ca din banii mei sa fie tratati si aia mai amarati. Ca asa e normal. Pentru ca sunt amarati nu ca s-au nascut asa ci pentru ca avem un sistem de educatie mai infect decat cel al sanatatii si zero reforme pentru reabilitarea zonelor si persoanelor defavorizate. De-aia sunt aia asa. Oricine ar fi la fel in locul lor.

    Avem talentul sa ne reprosam unii altora tot ce nu merge bine, dar prea putina imaginatie sa vedem peste asta.

  21. Omule, deși pe deoparte ai dreptate, dumneata nu ai o mentalitate și o educație, pe care trebuie să le aibă un medic. Ești necioplit, ești arogant și ești ignorant. Ești rezultatul aceleiași societăți din care rezultă și pacienții cu care te confrunți.

    La ușa oricărui cabinet se vor prezenta oameni diverși cu diferite nivele de educație. Face parte din datoria ta să-i ajuți în egală măsură, pe fiecare dintre ei, cu sacrificiu și multă răbdare.

    Observ că cineva a menționat deja ceva din ceea ce am scris și eu.

    Trist este că spitalele sunt pline de doctori care gândesc asemenea ție. Iar oamenii, mai ales cei care acum sunt ma învârstă, nu doar că nu-și cunosc drepturile, dar au o frică de medici, la fel cum încă au de polițiști sau alte autorități de stat.

    Acest lucru duce la nenumărate abuzuri. Printre multe mizerii la care am asistat, am în minte un medic care țipa cu nerușinare și tot într-un mod flegmatic ca și dumneata, la o bătrânică în jur de 80 de ani. Fie că ea ar fi greșit sau nu, era în primul rând o încălcare crasă a bunului simț. Ți se rupea sufletul văzându-i figura bătrânei cum lasă capul în jos și nu spune nimic. Oare eu cum trebuia să mă comport ca privitor? Dar dacă era mama mea? Oare cum?

    Fii tu mai bun. Începe cu tine. Capătă respectul pacienților care să provină din apreciere, ci nu din frică. Iar dacă ei nu te respectă, respectă-te tu pe tine. Ai tăria necesară? Dacă nu, gândește-te, poate ți-ai greșit profesia. Avem suficienți ca tine.

    O vorbă cumsecade, o mână pe umăr, o mângăiere pe cap, o privire senină și duioasă în ochi, toate trebuie să facă parte din atuurile unui medic. Și ele înseamnă enorm! chiar și pentru un pacient muribund. Trebuie să iubești omul, nu să-ți fie scârbă de el.

    După ce am citit acest text și mi mi-ar fi rușine să te numesc medic. Și mi-ar fi lehamite să ajung pe mâna ta să mă tratezi, fie că ai avea toate necesare ca să mă vindeci.

    • Omule, vezi cum ma judeci tu numai dupa un singur articol? Vezi cum pui etichete si stampile unui om fara sa ai habar de ceea ce face el? Vezi cum spui tu ca sunt eu necioplit si arogant fara sa ai date suficiente? Vezi cum nu esti tu in stare sa citesti printre randuri? Vezi cum spui tu de mine ca sunt produsul societatii putrede in care traim fara sa cunosti exact societatea asta? Vezi cum crezi tu ca ai numai drepturi? Trist este ca sunt multi ca tine, oameni care nu inteleg un text, dar isi dau cu parerea numai pentru a avea ocazia de a injura sau acuza un medic. Iti place sau nu, sunt situatii uneori in care nici un medic nu da doi bani pe ‘drepturile’ pacientilor ci au doar preocuparea de a salva sanatatea comunitatii. Cu un singur lucru sunt de acord. Traim intr-o societate lipsita de educatie, de respect, de igiena. Toti sunt destepti, au drepturi, dar nu sunt in stare sa se spele pe dinti, sa citeasca o carte sau sa inteleaga anumite situatii. In fine. Imi pare rau ca sunt prea subtil in scrierile mele, dar iti multumesc pentru timpul pe care l-ai pierdut cu mine.

      • Culeg zilnic din santuri scursuri ale societatii, in timp ce altii au nevoie intradevar de ambulanta,iar atunci cand ajungi la locul faptei, iti urla , iti striga, te injura ca ajungi tarziu..dar tu, ca medic, tocmai ai fost chemat si trimis la ”un cazut in strada”..care, in coma etilica fiind si facut pe el cu de toate trebuie , sa l transporti 40 de km pana la cel mai apropiat spital, sa stai in miros de caca si pipi , sa fie si iarna sa nu poti deschide geamurile,,am jurat sa i ajut fara precupetire pe toti in acelasi fel..si asa fac..dar, sincer cand am astfel de cazuri, cu o mana ma pensez de nari ca sa nu simt mirosul si sa nu vomit, sa cad peste pacient si sa devin din salvator victima iar cu cealalta lucrez ……igiena cred si conditiile de sanatate ni le creeam singuri..chiar saraci daca suntem, apa nu a omoarat pe nimeni..de asta ne plangem in general..nu pentru ca e sarac sau bogat pacientul..jur ca am facut de fiecare data TOT ce mi a stat in putinta pentru fiecare pacient si nu am luat in viata mea de la nimeni un ban..jur pe viata si ochii mei acest lucru..iubesc meseria asta,ma simt utila societatii dar , aceste cazuri pe care colegul meu le prezinta ,fac parte din viata noastra.asa cum este..toti avem si drepturi dar si obligatii…limbajul vine desigur dupa ani si ani de periat pacientul pe spate fara rezultat..nu este o scuza..sunt anumite cazuri unde NUMAI ASA SE POATE , CA VA PLACE SAU NU…sa va dau un examplu…cand am un pacient pe ambulanta si se trezeste din coma alcoolica si devine super violent..ma loveste ma scuipa…ce trebuie sa fac eu ca si cadru medical??????va rog sa raspundeti!!!!!!in afara de faptul ca mi sterg flegma de pe uniforma pe care o iubesc, incerc sa mi astup urechile sa nu aud cum organul acestui pacient etilat imi inunda cavitatea bucala si tot restul…n am cum raspunde la acest comportament..dar trebuie sa l inghit si ma rog ca spitalul..acea oaza unde ii debarcam pe toti, sa fie cat mai aproape..sa ma scap de el, de miros, de putoare, de injurii si insulte..si sa l pasez colegilor mei care vor fi nevoiti sa l spele……….este altceva cand un pacient se afla in aceste conditii din cauze patologice, altele decat coma etilica sau boli mintale…cu tulburari de comportament..nu incerc sa scuz pe nimeni..doar am povestit o frantura dintr o zi de munca…Medicii, oricine ar fi ei, trebuiesc respectati, buni sau rai, asa cum sunt..este mai usor sa insulti un om cu cel putin 20 de ani de scoala decat sa l respecti..desigur sunt si cadre medicale care au uitat pentru ce au ales aceasta meserie..dar, si de o parte si de alta, nu exista padure fara uscaturi..

  22. Buna ziua
    Spre deosebire de dvs. nu voi generaliza, iar cele scrise mai jos exclud medicii cu constiinta.
    Asadar:
    Cu riscul de a-mi atrage oprobriul dvs. si al altor medici, ati omis un factor pt boala: medicul incompetent.
    Sau vreti sa spuneti ca nu exista?
    Stiti ce frumos este sa urle un medic la tine ca ai comis blasfemia de a-l numi „domnul doctor” iar el este „domnul profesor”?
    Stiti cum este sa stai frumos la coada cu orele (asa cum recomandati) si sa-ti intre in fata toate pilele d-lui dr sau d-nei asistente? Asta cand ne face onoarea de a veni la servici o ora din programul de 7.
    Stiti cum este sa fi tratat ca un limbric deranjant doar pentru vina de a nu face parte din exemplarele speciei Homo medicalis sau cum altfel va denumiti?
    Stiti cum este sa stai o jumatate de ora aranjandu-ti plicul sa se vada discret pentru ca altfel poti sa ramai acasa?
    Stiti cum este sa cotizezi 200 roni pe luna timp de 10 ani iar cand te duci la spital sa cumperi tot mai putin salonul?
    Stiti cum este sa fi internat iar cand, la cateva zile, ai onoarea de a veni primul doctor pe la tine (scuze, un profesor), cu liota de rezidenti si el te intreaba de ce-ai venit, unde te doare (cu foaia de internare in mana) te uiti la viitorii medici din jur si-i vezi cum isi tocesc degetele de ecranele telefoanelor si spunand bancuri?
    Stiti cum este sa vezi fotografii din zone exotice cu medici plimbati cu familiile acolo de concerne farmaceutice?
    Stiti cum este sa fi tratat de un medic ce a absolvit facultatea in Romania si nu stie romana?
    Nu, nu stiti, pentru ca vedeti decat o fata a monedei. Aia a dvs, aurie.
    Asa ca dati-mi voie sa va parafrazez:
    Luati-va cei 11 ani in care va laudati ca v-ati tocit coatele pe bancile scolii si de fapt ati cumparat examenele, luati-va titlurile pe care chipurile le-ati obtinut din greu dar pe care le-ati cumparat, luati-va fasoanele de supraoameni, de rasa superioara si bagati-vi-le in cur.

    PS. Aveti un talent artistic deosebit. Pate ca urmati cariera gresita.

    • Total de acord. Sunt o droaie de jigodii arogante si nepasatoare. Si sunt culpe medicale cu duiumul. Crezi ca eu sunt mandru ca fac parte dintr-o asemenea breasla? Eu vorbesc de mine, de faptul ca nu-mi bat, de faptul ca-mi pasa. Dati limbajul la o parte, cititi si alte articole si veti vedea.

      • Stiu. Si eu lucrez in sistemul medical de 10 ani. Tata a lucrat in sistemul medical peste 40 de ani. Iar eu cand am avut nevoie de sistemul medical (pentru o ruda) a trebuit sa merg peste tot in halatul alb pentru a fi bagat in seama. Ce voiam sa subliniez (nu va cunosc, nu a fost un atac la dvs, sper ca ati inteles) este ca dreptatea este la mijloc. Sunt pacienti recalcitranti, inculti si violenti verbal (am si eu parte de ei cateodata), dar sunt si pacienti civilizati carora li se calca drepturile (de om in primul rand si apoi de pacient) in picioare. Sunt medici onesti, cu repect fata de meserie si care fac tot posibilul sa ajute oamenii, dar sunt si medici spagari si/sau total nepregatiti care cred ca pacientul este doar un animal de pe urma caruia au casa, masina si smartphone. Problema este ca incet, incet creste procentul pacientilor si medicilor din categoria a doua. Si asta e grav pentru copii nostri.

    • bine punctat…defapt asta este realitatea …nu cea de la „viseul de sus” de la o cabinet comunal…unde acolo atat se poate…

    • @Andrei_s nu ma pot abtine sa spun ca m-au impresionat cuvintele dumneavoastra. Inteleg ca sunteti medic, nu stiu daca sunteti roman, sau daca practicati in Romania, dar aceste randuri pe care le-ati scris, contin un „ingredient ” despre care credeam ca a disparut trotal de pe meleagurile romanesti : bunul simt. Si cand spun bun simt nu ma refer deloc la limbaj, ci la capacitatea de a discerne intre ce e corect si ce nu dintr-un punct obiectiv de vedere,acea capacitate inexplicabila de a te exprima si a actiona adecvat, in sensul unei evolutii, unui progres, al rezolvarii unui impas. Bunul simt este expresia cea mai inalta a inteligentei umane, a capacitatii de analiza si sinteza. Poate ca bunul simt este puntea de legatura intre uman si divin.@Andrei_s, indraznesc sa iti urez o viata plina de succese si satisfactii profesionale. sunt sigura ca ai tai copii vor avea un viitor luminos oriunde ar fi,pentru ca acest bun simt daruit de parintele lor le va arata in orice conditii drumul cel mai bun catre relizarea personala. Am indraznit aceasta interventie pe un blog care nu este al meu, vazand ca este vizitat de foarte multe personaje medicale, prin meritul autorblog-ului, care a stiut sa abordeze acest subiect de maxim interes.
      Articolul de fata se refera din cate inteleg eu, la drepturile si indatoririle pacientilor si la modul in care acestia fac uz de ele, problema e in realitate mult mai simpla decat pare. pacientii care s-au dumirit ca nu orice poarta halat alb se poate numi cadru medical, evita sa mai faca uz de asigurarea medicala. Se intereseaza, cauta un medic in care sa aiba incredere. Prefera sa il caute pe acesta la cabinetul particular, ca sa transforme penibila problema cu plicul si spaga intr-o chestiune de bun simt. Cozile la usile cabinetelor particulare sunt pe masura valorii reale a medicului (vezi cabinetele stomatologice). In general pacientii „dumiriti” sunt si cei care isi pot permite o consultatie privata. In privat iti place sau nu, Colegiul Medicilor nu te mai poate sustine, ca medic. Cum ne alegem medicul? Simplu. Astept randul la dentist. Vorbesc cu cineva de langa mine, sa treaca timpul. Zice ca a venit sa ii cimenteze o lucrare. Ca e a treia oara cand ii cade. Din cabinet se aude un urlet jalnic.si vocea iritata a doctorului.Ma ridic si plec. Caut pe altul. Legea cererii si ofertei. Medicii care se stiu buni dau consultatii private.Eu daca aflu de un medic bun merg doar in privat. E pe bani, dar ma abtin sa merg la medic pentru orice guturai. Pentru ca stiu ca in policlinica e capiat de pacienti si de invidia colegilor. Unii au suflet si pasiune presteaza si in policlinica, chiar daca au suficient din privat. Nu mai continui, e clar ce va ramane in cele din urma la stat: Incompetentii sa se certe „prostimea” intr-un spectacol de circ. Spun prostimea, pentru ca un om cu ceva minte mai bine sta cu prisnite decat sa se duca asa la intamplare, la o institutie medicala de stat. Acolo mergi daca ai nevoie de vreo hartie, ceva. In rest, sa ne fereasca bunul Dumnezeu de urgente! Aici sunt bune rugaciunile si acatistele, postul negru, ca sa ai noroc la cine nimeresti :). Asadar, e aiurea sa spui ca exista un curent antimedical, va cautam domnilor doctori la cabinetele voastre private, si suntem dispusi sa platim pentru sanatatea noastra! dar vezi, unii au coada la usa, in timp ce altii inchid cabinetul. Ca pacienti,nu avem dreptul sa comentam, sa ne certam, sa batem cu pumnul in masa, sunt de acord, dar avem dreptul sa ne alegem medicul. Medicul are si el drepturi, inclusiv sa fie nepasator, inuman, sa isi selectioneze pacientii, sa nu raspunda la urgente inafara programului, si multe altele, corect. Dar ma tem, ca intr-un sistem privat, foarte multi dintre cei care se numesc medici, vor mai beneficia doar de un singur drept: sa isi dea demisia. Asta numesc eu selectie naturala

      • Imi pare rau sa va dezamagesc, nu sunt medic. Cand mama mi-a spus sa ma fac medic i-am spus: Nu, mama, nu ma fac medic petru ca nu pot invata atat de mult cat trebuie sa invete un medic si nu vreau sa ucid oameni prin nestiinta sau ignoranta mea. Din pacate asta ar fi trebuit sa faca multi medici de azi. Eu sunt biolog intr-un laborator de analize medicale, in Romania. Ajut medicii sa puna un diagnostic.
        Din nou imi pare rau dar nu pot fi de acord cu dvs. in ceea ce proveste „prospectarea pietei”. Asa ceva cere timp si cunostiinte minime in domeniu. Majoritatea populatiei nu le are. Si nici privatul nu este un criteriu. Sa va dau un exemplu: Acum o luna o cunostinta a venit cu soacra la mine pentru analize. Nu se simtea bine. In urma lor a reiesit ca functia renala era afectata (eritrocite in urina, creatinina la limita superioara, anemie usoara). Ii spun: mergeti urgent la un nefrolog. Omul asculta, merge cu soacra la cel mai renumit nefrolog, profesor universitar, sef de sectie, experienta cat carul, foarte bine cotat. Coada mare la usa. Merge la cabinet, plateste 200 ron. I se prescriu vitamine si e trimisa acasa. Nici o imbunatatire. Merge la alt profesor, de la alt spital, alt sef de sectie. Tot la cabinet. I se iau alte milioane, i se verifica stomacul!!!. Barioscopie, endoscopie. N-are dom’le nimic. Mergeti acasa. Il sun:”Nene mergi de urgenta la spital. Soacra ta urineaza sange. Ce dracu’ cauta aia la stomac.” Saptamana trecuta o interneaza in spital, normal, cu trimitere. Analize…rezulta insuficienta renala severa!!! Transfer de urgenta la alt spital in sectia de nefrologie unde sef de sectie e primul medic la care a fost la cabinet. Ala cu vitaminele. Probabil va intra pe dializa. La 60 de ani! De ce? Raspundeti dvs.
        Asa ca studiul de piata nu merge intotdeauna. Iar de populatia de la tara ce sa mai vorbim… Cred ca mai curand e loz in plic! Loto! Reglare demografica! Selectie naturala! Pacat ca am evoluat in ceea ce priveste tehnologia dar am involuat in ceea ce priveste omenia!
        PS. Imi cer scuze fata de „Vindecator” dar cred ca trebuia sa raspund postarii lui „oarecine”.

      • @Andrei_s nu e nici o dezamagire, chiar m-a impresionat modul echilibrat in care ati stiut sa puneti problema. Imi cer scuze, oricum, pentru confuzie :D. Referitor la „prospectare”, stiu ce spuneti, si chiar asa este. Am trecut si prin din astea. Dar asa cred, ca unii medici isi permit sa se comporte asa, pentru ca sund validati pe baza cunostintelor teoretice, de catre colegi ai lor. Daca ar fi validati de pacienti, pe baza rezultatelor concrete (ma rog, in cazurile in care e posibil) nu si-ar mai permite. Ca ar ramane fara pacienti. E adevarat ca pacientul nu are cunostinte medicale, dar daca tine la pielea lui cred ca poate sa afle ( de la bolnavi) care doctori au rezultate si care sunt doar cu vorbaria. Cand aud atata lume care a avut o afectiune, a mers la medic, apoi a mai aparut una si inca una si de ani de zile nici una nu s-a putut rezolva, deja am mari semne de intrebare. sincer. Puteti sa credeti ce vreti despre mine, caut unul despre care pacientii spun: da, am avut cutare, m-am operat, si de atatia ani sunt bine. Si pediatrul copilului l-am „preluat ” de la o cunostinte al, carei copil se imbonavea foarte rar. Deocamddata lucrurile stau asa cum ati spus, e o bulibaseala peste tot, dar poate e doar o chestiune de timp sa se regleze situatia. La urma urmei, la spital sau la privat , tot banii aia ii dai :D. Va multumesc pentru raspuns si multumesc inca odata domnului doctor Haidamac pentru ca a abordat cu curaj acest subiect dureros.

      • Va rog sa ma credeti, eu chiar am cunoscut medici cu rezultate, din cauza asta sunt revoltata. Pentru ca am vazut cu ochii mei ca se poate:D Si nu luau mai multi bani ca altii 😀

  23. Bine punctat…Am o intrebare la dvs (poate nu e aici locul potrivit sa o pun),dar as vrea sa va aud parerea.Stiti cumva vreo legatura intre tiroidita Hashimoto si intoleranta la gluten?

    Multumesc.

  24. Daca ar fi macar jumatate din sistemul sanitar din romania ca dumneavoastra s-ar schimba ceva in tara asta!si nu am mai intalnii in farmacii persoane care cer 2plicuri de coldrex…ca le trece racea cu 2plicuri si ei abia se tin pe picioare din cauza racelii sau Acc ca au vazut ei la Tv si le face bine la tuse si ei nici macar nu fac diferenta intre o tuse seaca si o tuse productiva..De multe ori suntem nevoiti sa le explicam cu forta si tot ei se enerveaza pt ca in timp ce vorbesc cu tine mai vorbesc si la telefon si ii deranjam sau sa lasam explicatiile ca stiu ei cum sa ia medicamentul ca ei se grabesc sa ajunga la servici!si inca cate as mai putea scrie dar nu am de gand sa va plictisesc……

    O zi frumoasa!Si sa speram la o Romanie mai educata!

  25. O singura observatie. Conform legislatiei in vigoare un diagnostic se comunica direct pacientului si nu prin terti. A dezvalui unui tert, fara acordul pacientului, detalii despre orice este o incalcare a dreptului la confidentialitate.
    Pe de alta parte, daca pacientul e contagios nu mai are dreptul de a refuza internarea.
    In rest, nu pot decat sa va doresc muuulta rabdarea cu sistemul medical din Romania si cu pacientii aferenti si sa va spun din experienta proprie ca iarba nu e chiar mai verde dincolo de gard. Uscaturi sunt peste tot si niciun sistem nu este perfect sau macar bun. E doar mai acceptabil.

  26. :)))))))))))))))))))))))))

    in cur si la dracu sunt destinatiile cele mai solicitate, vad :)))))))))))))))))))

    ce sa mai zic…adevar grait-ai, dom’ doctor

    si un adevar spus si cu obida si cu umor e si mai evident :))))))

    numai bine

    • Doamna Petrescu:D. La cata ANALiza pe metru patrat se face in tzarisiara asta, n are si domnu doctor dteptu??? 😀

      articolele de genul asta, n ar trebui fie citite de constipati decat daca sunt f CURiosi si doar cu dulcolax in prealabil

      Cucuanele care vad din randul trei, banca de la geam ca domn doctor scrie atat de fermecator si lubric, de ce plm continua sa citeasca? Sa aiba ce sa judece mai apoi?
      Muie si un praz verde turor care nu stiti sa cititi printre randuri dar judecati
      Da, muie!

  27. Va salut, intai de toate.
    V-am descoperit textul intr-o postare pe fb si am avut curiozitatea de a-l citi si rabdarea de a accepta „tonul” pana la capat. Ceea ce vreau sa va spun este ca, demult, existau medici care gandeau ca ” Principiul fundamental al conduitei sale trebue să fie: obţinerea scopului urmărit prin blândeţe prin persuaziune abilă, asigurându-şi colaborarea sinceră a bolnavilor. Măsurile represive şi sancţiunile poliţieneşti pe cari i-le acordă legea, în realitate nu-i sunt de nici un folos”. Cred ca erau si ei furiosi, si poate aveau de ce, dar stiau cumva sa gestioneze aceste situatii. Si mai stiau ca trebuie sa previna, poate nu reauseau in totalitate, dar incercau. Va impartasesc o lectura „veche”, dar care mie mi-a dat speranta ca n-am fost o natie de tampiti dintotdeauna.
    Ma inclin si ma retrag.
    http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/buletineugenicsibiopolitic/

  28. AM TRECUT SI EU PRIN EXPERIENTE SI MAI GROAZNICE

    VACCINARI LA TIGANI PE COCLAURI CA ASA VROIA DSP-UL

    REZULTATUL:AM CONTACTAT RUBEOLA LA 33 ANI(AM TRECUT PRIN TOATE ETAPELE ACESTEI BOLI,MAI PUTIN ENCEFALITA)

    AM SCAPAT CU GREU AM CREZUT CA MOR IN SPECIAL CA AM FOST TRATATA DE MEDICI DOBITOCI CARE SUNT NULI PROFESIONALI

    DUPA CARE MI-AM LUAT FAMILIA SI AM PLECAT IN FRANTA

    MI-AM DAT SEAMA CA E IN VAN TOT CE AS FACE PT PACIENTI IN ROMANIA ,CACI UN OM NU POATE SCHIMBA UN SISTEM DE CACAT CU OAMENI AJUNSI IN FUNCTII MARI DE O PROSTIE CRASA.

    ACUM SUNT OK

    • Limbaj vulgar ?! Aida deh … Ca daca-l folosea pe ala de lemn nu-l intelegea nici dracu’. Esenta snobismului reflecta in orice breasla , dar este uitata in momentul penetrarii . 🙂

  29. Inainte de a injura pe bietii oameni ca au pretentii nejustificate ar trebui sa li se explice cu calm si bunavointa.Mult mai grav decat asta este faptul ca facultatile incepand din anii 80 au facut compromisuri inadmisibile care au scos absolventi incompetenti iar prin exemplul dat de profesori au devenit iresponsabili iar prin lipsa de selectie au intrat prea multi fara constiinta in sistem.Ac 3 lucruri:incompetenta,iresponsabilitatea si lipsa de constiinta mi se par lucruri cu mult mai grave decat pretentiile unor ignoranti fiindca viata noastra intra pe mainile ac absolventi cu titlul de doctori.Regret daca spunand acestea nu am putut satisface gusturile acelora carora le place limbajul vulgar.

    • D-na Panaitescu explicatii dvs lu’ „Charlie de la Matasaru” care e alcoholic de 10 ani, ca pretentiile lui sunt nejustificate si ca „se impune din motive medicale si sociale internarea domniiei lui la spitalul de boli contagioase”, stiti ce va raspune : „du-te fa dracu cu prostiile tale ca uite imi tremura mana ca n-am baut nimic pana la ora asta ca m-ai tinut tu aici”. Explicatile frumos doamna, cat mai elevat cu putinta, sa vedeti ce rezultate „minunate” obtineti…..

  30. Domnule e prima data cand intru pe acest blog si vreau sa va felicit pentru atitudine, implicare, capacitate de adaptare (lucru mai rar), si mai ales LIMBAJ (ca vad ca va tot critica colegii dvs de prin „birouri”), ce voiati mah sa il roage frumos sa se interneze???Sa vedeti atunci ce receptive era pacientul….voi se pare ca n-ati avut de face cu astfel de „scursuri” niciodata, va spun eu raspund doar la amenintari si bataie altfel n-ai ce sa le faci. Inteligenta unui om nu este data doar de capacitatea de a se ridica la un anumit nivel intellectual ci si de capacitatea de a coborii atunci cand este nevoie in „mocirla” dar sa nu ramana acolo.
    Personal marturisesc ca nu am capacitatea aceasta (l-as fi lasat sa se duca dracu sa moara prost cu prietenii lui de pahar cu tot), dar nu sunt medic si nu sunt un „om bun” ca sa zic asa…..chiar nu imi pasa de cei mai multi din jurul meu, dar asta nu inseamna ca nu ii apreciez pe oamenii buni prin definitie, care vor sa faca bine. FELICITARI inca o data

  31. Daca ar proceda toti doctori asa, maine as lua bilet de avion directia Romania, dar din pacate mediculbde familie al tatalui meu face experiete pe el schimband retetele pentru tratanentul de tensiune mai rau ca pe cartile de joc…

  32. Imi placu! Dur, dar cu degetul pe rana. Si partea trista e ca pacientii nu inteleg, iar majoritatea medicilor din Ro nu stiu sa puna degetul pe rana..
    In strainatate (Franta, Germania) sunt timpi de asteptare de 3-6 luni la unele specialitati daca mergi pe asigurarea obligatorie, la care platesc mai mult decat in Ro. Si pacientii nu mai comenteaza..
    Aud la o ruda din Ro.. ca se duce cu copilul la spital si ca de ce il vede rezidentul si nu primarul. De aceea! In Germania daca vrei sa te vada primarul, seful sectiei sau profesorul trebuie sa platesti aditional la asigurare.. si inca consistent!
    Iar apropos de tbc.. Germania: 80 de milioane, 4000 de pacienti cu tbc (din care majoritatea imigranti).. acum 10 ani erau 50.000 cu tbc. De ce? daca nu se interneaza si nu este compliant la tratament, medicul suna la politie, iar tratamentul se face in regim de detentie, pana cand nu mai e infectios! cam atat cu libertatile pacientului..

  33. vindecatorule, daca esti asa jmeker, lasa-n plm tigarea aia! sau ai si tu nevoie de un doctor care sa stie ce e bine pt tine?

  34. Esti taaare „doctore”, ai talent, aproape ca m-ai convins!!! Am citit, mi-a placut, m-am amuzat, ti-am dat dreptate… Dar ce te faci ca nu prezinti decat jumatate de adevar, cea care-ti convine!!!
    Daca nu esti prea plin de adevarul spuselor tale, contacteaza-ma, sa-ti impartasesc si eu cateva din experientele mele legate de unii doctori, adica cealalta jumatate de adevar. E o poveste cat se poate de trista, incredibila dar adevarata, care dureaza de 10 ani si pare ca nu se mai termina.
    Daca as fi gasit cea mai mica asemanare intre mine si personajele tale…nu as fi avut nimic, dar absolut nimic de comentat. Dar eu nu sunt nici alcoolica, nici iresponsabila, nici nespalata, nici needucata, si totusi” mi-am luat-o” datorita unor doctori care au exact gandirea dumitale.
    Oricand, dar absolut oricand, pot intra in polemica cu dumneata,” doctore”, pentru ca am suficiente dovezi si argumente sa-mi sustin jumatatea mea de adevar.
    Pana una, pana alta, o singura intrebare as vrea sa-ti pun: Daca nu ai fi doctor ci un om de rand, daca ai avea un salariu…asa cum sunt salariile din Romania, daca ai fi bolnav si ai fi nevoit sa te tratezi in sistemul sanitar de stat, cum crezi ca te-ai simti sa-ti depinda viata ta sau a copilului tau de unul care-si baga p… in tot si-n toate numai in coatele lui tocite-n facultate nu?
    Daca tu mie-mi spui sa ma tratez in privat, atunci iti spun si eu ca esti un doctor de c… caci altfel nu ai fi lucrat la stat, ci… ia ghici unde… in privat…
    In incheiere imi permit sa-ti dau un sfat: Lasa-te de” meseria de doctor” ( ca tine sunt chiar prea multi) si apuca-te serios de scris( caci ai talent cu carul).

  35. Daca blogul ar fi avut si sunete, as fi postat aplauze. RESPECT !
    Ar fi interesant si un comentariu din partea dvs., poate la fel de pertinent, referitor la SPAGA.

  36. Am citit astazi o poezie a marelui Adrian Paunescu. Se numeste: MARS DE ADIO.
    O postez aici cu intrebarea: Cine are curajul a spune ca Paunescu are un limbaj neadecvat? Atunci cand vrem sa spunem lucrurilor pe nume, este bine sa o facem printr-o exprimare fara menajamente. EXACT CA DR. VRAJITORUL. Iata poezia. Sper sa va placa:

    MARS DE ADIO
    La muncă, derbedei, că trece anul
    Şi vin ăilalţi şi-o să vă ia ciolanul.
    Făceaţi pe democraţii cei cucernici,
    Cristosul mamii voastre de nemernici!
    Scuipaţi-vă-ntre voi cum se cuvine
    Şi-apoi convingeţi-vă că e bine.

    C-aţi luat o ţară de mai mare dragul
    Şi i-aţi distrus averile şi steagul.
    S-ajungem colonia de ocară
    Care-şi va cere scuze în maghiară.
    Şi, prin complicităţi cu demoni aprigi,
    Aţi desfiinţat uzine, câmpuri, fabrici.

    Şi, prin vânzări de ţară infernale,
    Aţi omorât cu voia animale.
    La greul greu care mereu ne-ncearcă,
    Răspundeţi cu un greu de moarte, parcă.
    Şi i-aţi găsit şi bolii un remediu
    Întoarceţi România-n Evul Mediu.

    Ce căzături, ce târfe, ce mizerii,
    V-aş desena cu acul, să vă sperii.
    Dar voi nici sânge nu aveţi în vine,
    Ci credite din călimări străine.
    Le ştiţi lui Hitler şi lui Stalin taina
    Şi-mpingeţi Bucovina în Ucraina.
    Aşa cum ceilalţi, limpezească-i valul
    S-au compromis negustorind Ardealul.

    De unde sunteţi, mă, din ce găoace,
    Cum v-au putut părinţii voştri face?
    Ce condimente le-au picat în spermă
    De e trădarea voastră-atât de fermă?
    Aţi pus nenorocita voastră labă
    Pe-această tristă ţară basarabă.

    Şi vreţi cu-ameninţare şi cu biciul
    S-o faceţi curva voastră de serviciu.
    Mimaţi respectul pentru cele sfinte,
    Dar vindeţi şi pământuri şi morminte.
    Aţi inventat examene severe,
    Supunere poporului spre-a-i cere.

    Şi toată zbaterea a fost degeaba
    Că-n nas mai marii v-au închis taraba.
    Minciuna voastră v-a adus pe scenă,
    Actori într-o politică obscenă.
    Şi-acum, că-i un prăpăd întreaga ţară,
    Ia cereţi-vă, puţintel, afară.

    Decât să vă trimită ţara noastră,
    Mai bine mergeţi voi în mama voastră.
    Plecaţi de-aici, cu-o grabă funerară,
    Si nu albanizaţi această ţară.
    Băgaţi viteză, că vă trece anul
    Si s-a scurtat şi s-a-nvechit ciolanul.
    Şi ce vă pot eu spune la plecare
    Decât lozinca lui Fănuş cel mare:

    Nenorociţilor, se rupe şnurul,
    “La muncă, la bătut ţăruşi cu curul!”
    Adrian Păunescu

  37. vrei dictatura in sistem , iar libertatea sa fie un vis…..esti prea agresiv.genul de dr ce-l reprezinti,care tipa la pacient si care isi baga organul genital (verbal….sper sa nu mai fie nici atat) mai stiu eu pe unde in pacient, este un exemplu execrabil pentru sistemul sanitar.
    de la violenta verbala la cea fizica nu e decat un pas.

    • bun. pe langa faptul ca nu ai inteles nimic din articol, mai tii neaparat sa-ti afisezi limitarile in public. sa iti spun ceva, draga gospodina pudibonda: medicul nu trebuie sa pupe pacientul in cur. medicul trebuie sa-l salveze. atunci cand pacientul este un potential pericol de infectie pentru comunitate, tot medicul trebuie sa ia masuri. incearca tu sa vorbesti ca la academie cu niste analfabeti abrutizati de alcool. nu-mi tine mie lectii de etica si nu-mi da sfaturi, ca nu ai pregatirea necesara. repet, nu ai inteles nimic, dar tii neaparat sa te faci de ras. de ce nu citesti tu niste sandra brown? e mai potrivita pentru neuronii tai singuratici.

Lasă un comentariu